DomovVrt & VrtnarjenjeTrik za večje in bolj okusne paradižnike: Zakaj dobri vrtnarji režejo vrhove...

Trik za večje in bolj okusne paradižnike: Zakaj dobri vrtnarji režejo vrhove paradižnika

Ste že kdaj slišali za “krajšanje” paradižnikovih rastlin in se vprašali, ali je to res nujno? Ste morda oklevali, da ne bi uničili rastline, ki ste jo tako skrbno negovali? Niste edini.

Obrezovanje vrhov paradižnika je ena tistih vrtnarskih praks, ki se na prvi pogled zdi nekoliko brutalna. Zakaj bi sploh odrezali rastlini vrh, ki tako lepo raste? V resnici pa je prav to lahko eden najbolj učinkovitih trikov za obilnejši in bolj okusen pridelek.

Kaj pomeni “odrezati vrhove paradižnika”?

Ko govorimo o “rezanju vrhov”, imamo v mislih odstranjevanje zgornjega konca glavnega poganjka rastline. Gre za točko, kjer paradižnik raste naprej v višino in razvija nove cvetove in liste.

Z rezanjem vrha rastlini sporočimo: “Ne usmerjaj več energije v rast, temveč v zorenje tistega, kar si že ustvarila.”

To ni škodljivo – ravno nasprotno. Pomaga rastlini, da zaključi svoj cikel z več energije za že nastale plodove.

Kdaj je pravi čas za krajšanje paradižnika?

Najboljši čas za krajšanje je, ko med poletjem, ko je rastlina že tako visoka, da ocenite, da višje opora ne bo več prenesla ali ko ima že dovolj cvetov in plodov na splodnjih delih in bi radi, da so le-ti čim večji in okusni.

Prav tako jih režemo v začetku ali sredini avgusta. Zakaj takrat? Ker takrat ni več dovolj časa, da bi novi cvetovi zrasli v plodove in dozoreli, preden pride jesen s krajšo svetlobo in hladnejšimi temperaturami.

Če boste vrhove odstranili prepozno (npr. konec septembra), rastlina tako ali tako ne bo več imela energije za zorenje, če pa boste prehitri (npr. junija), boste prekinili njen naravni razvojni zagon.

Pravilo: ko na rastlini opazite zadnji cvetni grozd, ki ga še ima smisel pripeljati do ploda, nad njim odrežite vrh.

Zakaj sploh krajšamo paradižnik?

Predstavljajte si, da imate paradižnikovo rastlino kot podjetje. Vsaka veja je oddelek, vsak plod je projekt. Vrh rastline pa je vodja, ki neprestano odpira nove projekte, medtem ko so stari še nedokončani.

Če vodja ne neha odpirati novih projektov (beri: cvetov), se podjetje (rastlina) preobremeni. Ni časa, energije, ne delovne sile, da bi dokončali že začeto. Posledično ostanejo številni plodovi zeleni in nedozoreli.

Ko pa temu vodji (vrhu rastline) rečemo “dovolj”, se vsa energija podjetja preusmeri v dokončanje obstoječih nalog – in plodovi končno dozorijo.

Kaj se zgodi, če vrhov ne odrežemo?

  • Rastlina še naprej raste v višino.
  • Sproti odpira nove cvetove, ki pa najverjetneje ne bodo nikoli obrodili.
  • Veliko energije gre v rast, ne v zorenje.
  • Plodovi ostanejo zeleni, ker ne dobijo dovolj hranil.
  • Pridelek je manjši, slabše kakovosti in pogosto ne dozori do konca sezone.
  • Pogosto se rastline polomijo ali poderejo oporo zaradi nestabilnosti in prevelike obremenitve.

Kako pravilno odrezati vrhove?

Ni treba komplicirati – sledite tem preprostim korakom:

1. Ugotovite, ali gre za indeterminantno sorto

Vseh vrst paradižnika ni smiselno krajšati. Indeterminantne (neuravnane) sorte rastejo neomejeno v višino in zato jih je smiselno omejiti. Determinantne (grmaste) sorte se naravno ustavijo in običajno krajšanja ne potrebujejo.

Če ne veste, katero sorto imate: če rastlina raste v višino več kot 1,5 m in ima več glavnih poganjkov, je najverjetneje indeterminantna.

2. Poiščite glavni vrh

To je najvišja točka rastline, kjer se še vedno pojavljajo novi listi in cvetovi.

3. Preštejte cvetne grozde

Ko imate na rastlini vsaj 5–7 razvitih grozdov paradižnikov (odvisno od sorte), lahko vrh mirno odrežete nad zadnjim cvetnim grozdom.

4. Uporabite čiste škarje

Z ostrimi in razkuženimi vrtnarskimi škarjami odrežite vrh približno 2 lista nad zadnjim cvetom. Tako se bo rana lažje zacelila in rastlina ne bo pod stresom.

5. Po potrebi odstranite tudi odvečne stranske poganjke

Odtranjevanje poganjkov (zalistnikov) je tudi pomemben del skrbi za paradižnik. Še posebej tiste, ki ne nosijo cvetov, a porabljajo veliko energije.

Kaj pa če gojim paradižnik v loncu?

Enaka pravila veljajo tudi za lončnice. Še več, pri gojenju paradižnika v posodi je obrezovanje še bolj pomembno, saj ima rastlina omejeno količino hranil in prostora.

Ne pozabite na redno obiranje

Ko začnejo plodovi zoreti, jih sproti pobirajte. Tako bo rastlina usmerila še več energije v preostale plodove in boste imeli daljši in bogatejši pridelek.

Pogoste napake pri krajšanju paradižnika

  • Režemo prehitro – rastlina nima še dovolj plodov, da bi bil pridelek zadovoljiv.
  • Režemo prepozno – ni več dovolj časa za dozorevanje.
  • Ne razkužimo orodja – možnost okužbe.
  • Odrežemo prenizko – izgubimo potencial za razvoj zadnjih plodov.

Manj včasih pomeni več

Čeprav se morda zdi čudno, da bi rastlini, ki tako lepo uspeva, odrezali vrh, je to eden od najpametnejših vrtnarskih trikov za boljši pridelek. S tem pomagamo rastlini, da se osredotoči na bistvo, to je zorenje že nastalih plodov in ne izgublja energije za cvetove, ki ne bodo nikoli obrodili.

Pomislite na to kot na obrezovanje odvečnih nalog, da bi končno dokončali tiste najpomembnejše. Vaš paradižnik vam bo hvaležen – in vaše jedi bodo bolj rdeče, sočne in polne okusa. Pa dober tek že vnaprej!

Preberite še:

Jolanda Kramar
Jolanda Kramar
Jolanda Kramar je novinarka in publicistka z zanimanjem za zdrav življenjski slog, ekologijo ter domače pripravke, s katerimi si lahko olajšamo življenje in podpramo zdravje. Zanimata pa jo tudi astrologija ter lepota.

NAJNOVEJŠE