Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Ekologija & okoljeZ gelom napolnjena okna za manj energetskih izgub

Z gelom napolnjena okna za manj energetskih izgub

MORDA VAS ZANIMA

Okna so lahko ena najbolj ranljivih točk objekta, ko gre za energetske izgube. Čeprav je sicer poskrbljeno za kakovostno izolacijo, so lahko zaradi neustreznih, zastarelih oken izgube precejšnje. To seveda pomeni večjo obremenitev za okolje, hkrati pa tudi za vašo denarnico. Raziskovalci, zaposleni na singapurski Tehnološki univerzi Nanyang, so se zato odločili za izdelavo posebnih oken, ki so nadpovprečno učinkovita pri preprečevanju toplotnih izgub. Posebnost oken, ki so jih razvili, je, da je prostor med stekli napolnjen s tekočino …

Učinkovita regulacija svetlobne in s tem toplotne prepustnosti

- Oglas -

Za inovativna okna, ki so rezultat dela singapurskih raziskovalcev, je značilno, da lahko zmanjšajo prehajanje vidne svetlobe in infrardečih žarkov, ki jih ni mogoče zaznati s prostim očesom. To je nekaj, česar druga okna ne zmorejo – niti tista, ki so opredeljena kot energijsko varčna. S tekočino napolnjena okna se samodejno odzivajo na temperaturne spremembe ter tako regulirajo količino svetlobe in s tem toplote, ki jo spuščajo v objekt.

Okna koristna tako v zimskih kot v poletnih mesecih

Pomembna odlika teh oken je tudi to, da lahko uskladiščijo toploto in jo na primer sprostijo šele ponoči. To je seveda še posebej koristno poleti. Upoštevati moramo namreč, da energetske izgube niso povezane zgolj z zimskimi meseci oziroma z ogrevanjem, ampak so lahko zelo problematične tudi v poletnih mesecih. Montaža manj kakovostnih oken je običajno povezana s precej večjo porabo klimatskih naprav. Okna, ki so jih razvili singapurski znanstveniki, tako poskrbijo za ohranjanje bolj konstantne temperature v objektu, posledično pa prispevajo k nižjim stroškom, povezanim z ogrevanjem in hlajenjem stanovanja. Odločitev za montažo s tekočino napolnjenih oken lahko poskrbi celo za do 45-odstotno znižanje stroškov.

Za polnitev uporabili vodo, mikrogel in stabilizator

Za izdelavo oken je bila uporabljena kombinacija vode, stabilizatorja in mikrogela. Za vodo je značilna visoka toplotna kapaciteta, kar pomeni, da lahko absorbira precejšnje količine toplote, preden se segreje. Ko se temperatura mešanice, s katero so napolnjena okna, poviša, postane mešanica neprepustna. Tako blokira sončne žarke, ob znižanju temperature pa nato preide v osnovno stanje, kar omogoča prehajanje toplote, hkrati pa se sprosti tudi uskladiščena toplota.

Uspešno prestani prvi preizkusi

Okna, ki se lahko izdelajo v različnih oblikah in dimenzijah, so bile že preizkušena, in sicer tako na območjih s hladnejšim kot na območjih s toplejšim podnebjem. V obeh primerih so preizkus prestala z odliko. Temperatura s tekočino napolnjenih oken je bila ob vročih poletnih dneh bistveno nižja od temperature klasičnih oken, za ogrevanje stavb v hladnih zimskih mesecih pa je bilo treba porabiti precej manj energije kot običajno.

S tekočino napolnjena okna poskrbijo tudi za odlično protihrupno zaščito

- Oglas -

Dodatna prednost oken je, da so zelo učinkovita tudi pri zmanjševanju vplivov t. i. zvočnega onesnaževanja, ki je seveda še posebej velika težava v večjih mestih. V notranjost stanovanja tako prodre precej manj hrupa kot pri klasičnih oknih, s tekočino napolnjena okna pa lahko poskrbijo celo za občutno manj motečih zvokov kot posebna protihrupna stekla.

Bodo tovrstna okna že kmalu precej bolj razširjena?

Zdi se torej, da gre za okna, ki predstavljajo odlično nadgradnjo siceršnjih »varčnih oken«, namenjenih zmanjševanju toplotnih izgub, obenem pa tudi nadgradnjo klasičnih protihrupnih oken. Raziskovalci, ki so poskrbeli za izdelavo tega inovativnega izdelka, poskušajo zdaj poiskati partnerje v industriji izdelave oken, s katerimi bi se lahko povezali. Tako želijo poskrbeti za široko dostopnost s tekočino napolnjenih oken, saj menijo, da lahko uporaba tovrstnega stavbnega pohištva pomembno prispeva k zajezitvi globalnega segrevanja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×