Naravna sladila med katere spada tudi agavin sirup so zadnje ฤase izredno priljubljena. Izogibanje sladkorju v velikem loku je postalo neke vrste svetovni ลกport; in ฤeprav je res, da je rafiniran sladkor vse prej kot zdrav, pa se moramo zavedati, da ni vsak nadomestek sladkorja tudi avtomatiฤno zdrav. Eden izmed najbolj koฤljivih izdelkov pod oznako ยปnaravno sladiloยซ je tudi agavin sirup, za katerega bi nekateri dali roko v ogenj, drugi pa se mu ne bi pribliลพali niti na milimeter.
Agavin sirup je svojo priljubljenost naลกel ลกele v zadnjih letih, predvsem zato, ker je kot sladilo izredno moฤan in ga za sladkanje potrebujete veliko manj kot sladkorja. Nektar rastline, ki raste bolj juลพno od ekvatorja, se uporablja tako za sladkanje ฤaja in kave kot za kuho, mnogi prisegajo, da jim je izboljลกal ลพivljenje in poฤutje, vendar je njegova vsebnost fruktoze lahko tudi znak za alarm. Brez dvoma je pomembno vedeti, od kod prihaja prav tisti sirup, ki ga kupujemo, in zavedajte se, da en strah ne velja za vse. Z dovolj previdnosti pa bomo vedno vedeli, kaj jemo in kaj vnaลกamo v svoje telo.
ฤe izberemo agavin sirup, je pomembna je pridelava
Agavin sirup pridelujejo iz razliฤnih vrst agave, najpogosteje modre. Ta rastlina raste v Mehiki in v Juลพni Afriki in njen nektar je slajลกi od medu, vendar manj viskozen. Agava je velika rastlina, ki ima ลกiroko uporabnost. ฤe jo fermentirate, lahko namreฤ iz nje dobite prav tisto veleslavno tekilo. Agavin nektar pa iz nje stiskajo ลกele po tem, ko rastlina doseลพe starost 7โ14 let. Liste ji odreลพejo, iz njene sredice, ki ji Mehiฤani pravijo piรฑa, pa posrkajo njen sok. Nekateri trdijo, da sirup pravzaprav pridelujejo iz listov, ki jih zmeฤkajo in iz njih iztisnejo sok, vse skupaj precedijo, da odstranijo delฤke rastline, in to potem prodajajo kot agavin nektar. Prav zato je pomembno, da o stekleniฤki sirupa, ki ga kupite v trgovini, veste kar najveฤ.
Pravi agavin nektar je torej izsesan iz njegove sredice kot drevesni sirup. Ta sok potem filtrirajo in segrejejo, da s hidrolizo spremenijo polisaharide v sladkorje. Filtriran in hidroliziran sok je ลพe bolj podoben sirupu, ki je malce redkejลกi od medu, v svetli ali temni barvi jantarja, odvisno od stopnje procesiranja. ฤe mehaniฤno odstranjujejo barvo, minerale in okus, da bi bil konฤni izdelek kar se da nevtralen po vonju in okusu, najbrลพ ni odveฤ poudarjati, da je to najslabลกa moลพnost za ta naravni izdelek.
Nevarnosti agavinega sirupa?
Teลพave agavinega sirupa se torej zaฤnejo ลพe v sami pridelavi. Njegovi nasprotniki mu namreฤ oฤitajo vse, od izkoriลกฤanja kmetov in lastnikov zemlje, na kateri rastejo pravi divji (danes pa ลพe naฤrtni) nasadi, pa do visoke vsebnosti fruktoze in onesnaลพenosti s pesticidi. Prav slednje je ena izmed stvari, ki jih lahko nadzirate in pregledujete, saj vam priporoฤamo, da pred nabavo agavinega sirupa proizvajalce na stekleniฤkah razliฤnih vrst, ki so na voljo na slovenskih policah, preverite na spletu. Za veฤino ลพe lahko izveste, kako v resnici pridelujejo agavin sirup, ki mu pojejo hvalo, da je najboljลกi na trgu. Pesticidom se lahko izognemo tako, da preverimo, ali je sirup izdelan iz bioloลกke agave (ฤim temnejลกi je, tem bolje je), pa tudi za naฤin predelave, zato naj bo ลพlahtna barva vaลกe vodilo.
Temna barva namreฤ priฤa o tem, da sirupa med procesom pridelave niso preveฤ predelovali in ga torej niso segrevali na previsoke temperature. ฤe ga premoฤno segrejejo, izgubi ลกtevilne minerale, encime in koristna hranila in torej ponudi samo tako imenovane prazne kalorije โ ogromno fruktoze in niฤ hranilnosti. Torej lahko v tem primeru pristanete ลกe niลพje, kot bi, ฤe bi z ลพlico jedli beli rafinirani sladkor. Agavin sirup lahko namreฤ vsebuje tudi do osemdeset odstotkov fruktoze. Prav zato ima toliko nasprotnikov, kot ima zagovornikov, in prav zato je naฤin pridelave tako pomemben.
Kaj agavin sirup vsebuje
Agavin sirup ima nizek glikemiฤen indeks, kar je naฤeloma dober znak, hkrati pa njegova visoka vsebnost fruktoze govori drugaฤno zgodbo. Vseeno lahko vsakdo, ki se ne pusti prepriฤati takลกnim ali drugaฤnim strastnim zagovornikom/nasprotnikom, hitro ugotovi, da je kljuฤna beseda za vsako stvar, pa naj gre za uลพivanje sladkorja ali naravnih sladil ali pa navadnih banan, preprosto โ ยปzmernostยซ. ฤe boste v svoj ฤaj vlivali enormne koliฤine agavinega sirupa, ne bo to prav niฤ bolj zdravo, kot bi bilo, ฤe bi vanj vsipali sladkor. Agavin sladkor je tako bolj pregreha in nekaj, s ฤimer se pocrkljamo, kot pa zadeva, ki jo lahko uลพivamo brez omejitev.
Zato morajo pri njegovi uporabi ลกe posebej pazljivo ravnati diabetiki, saj krvni sladkor dviguje postopoma. Zaradi njegovega nevtralnega okusa pa ga lahko uporabljamo za skoraj vse, vkljuฤno s kuho in peko, torej povsod, kjer bi drugaฤe uporabljali sladkor. Najbolj priporoฤljiv je za ustvarjanje smoothiejev in drugih napitkov, pa naj bodo topli ali hladni, z njim lahko polijete sadne solate ali sladolede, ga dodate v omake in nadeve ali z njim namoฤite biskvit torte (priporoฤamo rahlo meลกanje z vodo), namaลพete lahko tudi palaฤinke, ga vmeลกate v puding ali kako kremo ali pa z njim posladkate svoje jutranje kosmiฤe.