Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehrana5 živil, ki pomagajo pri preprečevanju kariesa

5 živil, ki pomagajo pri preprečevanju kariesa

MORDA VAS ZANIMA

Karies je najpogostejša zobna težava – in to ne le pri otrocih oziroma pri mlajših generacijah, ampak se z njo spopada tudi nemalo odraslih. Gre za zobno gnilobo, ki povzroča propadanje zoba oziroma zobne sklenina. Če ni poskrbljeno za pravočasno sanacijo, lahko to privede celo do izgube zoba in do resnih težav z dlesnimi. Karies je posledica bakterij, ki se pospešeno razmnožujejo predvsem takrat, ko imajo na voljo veliko enostavnih sladkorjev.

- Oglas -

Za preprečevanje kariesa je tako zelo pomembno redno ščetkanje zob in uporaba zobne nitke ter izogibanje sladkarijam. Nujni so seveda tudi redni pregledi pri zobozdravniku, ki vas bo opomnil, ko bo prišel čas za čiščenje zobnega kamna. Čeprav hrana sama po sebi povečuje nevarnost za karies – še posebej če ostajajo ostanki hrane na zobeh predolgo – imajo lahko določena živila obenem vendarle tudi zaščitno funkcijo. V nadaljevanju izpostavljamo pet živil, bogatih s snovmi, ki so še posebej koristne za zaščito zob …

1. Brusnice

V brusnicah lahko najdemo večjo količino flavonoidov. Gre za zelo koristne snovi, ki so med drugim znane po protimikrobnih učinkih. To pomeni, da lahko uspešno pomagajo tudi pri zaviranju razmnoževanja bakterij v ustni votlini oziroma na zobeh, s tem pa posredno prispevajo k zmanjšanju nevarnosti za karies. Podoben učinek imajo sicer tudi druge vrste jagodičevja. Vpliv flavonodiov v brusnicah je pravzaprav zelo podoben učinkom v mehurju oziroma v sečilih. Znano je, da so prav brusnice eno najboljših živil za preprečevanje okužbe sečil. Zaradi flavonoidov se namreč bakterije težje oprimejo stene mehurja, s tem pa se zmanjša nevarnost za bakterijsko okužbo. Podobno se torej zgodi tudi v ustni votlini, kar je bilo potrjeno tudi z nekaj študijami.

2. Jabolka

Jabolko na dan morda ne prežene le zdravnika, ampak tudi zobozdravnika. Tudi jabolka namreč spadajo med živila, ki lahko pomagajo pri preprečevanju kariesa. Podobno kot pri brusnicah imajo tudi tu precej zaslug flavonoidi, poleg tega pa se med grizenjem jabolk izločajo nadpovprečne količine sline, ki lahko pomaga »odplaviti« bakterije s površine vaših zob.

3. Kakav

Možnosti za karies lahko zmanjšamo tudi s pomočjo kakava, in sicer predvsem zaradi polifenolov. Ti veljajo namreč za odlične »uničevalce bakterij«. Polifenoli v kakavu so še posebej učinkoviti prav pri uničevanju bakterij, ki so najpogosteje krive za zobno gnilobo oziroma karies. Seveda pa vse to ne pomeni, da je priporočljivo uživati mlečno čokolado, čokoladne ploščice in podobne »priboljške«. Čeprav drži, da lahko v teh živilih najdemo tudi kakav, obenem vsebujejo tudi ogromno sladkorja, ki bi povsem izničil pozitivne učinke kakava. Če želite pomagati svojim zobem, se morate torej omejiti na grenki, presni kakav v prahu brez dodatkov.

4. Pravi čaj

- Oglas -

Zaradi epigalokatehin galata in drugih flavanolov je lahko v boju s kariesom zelo koristen tudi pravi čaj, na primer črni. K zaščitnim učinkom pravega čaja pa obenem pripomore tudi dejstvo, da lahko v listih rastline, ki se uporablja za pripravo tega napitka, najdemo tudi precej fluora – minerala, ki je zelo pomemben za zdravje zob. Seveda pa je tudi tu potrebno podobno opozorilo kot pri kakavu: če boste čaju dodali tudi sladkor, bo ta zasenčil pozitivne učinke.

5. Arašidi

Verjetno najbolj presenetljivo živilo na tem seznamu so arašidi. Kot so ugotovili raziskovalci, naj bi arašidi spadali med živila, pri katerih je nevarnost za nastanek kariesa med najmanjšimi. To naj bi bilo v precejšnji meri povezano z dejstvom, da zahteva uživanje arašidov precej žvečenja. Posledično se izločajo večje količine sline, zato se bakterije precej težje oprimejo vaših zob, kar pomeni, da ne morejo povzročiti večje škode.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×