0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAnanas - zdrav sanjski sadež vsake ženske

Ananas – zdrav sanjski sadež vsake ženske

MORDA VAS ZANIMA

Ananas, simpatični sadež, ki se zdi tako zelo trd in skrivnosten, je svoje najditelje precej begal. A ko so ga le odprli in našli sladko sredico, so bili navdušeni, tako kot smo danes mi. Močan, trpek okus ananasa, ki ostane na jeziku še dolgo po tem, ko se že božate po zadovoljnem trebuščku, je značilen za ta čudežen sadež. Za ženske je lahko čudežen tudi tako, da odganja menstrualne bolečine, ki marsikatero žensko pestijo vsak mesec. In da vam prišepnemo: topi celulit!

- Oglas -

Na prodajnih policah ga najdemo v številnih oblikah: svežega, konzerviranega, v kompotu, v lastnem soku ali pa stisnjenega v sok. Lahko ga uporabimo za pripravo sladic, sadnih solat, sladoleda, jogurta in celo v kombinaciji z glavnimi jedmi.

Ananas – cvetni sadež

Ananas zraste iz tal in navadno ne preseže višine enega metra; v vsaki rastlini čisto na sredini dozori samo en sadež. Rastlina ima čokato steblo ter trde liste in medtem ko ustvarja sadež, lahko proizvede tudi do dvesto cvetov. Vsi cvetovi se potem združijo v tisto, kar mi poznamo kot ananas. Ko ustvarijo prvi sadež, jih včasih nekaj deluje »samostojno« in te pustijo, saj včasih ti poganjki lahko ustvarijo nov sadež, najpogosteje pa jih odstranijo, da tako dobijo nove poganjke, s pomočjo katerih rastlino razmnožujejo. Navadno ima rastlina kakih trideset mesnatih listov, ki so podolgovati in na koncu oblikovani v bodico, podobno kot sadež, in lahko merijo od trideset centimetrov pa do enega metra.

Ananas
Na Filipinih ananasove liste uporabljajo za izdelovanje tekstilnih vlaken, iz katerih ustvarjajo tapete.

V prvem letu se steblo veča in gosti, po dvanajstih mesecih pa zraste v bodikavo socvetje, ki meri približno petnajst centimetrov. Barve cvetov, ki poženejo, se razlikujejo in so odvisne od vrste, toda navadno jih lahko najdete v vseh odtenkih od sivkine vijolične, nežne škrlatne pa do svetlo rožnate. Cvetovi so čudoviti in pritegnejo pogled, marsikoga pa tudi presenetijo, saj veliko ljudi ananas pričakuje na posebnih palmah in ne na nizkih grmičkih. Jajčniki cvetov se povežejo v jagode in ustvarijo velik, kompakten sadež, ki je sestavljen iz dveh vijačnic, prepletenih med seboj. Osem jih gre v eno smer, trinajst pa v drugo, obe številki pa sta pravilni Fibonaccijevi števili!

- Oglas -

Uporaba Ananasa

Kot že sami najbrž veste, je ananas zelo uporaben in v skoraj vsaki obliki si ga lahko privoščite tudi v svoji kuhinji. Lahko uporabite tako meso kot sok ananasa in v tropskih deželah, kjer raste, ga lahko kupite ob cestah in si ga privoščite kot zdrav prigrizek. Olupljeni in včasih celo razrezani imajo v meso zapičeno palico in so tako na voljo kot kakšni zelo zdravi in sveži ražnjiči. Ne dovolite, da bi vas rahlo trpek okus, ki bo pustil svojo sled na vašem jeziku, odvrnil od uživanja v čudovitem sadežu, ki v sebi skriva ogromno zdravih snovi, ki so tako nujno potrebne za dobro delovanje našega telesa. Uporabite ga v sladicah ali pikantnih jedeh, lahko celo v burgerjih in na picah. Nasekljane koščke ananasa si vsujte v jogurt, iz njih skuhajte marmelado ali si iztisnite sok.

Ta simpatični sadež namreč vsebuje mangan in vitamin B1, veliko biotina, vitaminov E, B12 in C ter tudi veliko železa. V njem najdete tudi encim bromelain, ki ga pridobijo iz lupine in iz osrednjega stebla. Osrednje steblo predstavlja trdi del, ki ga pri rezanju po navadi zavržemo. Sprva so menili, da pomaga pri prebavi, potem pa ugotovili, da je dober tudi v primeru hudih vnetij, nenormalnega strjevanja krvi in da zatira rast tumorjev. To sicer velja za koncentrirane količine bromelaina in (zaenkrat) ne za vsebnost v samem sadežu. Bromelain tudi znižuje krvni pritisk in pomaga razgrajevati obloge na notranjih stenah žil. Če jeste sveži ananas, bo deloval odvajalno in pomagal pri prebavi, vendar morajo biti ljudje z občutljivim želodcem previdni pri uživanju, saj vsebuje veliko kisline.

Ananas

Ananas izvaja kislinsko CAM presnovo (fotosintezo). Del presnove in prejemanje ogljikovega dioksida se izvaja ponoči, ko se ogljikov dioksid skladišči v obliki raznih soli jabolčne kisline (malatov) v tkivu, ki delujejo kot vmesni člen v presnovi ogljikovega dioksida. Čez dan pa vezan ogljikov dioksid (ko je sproščen) v tkivu sodeluje pri fotosintezni tvorbi sladkorja. S tem pomaga fotosintezi.

Deluje protivnetno

Ena od najbolj prepoznavnih lastnosti ananasa je njegova protivnetna lastnost. Vsebuje namreč encim bromelain, ki se s cisteinsko proteazno aktivnostjo uporablja v protivnetni terapiji, saj zmanjša aktivirane CD+4 celice. Torej, če se želite znebiti bolečin pri artritisu ali zgolj pospešiti celjenje ran, pojejte ananas.

Ananas uničuje tudi rakave celice

Ananas ščiti pred prostimi radikali in deluje protivnetno. Ti dve metodi močno zmanjšata tveganje za razvoj raka. Encim bromelain izboljša imunotoksičnost monocitov v boju s tumornimi celicami in s spodbujevanjem proizvodnje različnih citokinov. Ta encim tumorje dobesedno uniči in ananas se pri zdravljenju tumorjev in raka zato posebno priporoča.

- Oglas -

Fosfor pomaga pri zdravih kosteh

Ananas vsebuje izredno veliko minerala fosforja. Ta mineral pomaga pri tvorbi zdravih kosti in zob, kajti kalcij sam tega ne zmore. Ena sama skodelica ananasa vsebuje več kot 13 mg fosforja.

Mangan za kožo in kosti

Tudi mangana je veliko v tem sadežu. To je vitamin, ki ga naše telo ne more proizvajati samo, zato ga moramo zaužiti z ustrezno hrano. Mangan sodeluje pri tvorbi kosti, celjenju ran in ohranja zdravo ter žarečo kožo. Poleg tega pomaga pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi in krepitvi imunskega sistema.

Ananas rastlina

Nam ananas lahko pomaga izboljšati prebavo?

Naravno bogat z vlakninami in prebavnimi encimi, ananas dela čudeže pri prebavi in dobro učinkuje na celoten prebavni trakt. Encim bromelain pomaga prebavnemu sistemu pri razgradnji in absorbaciji beljakovin iz hrane, ki jo jeste in je zato učinkovit tudi pri lajšanju želodčnih bolečin, zgagi in driski.

Odlična alternativa za sirup

Ananasov sok je ena najboljših alternativ za sirup, če ne zmoremo premagati kroničnega kašlja in se ne želimo posluževati umetnih preparatov proti kašlju. Že omenjeni encim bromealin ima protivnetne lastnosti, ki pomagajo ubiti bakterije. Če želite zaustaviti kašelj spijte ananasov sok ter vanj vmešajte malo medu.

Spodbuja zdrave dlesni

Zaradi visoke vsebnosti vitamina, ananas dela čudeže tudi pri zdravju vaše ustne votline. Vitamin C namreč pomaga zmanjšati tveganje za nastanek gingvitisa in paradontalne bolezni. Poleg tega pomaga izboljšati obrambo v telesu, ki pomaga v boju proti bakterijam in drugim strupom, ki prispevajo k boleznim dlesnim.

Vzgojite svojega!

Na našem koncu sveta ga dandanes v večini dobimo uvoženega iz jugovzhodne Azije, kjer ga poberejo, ko je še napol zrel. Če ne veste, kako prepoznate zrel ananas, vam lahko prišepnemo, da njegovo zrelost določa temnejša barva in tudi močan vonj. Če predvsem slednjega nima, je še nezrel, in bo dozorel čez nekaj dni na sobni temperaturi. Ananas je zelo pomemben pomočnik pri presnovi beljakovin v telesu. Njegov učinek na telo pa je očiten tudi na zunanjosti, saj prodira skozi kožo. Ananas naj bi tako pomagal raztapljati celulit, njegov sok pa lahko namažemo na starostne pege in se jih tako celo znebimo ali pa le-te vsaj pobledijo.

Ta skrivnostni sadež preprečuje strjevanje krvi in tudi izboljšuje prekrvitev (ter s pomočjo tega tudi razbija celulit), znižuje krvni pritisk, blaži vnetja, sprošča mišice in preprečuje lokalne mišične krče, med drugim tudi menstrualne krče. Hranilna vrednost približno stotih gramov ananas pa znaša samo 50 kalorij. Nekateri tudi pravijo, da ga lahko preprosto posadite na svojem vrtu tako, da obrnete krono ananasa in jo pustite na suhem nekaj dni, potem pa jo posadite. Nekateri priporočajo, da posadite kar cel sadež tako, da sadež zakopljete v zemljo in ga zalijete, vendar bodite previdni, da bo listje (krona) na vrhu gledalo iz zemlje. Včasih se zgodi, da prvo leto ne rodi in pogosto obrodi samo dvakrat (drugi sadež je manjši).

Ananasov sok

Ananasova pot

S Kolumbovega drugega potovanja v Ameriko se je o ananasu ohranilo pismo njegovega spremljevalca Michaela de Cunea. V njem je opisoval neznan sadež, ki spominja na artičoko, le da je dvakrat večji in podoben borovemu storžu. Od takrat Španci ananasu pravijo »pina«, kar pomeni borov storž, pa tudi angleška beseda »pineapple« izvira iz te primerjave. Kolumbu ni uspelo prinesti ananasa španskemu kralju, ker mu je med dolgim potovanjem zgnil. Šele neki drugi pomorski odpravi na začetku 16. stoletja je uspelo v Evropo pripeljati en sam sadež.

Ananas raste iz tal in praviloma ne preseže niti enega metra višine. V vsaki rastlini dozori le en sadež. Ananasov sadež dozori sredi rastline. Domačini ga sekajo kakor Evropejci repo. Domovina ananasa je po vsej verjetnosti obrežje reke Paraná. Botaniki domnevajo, da so ananas v davni preteklosti gojili in s selekcijo izboljševali že Indijanci iz plemena Guarani in ga, kot je razvidno iz zapisov zgodnjih kolonialističnih raziskovalcev, razširili po vsej tropski Ameriki.

Izberite pravi ananas

Današnji hiter transport in dobro načrtovana blagovna izmenjava omogočata, da ananas lahko uživamo skozi vse leto. Zanimivo pa je, da ga manj kupujemo v času, ko imamo svoje lokalno pridelano sadje. Veliko pogosteje ga namreč kupujemo v hladnejših mesecih. Ananas, ki ga države pridelovalke izvažajo, največkrat oberejo napol zrelega. Zato je pomembno, da pri nakupu izberete sadež, ki ima že sladek vonj, saj je ananas edini sadež, ki neha zoreti, ko je že odtrgan. Tudi na liste bodite pozorni – imeti mora sveže, čvrste zelene liste. Splača se kupiti velike sadeže, pri katerih je razmerje med količino mesa in lupino mnogo ugodnejše. Večji ima več užitnega mesa, medtem v kakovosti ne bi smelo biti bistvene razlike.

Pri nakupu zrelega sadeža bodite pozorni tudi na njegovo barvo – zrel sadež je nekoliko temnejše barve in se ob dotiku s prsti vda. Če se odločite za nakup manj zrelega ananasa, ga nikoli ne shranjujte v hladilniku, ker ne prenaša mraza, mraz pa tudi uniči številne encime. Manj zreli ananas za nekaj dni pustite na toplejšem mestu. Svež, zdrav ananas ne sme imeti na dotik mehkih delov in temnih lis/oči, kar kaže, da ni več svež. Nikoli ne kupite ananasa, ki ima vonj po kislem, ker ta ni več za uporabo. Z zrelega ananasa se da enostavno odluščiti trde in navzven izbočene luske. Ananasove encime uničimo pri kuhanju in s pasteriziranjem soka, le v sveže iztisnjenem soku zdravilno delovanje ni prizadeto. Konzerviranje le neznatno vpliva na vsebnost vitamina C, vendar uniči bromelain! Enaka količina konzerviranega ananasa v lastnem soku in ne v sirupu vsebuje le malenkostno več kalorij kot svež sadež.

Ananas vsebuje bromelain

 • Nekatere študije nakazujejo, da bromelain učinkovito lajša vnetje obnosnih votlin, druge spet nakazujejo, da pomaga pri absorpciji nekaterih antibiotikov. Na omenjenih področjih potekajo še vedno obsežne raziskave.
 • Bromelain v črevesju razgrajuje močne ovojnice neželenih bakterij in parazitov in jih tako na naraven način uničuje.
 • S hrano zaužite beljakovine razgrajuje v aminokisline, ki nato brez težav skozi črevo prehajajo v krvni obtok.
 • Sok svežega ananasa, ki je bogat vir bromelaina (le ta prodira tudi skozi kožo), uporabljamo tudi v kozmetične namene. Če namažemo starostne pege s sokom svežega ananasa, sčasoma pobledijo ali celo povsem izginejo.

Recept: Ananasovi muffini

Ananasovi muffini
 • 200 g moke
 • pol skodelice mleka
 • četrt skodelice olja
 • pecilni prašek
 • vanilin prašek
 • 1 žlička cimeta
 • 200 g sesekljanega ananasa
 • pol kozarca ananasovega soka
 • 1 jajce
 • agavin sirup ali malo sladkorja po okusu

Vse skupaj zmešajte in sadje dodajte na koncu, razporedite v modelčke za muffine, ki naj bodo namaščeni ali pa vanje položite papirnate modelčke. Po želji lahko po vrhu posujete cimet, zmešan z malce masla in sladkorja, da se lepo zlatorumeno zapečejo in imajo sladek premaz, ali pa jih posujete z zdrobljenimi mandlji. Pečico segrejte na 180 ° in šele potem pecite približno 20‒25 minut, odvisno od pečice. Najbolje je, da z zobotrebcem, ki ga zapičite globoko v muffin, preverite, če so pečeni. Ko je zobotrebec suh, lahko muffine vzamete ven.

.
Prejšnji članek
Naslednji članek

NAJNOVEJŠE