Zdravje & prehranaAnanas – lepotni zaveznik in zaščitnik srca

Ananas – lepotni zaveznik in zaščitnik srca

MORDA VAS ZANIMA

Ananas velja za sadež, ki pomaga pri hujšanju in deluje proti celulitu. Ali ste vedeli, da ščitu tudi vaše srce in ožilje? Ta sadež vsebuje skoraj vse vitamine in 16 različnih mineralov ter elementov v sledeh. Ker vsebuje izredno velike količine encima bromelaina, velja za eno najboljših naravnih zdravil.

- Oglas -

Ananas

Bromelain v ananasu

V ananasu najdemo pravo bogastvo bromelaina, ki ima vrsto različnih zdravilnih učinkov: zmanjšuje otekanje, deluje protivnetno, proti strjevanju krvi in raztaplja strdke. Nutricionisti prav zaradi naštetih lastnosti ananas pogosto omenjajo kot idealno živilo proti aterosklerozi, kronični degenerativni bolezni arterij. Bromelain je tudi zelo učinkovit zaviralec škodljivih bakterij v črevesju in ima nanj prečiščevalni učinek. Ker ta encim prodira skozi kožo, lahko ananasov sok uporabljamo tudi zunanje: učinkovito bo zabrisal starostne pege na hrbtni strani rok.

Nakup in uživanje ananasa

Ko kupujete ananas, kupujte zrele plodove, ki so običajno tudi temnejši. Zdravilne učinkovine v ananasu ne prenesejo mraza, zato ga ne hranite v hladilniku. Ananas najprej razrežite na četrtine ali na debele prečne kolobarje. Šele nato začnite lupiti – luske odluščite vsako posebej in iz sredine izrežite stržen. Za uživanje ananasa je najbolje, da ga razrežete na manjše koščke in s tem preprečite njihov stik s kotički ustnic, ki so občutljive na sok ananasa. Ne priporočamo uživanja industrijsko pripravljenih ananasovih kompotov, saj je bromelain v njih skoraj povsem razgrajen.

Ananas in celulit

Ta tropski sadež spodbuja delovanje črevesja in ledvic ter tako pospešuje izločanje odvečnih snovi iz telesa, tudi tekočine. Prav slednja je močno udeležena pri nastanku celulita, maščobnega tkiva, ki ga je težje odpraviti kot preostalo maščobo. Celulit je posledica slabe prekrvavitve: kapilare, ki so oslabljene zaradi slabega obtoka, začnejo prepuščati tekočino v prostore med maščobnimi celicami. Maščobno tkivo se začne debeliti in postaja vse trše. V podkožju nastajajo negibni žepki, ki lahko vpijejo velike količine vode, se napihnejo in izbočijo, kar povzroči nagubanost in mlahavost tkiva. Ko tekočina s časom vse bolj zastaja in se gosti, vozlički postajajo vse trši, na koži pa je že opaziti tudi luknjice in zatrdline.

- Oglas -

Seveda je za zmanjšanje in odpravo celulita treba spremeniti celoten življenjski slog. Svetujemo, da v boju proti tej lepotni nadlogi preizkusite vsa orožja, ki jih imate na voljo – vaša pomembna zaveznika lahko postaneta prav ananas in njegov sok. Z njunim rednim uživanjem boste telo stalno oskrbovali z vitaminom C, kalijem in bromelainom, ki pomembno sodeluje pri presnovi beljakovin in spodbuja cirkulacijo krvi. Naj vam za konec prišepnemo, da se večina čudežnega bromelaina nahaja v steblu ananasa, ki sicer ni najbolj okusno, a je vseeno užitno. Saj veste, za lepoto je včasih treba potrpeti.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×