DomovZdravje & prehranaAgavin sirup: zdrav nadomestek sladkorja ali strupeno sladilo?

Agavin sirup: zdrav nadomestek sladkorja ali strupeno sladilo?

Naravna sladila med katere spada tudi agavin sirup so zadnje ฤase izredno priljubljena. Izogibanje sladkorju v velikem loku je postalo neke vrste svetovni ลกport; in ฤeprav je res, da je rafiniran sladkor vse prej kot zdrav, pa se moramo zavedati, da ni vsak nadomestek sladkorja tudi avtomatiฤno zdrav. Eden izmed najbolj koฤljivih izdelkov pod oznako ยปnaravno sladiloยซ je tudi agavin sirup, za katerega bi nekateri dali roko v ogenj, drugi pa se mu ne bi pribliลพali niti na milimeter.

Agavin sirup je svojo priljubljenost naลกel ลกele v zadnjih letih, predvsem zato, ker je kot sladilo izredno moฤan in ga za sladkanje potrebujete veliko manj kot sladkorja. Nektar rastline, ki raste bolj juลพno od ekvatorja, se uporablja tako za sladkanje ฤaja in kave kot za kuho, mnogi prisegajo, da jim je izboljลกal ลพivljenje in poฤutje, vendar je njegova vsebnost fruktoze lahko tudi znak za alarm. Brez dvoma je pomembno vedeti, od kod prihaja prav tisti sirup, ki ga kupujemo, in zavedajte se, da en strah ne velja za vse. Z dovolj previdnosti pa bomo vedno vedeli, kaj jemo in kaj vnaลกamo v svoje telo.

ฤŒe izberemo agavin sirup, je pomembna je pridelava

Agavin sirup pridelujejo iz razliฤnih vrst agave, najpogosteje modre. Ta rastlina raste v Mehiki in v Juลพni Afriki in njen nektar je slajลกi od medu, vendar manj viskozen. Agava je velika rastlina, ki ima ลกiroko uporabnost. ฤŒe jo fermentirate, lahko namreฤ iz nje dobite prav tisto veleslavno tekilo. Agavin nektar pa iz nje stiskajo ลกele po tem, ko rastlina doseลพe starost 7โ€’14 let. Liste ji odreลพejo, iz njene sredice, ki ji Mehiฤani pravijo piรฑa, pa posrkajo njen sok. Nekateri trdijo, da sirup pravzaprav pridelujejo iz listov, ki jih zmeฤkajo in iz njih iztisnejo sok, vse skupaj precedijo, da odstranijo delฤke rastline, in to potem prodajajo kot agavin nektar. Prav zato je pomembno, da o stekleniฤki sirupa, ki ga kupite v trgovini, veste kar najveฤ.

Pravi agavin nektar je torej izsesan iz njegove sredice kot drevesni sirup. Ta sok potem filtrirajo in segrejejo, da s hidrolizo spremenijo polisaharide v sladkorje. Filtriran in hidroliziran sok je ลพe bolj podoben sirupu, ki je malce redkejลกi od medu, v svetli ali temni barvi jantarja, odvisno od stopnje procesiranja. ฤŒe mehaniฤno odstranjujejo barvo, minerale in okus, da bi bil konฤni izdelek kar se da nevtralen po vonju in okusu, najbrลพ ni odveฤ poudarjati, da je to najslabลกa moลพnost za ta naravni izdelek.

Nevarnosti agavinega sirupa?

Teลพave agavinega sirupa se torej zaฤnejo ลพe v sami pridelavi. Njegovi nasprotniki mu namreฤ oฤitajo vse, od izkoriลกฤanja kmetov in lastnikov zemlje, na kateri rastejo pravi divji (danes pa ลพe naฤrtni) nasadi, pa do visoke vsebnosti fruktoze in onesnaลพenosti s pesticidi. Prav slednje je ena izmed stvari, ki jih lahko nadzirate in pregledujete, saj vam priporoฤamo, da pred nabavo agavinega sirupa proizvajalce na stekleniฤkah razliฤnih vrst, ki so na voljo na slovenskih policah, preverite na spletu. Za veฤino ลพe lahko izveste, kako v resnici pridelujejo agavin sirup, ki mu pojejo hvalo, da je najboljลกi na trgu. Pesticidom se lahko izognemo tako, da preverimo, ali je sirup izdelan iz bioloลกke agave (ฤim temnejลกi je, tem bolje je), pa tudi za naฤin predelave, zato naj bo ลพlahtna barva vaลกe vodilo.

Temna barva namreฤ priฤa o tem, da sirupa med procesom pridelave niso preveฤ predelovali in ga torej niso segrevali na previsoke temperature. ฤŒe ga premoฤno segrejejo, izgubi ลกtevilne minerale, encime in koristna hranila in torej ponudi samo tako imenovane prazne kalorije โ€“ ogromno fruktoze in niฤ hranilnosti. Torej lahko v tem primeru pristanete ลกe niลพje, kot bi, ฤe bi z ลพlico jedli beli rafinirani sladkor. Agavin sirup lahko namreฤ vsebuje tudi do osemdeset odstotkov fruktoze. Prav zato ima toliko nasprotnikov, kot ima zagovornikov, in prav zato je naฤin pridelave tako pomemben.

Agava

Kaj agavin sirup vsebuje

Agavin sirup ima nizek glikemiฤen indeks, kar je naฤeloma dober znak, hkrati pa njegova visoka vsebnost fruktoze govori drugaฤno zgodbo. Vseeno lahko vsakdo, ki se ne pusti prepriฤati takลกnim ali drugaฤnim strastnim zagovornikom/nasprotnikom, hitro ugotovi, da je kljuฤna beseda za vsako stvar, pa naj gre za uลพivanje sladkorja ali naravnih sladil ali pa navadnih banan, preprosto โ€“ ยปzmernostยซ. ฤŒe boste v svoj ฤaj vlivali enormne koliฤine agavinega sirupa, ne bo to prav niฤ bolj zdravo, kot bi bilo, ฤe bi vanj vsipali sladkor. Agavin sladkor je tako bolj pregreha in nekaj, s ฤimer se pocrkljamo, kot pa zadeva, ki jo lahko uลพivamo brez omejitev.

Zato morajo pri njegovi uporabi ลกe posebej pazljivo ravnati diabetiki, saj krvni sladkor dviguje postopoma. Zaradi njegovega nevtralnega okusa pa ga lahko uporabljamo za skoraj vse, vkljuฤno s kuho in peko, torej povsod, kjer bi drugaฤe uporabljali sladkor. Najbolj priporoฤljiv je za ustvarjanje smoothiejev in drugih napitkov, pa naj bodo topli ali hladni, z njim lahko polijete sadne solate ali sladolede, ga dodate v omake in nadeve ali z njim namoฤite biskvit torte (priporoฤamo rahlo meลกanje z vodo), namaลพete lahko tudi palaฤinke, ga vmeลกate v puding ali kako kremo ali pa z njim posladkate svoje jutranje kosmiฤe.

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.
Prejลกnji ฤlanek
Naslednji ฤlanek

NAJNOVEJล E