Lepota & KozmetikaKamilični čaj za lepšo kožo in lase ter boljši spanec in prebavo

Kamilični čaj za lepšo kožo in lase ter boljši spanec in prebavo

MORDA VAS ZANIMA

Zagotovo imate doma vsaj nekaj vrečic za pripravo kamiličnega čaja ali morda celo posušene cvetove kamilice. Gre namreč za eno najbolj priljubljenih in razširjenih vrst čaja. To je povezano tako s prijetnim okusom napitka kot z blagodejnimi vplivi kamilice na zdravje in počutje. Kamilični čaj je sicer v osnovi namenjen pitju, vendar je primeren tudi za zunanjo uporabo.

Izjemno pomirjajoči učinki kamilice

- Oglas -

Pitje kamiličnega čaja ima zelo pozitiven vpliv na naš živčni sistem. Kamilica je znana po izjemno pomirjajočem delovanju, zato so naravni pripravki, namenjeni pomiritvi oziroma sprostitvi, pogosto izdelani prav na osnovi kamilice. Če ste pod stresom ali če se morda bojujete z anksiozno motnjo, je vsekakor zelo priporočljivo, da si pogosteje pripravite skodelico kamiličnega čaja. To seveda ne bo rešilo vseh vaših težav, vendar lahko pomembno prispeva k ublažitvi simptomov.

Če želite, da so učinki nekoliko izrazitejši, vam sicer svetujemo, da razmislite tudi o drugih pripravkih iz kamilice, na primer o izvlečku. Študija, objavljena v reviji Phytomedicine, je razkrila, da lahko izvleček kamilice zelo uspešno pomaga pri lajšanju simptomov generalizirane anksiozne motnje. Šlo je sicer za študijo, ki je bila pripravljena na podlagi osem tednov trajajoče raziskave, sodelujoči pa so v tem obdobju prejemali po 1500 mg izvlečka kamilice dnevno.

Zaradi pomirjajočih učinkov je kamilica seveda tudi izvrstna naravna pomoč pri težavah z nespečnostjo. Po skodelici toplega kamiličnega čaja smo običajno prijetno sproščeni, zato se nam začnejo oči zapirati skorajda same od sebe. Tovrstni učinki kamilice naj bi bili povezani predvsem z apigeninom. Gre za snov, ki se veže na benzodiazepinske receptorje v naših možganih, kar prispeva k zmanjšanju napetosti in k občutku prijetne zaspanosti.

Manj stresa – manj prebavnih težav

Skodelico kamiličnega čaja si je zelo priporočljivo privoščiti tudi po malce obilnejšem obroku, hkrati pa je kamilica zelo koristna pri prebavnih težavah nasploh. Domneva se, da bi bilo lahko to posredno povezano s pomirjajočim vplivom kamilice na živčevje. Če smo pod stresom, se namreč pogosto pojavijo različne prebavne težave, ki jih ne moremo zares rešiti, dokler se ne rešimo stresa. Pitje kamiličnega čaja lahko med drugim pomaga pri razdraženem želodcu, pri zatekanju želodčne kisline v požiralnik, pri slabosti in bruhanju, driski, napenjanju in pogostih vetrovih.

Kamilico obožujejo tudi naši lasje in koža

- Oglas -

Zaradi protivnetnih učinkov in obilja antioksidantov je kamilica tudi odlična izbira za naravno nego kože. Še posebej koristna je za tiste, ki se spopadate z zelo občutljivo oziroma razdraženo kožo. Med drugim lahko pripravki iz kamilice pomagajo pri ekcemu in pri rozacei. Kamilico oziroma kamilični čaj lahko uporabite za izdelavo različnih domačih pripravkov za nego kože, na primer tonikov za obraz, cvetove pa lahko dodate tudi topli kopeli, ki bo poskrbela za nego kože, hkrati pa je tovrstna kopel kot nalašč za umiritev pred odhodom v posteljo. »Kozmetična uporaba« kamilice pa ni omejena le na kožo, ampak gre za rastlino, ki je lahko zelo koristna tudi za vaše lase. Če boste lase prelili s kamiličnim čajem, bodo izjemno mehki in lesketajoči se, hkrati pa bodo postali malce svetlejši.

Kamilični čaj pa je lahko med drugim zelo učinkovit tudi kot naravna pomoč pri prhljaju. Uporabite ga lahko samostojno ali pa v kombinaciji z drugimi naravnimi sestavinami, ki so znane po tem, da pomagajo pri odpravi omenjene nadloge. Zelo učinkovito domačo mešanico proti prhljaju na primer dobite tako, da zmešate kamilični čaj in eterično olje čajevca. Tekočino prelijte po laseh in nato nežno zmasirajte lasišče.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×