0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Ekologija & Okolje»Umazanih 12«: najnovejša lestvica sadja in zelenjave z največjo vsebnostjo pesticidov

»Umazanih 12«: najnovejša lestvica sadja in zelenjave z največjo vsebnostjo pesticidov

MORDA VAS ZANIMA

Ameriška neprofitna organizacija Environmental Working Group (EWG) že od leta 2004 vsako leto pripravi seznam, ki je poznan pod imenom »umazanih 12«. Gre za seznam dvanajstih vrst sadja in zelenjave, v katerih so bile tisto leto odkrite največje količine pesticidov. V Sloveniji sicer vsaj trenutno še nimamo tradicije podobnih seznamov, ki bi bili vsekakor zelo koristni, a ker postajajo (tudi) postopki, povezani s pridelavo hrane, vedno bolj globalizirani, je lahko ameriški seznam zanimiv tudi za nas.

- Oglas -

Katera živila so se znašla na seznamu »najbolj umazanih«?

Na nečastnem prvem mestu so se ponovno znašle jagode. Sledi jim špinača, tretje mesto pa si delijo  glavnati in listnati ohrovt ter ogrščica. Na seznamu lahko nato najdemo različne vrste sadja – nektarine, jabolka, grozdje, češnje, breskve in hruške. Prvo dvanajsterico pa zaokrožujejo rdeča paprika, zelena in paradižnik.

Vzporedno je pripravljena tudi lestvica 15 najvarnejših živil  

Organizacija EWG za potrošnike pripravi tudi seznam najbolj »čistih« živil v posameznem letu. Gre za lestvico petnajstih živil, na kateri so se nazadnje znašle naslednje vrste sadja in zelenjave: sladka koruza, čebula, grah, jajčevci, beluši, brokoli, zelje, cvetača, gobe, ananas, papaja, kivi, medene in navadne melone ter avokado. Najmanj pesticidov so našli v avokadu in v sladki koruzi (pesticide sta vsebovala manj kot 2 odstotka vseh vzorcev). V približno 70 odstotkih živil, ki so se znašla na seznamu »čistih 15«, ni bilo odkritih ostankov pesticidov, več kot dve različni vrsti pesticidov pa sta bili najdeni le v 8 odstotkih živil iz te skupine.

Pred testiranjem vzorcev so bila živila oprana, nekatera pa tudi olupljena

Pri pripravi omenjenih seznamov so uporabljeni podatki, ki jih zbere ameriško ministrstvo za kmetijstvo. Raziskovalci testirajo vzorce 46 različnih vrst sadja in zelenjave, pri čemer z njimi ravnajo podobno kot potrošniki, ki nameravajo ta živila zaužiti. Sadje oziroma zelenjavo torej najprej operejo, po potrebi pa živila pred testiranjem še olupijo oziroma ostrgajo. Dejstvo, da je v določenih vrstah sadja in zelenjave tudi po tem postopku odkrita precejšnja količina pesticidov, je tako še posebej zaskrbljujoče.

- Oglas -

Pogosto prisotni tudi pesticidi, ki jih EU ne dovoljuje več

V določenih vrstah sadja in zelenjave so bili sicer odkriti pesticidi, ki so v Evropski uniji že nekaj časa prepovedani, med njimi tudi dimetil tetraklorotereftalat in klorpirifos. Slednji, ki naj bi predstavljal celo nevarnost za močno otežen razvoj možganov pri otrocih, je bil odkrit predvsem v paprikah, pomarančah, jabolkih, grozdju in češnjah,

Problematični lahko tudi citrusi in drugi sadeži, ki jih pred zaužitjem olupimo

Pri organizaciji EWG so se letos odločili, da vzorce citrusov testirajo tudi sami. V testiranih vzorcih so med drugim našli večje količine dveh vrst fungicidov, in sicer imazalila in tiabendazola, ki sta lahko zelo nevarna za hormonski sistem, obenem pa lahko povečata nevarnost za rakava obolenja. Še posebej šokantno je, da so bile večje količine omenjenih fungicidov odkrite celo po lupljenju citrusov. Nad tem so presenečeni tudi mnogi strokovnjaki, ki so bili doslej prepričani, da so tiste vrste sadja in zelenjave, ki jih pred zaužitjem olupimo, praviloma varnejša izbira. Fungicidi se sicer pogosto uporabljajo po pobiranju pridelka, njihova naloga pa je predvsem preprečevanje plesnenja. Uporaba tovrstnih snovi pa je pogosto povezana tudi z željo potrošnikov po popolnih živilih; če sta sadje in zelenjava vizualno malce manj privlačna, lahko to mnoge potrošnike odvrne od nakupa, čeprav gre morda za bolj zdrava živila.

Preberite tudi: Prof. dr. Mihael Jožef Toman: Problematika hormonskih motilcev je problematika prihodnosti

NAJNOVEJŠE