DomovVrt & VrtnarjenjeShranjevanje pridelkov za ozimnico

Shranjevanje pridelkov za ozimnico

Velikokrat se ljudje ne odloฤajo za pridelavo vrtnin, ker pridelka ne morejo skladiลกฤiti in se zato odloฤajo le za manjลกe povrลกine, kjer pridelajo zelenjavo zgolj za sprotno porabo. Kadar govorimo o skladiลกฤenju vrtnin, ga povezujemo z zamrzovalno skrinjo. Vendar ลกe ne dolgo nazaj, ko zamrzovalna skrinja ni bila dostopna vsem, so naลกi predniki poznali veliko razliฤnih tehnik shranjevanja, ki dan danes zopet prihajajo v uporabo. Poznamo namreฤ veฤ naฤinov shranjevanja. Poleg tega, da lahko plodove zamrznemo, jih lahko sveลพe shranimo v kleti ali pa dele posuลกimo, shranimo v zasipnici itd.

Suลกenje zelenjave

Naฤin shranjevanja je tudi suลกenje zelenjave. Bolj poznano je zagotovo suลกenje sadja in zeliลกฤ, vendar pa lahko suลกimo tudi zelenjavo, najpogosteje korenje, ฤebulo, jajฤevce, por, zeleno itd. Kot prednost suลกenja zelenjave naj navedemo ลพe dejstvo, da tako prihranimo mnogo prostora, (1 kg suhe ฤebule namreฤ ustreza 10 kg sveลพe ฤebule) in ฤasa, saj lahko jed hitreje pripravimo. Pri izbiri zelenjave za suลกenje pazimo, da izbiramo le tisto, ki je popolnoma zdrava. Suลกimo pri temperaturi, ki naj ne preseลพe 55 oC, saj se le tako ohrani veฤina toplotno obฤutljivih snovi. Suho zelenjavo je potrebno hraniti v hladnem in suhem prostoru in v dobro zaprtih posodah.

Pred suลกenjem pa je potrebno nekatero zelenjavo, kot sta na primer korenฤek ali jajฤevec, tudi blanลกirati. To pomeni, da oฤiลกฤeno in primerno zrezano zelenjavo na kratko potopimo v vrelo vodo, takoj zatem pa jo ohladimo v hladni vodi. Da zelenjava med blanลกiranjem ne bi potemnela, priporoฤamo, da vodi dodate nekaj citronske kisline ali kisa. Na pribliลพno 6 l vode za blanลกiranje dodamo 1โ€’2 g citronske kisline ali 3โ€’4 jedilne ลพlice jabolฤnega kisa.

Kako shraniti vrtne pridelke

Sveลพe shranjevanje

Nekatere rastline pa lahko shranimo tudi sveลพe, tako na primer lahko shranjujemo kitajsko zelje in radiฤ, krompir, ฤebulo, ฤesen, korenฤek โ€ฆ V kolikor se odloฤimo, da bomo pridelek shranili sveลพ, moramo upoลกtevati doloฤena pravila. ลฝe ob pobiranju odberemo za skladiลกฤenje le popolnoma zdrave rastline ali njihove dele. ลฝe vsaka najmanjลกa okuลพba se lahko v kleti ali zasipnici izredno hitro razลกiri in uniฤi ลกe ves ostali pridelek. Prav tako skladiลกฤimo le suh pridelek, ki ni moker od rose ali padavin. Za shranjevanje sveลพih pridelkov poznamo dva naฤina, in sicer spravilo v kleti in v zasipnici.

ฤŒe skladiลกฤimo v kleti, moramo paziti, da je omogoฤeno kroลพenje zraka. ฤŒe je mogoฤe, pridelek zloลพimo v plitve, zraฤne zabojฤke in jih enakomerno porazdelimo po prostoru. Naj pa opozorimo, da v istem prostoru ne skladiลกฤimo sadja, ลกe posebej jabolk, in vrtnin, saj sadje med dozorevanjem oddaja v zrak pline, zaradi katerih krompir in ฤebula hitreje kalita.

Doloฤeno zelenjavo, kot so na primer buฤe, buฤke, ฤebula ali pa zelje, lahko hranimo kar na polici v hladni kleti ali temnem prostoru. Paziti moramo le, da imamo dober dotok zraka okoli zelenjave. Zelenjavo damo namesto na polico lahko tudi v mreลพe, ki jih obesimo v temen prostor.

Zasipnica

Zasipnica je tradicionalen naฤin shranjevanja korenaste zelenjave, kot so krompir in korenje, s pokrivanjem ali zasipavanjem z zemljo, slamo ali podobnimi materiali. Namen zasipnice je ohranjanje sveลพine zelenjave skozi zimo, saj takลกen naฤin shranjevanja ลกฤiti pridelke pred mrazom in suลกo ter omogoฤa daljลกe skladiลกฤenje brez dodatnega hlajenja.

Izdelava zasipnice je verjetno manj poznana. Navadno tako shranjujemo korenovke, ki bi sicer v kleti zavzele preveฤ prostora. Shranjevanje v zasipnici je ลกe posebej primerno za skladiลกฤenje korenja, repe, zelene, rdeฤe pese itd. Za izdelavo domaฤe zasipnice izberemo zaboj ali kartonasto ลกkatlo, ki jo napolnimo s peskom ali vlaลพno zemljo. Za shranjevanje doloฤenih vrtnin pa je primerna tudi ลพagovina. ฤŒe ลพelimo na ta naฤin shraniti korenje, ga naberemo jeseni, ko je zrelo, in odstranimo zelenje. V zaboj nasujemo pet centimetrov debelo plast ลพagovine ali peska. Nanjo poloลพimo korenje in pri tem pazimo, da se koreni med seboj ne dotikajo. Nato zopet nasujemo novo plast ลพagovine ali peska. Ta postopek ponavljamo, dokler ne napolnimo vsega zaboja, pazimo le, da zasipnico konฤamo s peskom ali ลพagovino.

Tako pripravljen zaboj shranimo v temnem in hladnem prostoru, kjer ne zmrzuje. ฤŒe imamo veฤjo koliฤino korenovk in na voljo seveda tudi veฤ prostora, lahko zasipnico pripravimo tudi v kleti, ali drugem neogrevanem prostoru. Lahko pa si zasipnico postavimo kar na prostem oziroma temu namenimo del vrta. V takem primeru na dno poloลพimo 15 cm zemlje, ฤe pa jo izdelujemo na prostem, izkopljemo meter globoko jamo, na dno katere najprej poloลพimo listje ali slamo. Nato korenovke zloลพimo na kup, ki naj ne bo viลกji od 75 cm. Na vrh nasutih korenovk zopet nasujemo slamo, ter vse skupaj zasujemo z zemljo. Vrhnja plast zemlje naj bo debela med 10 in 15 cm oziroma debelejลกa, ฤe ลพivimo na podroฤju, kjer je v jesenskih in zimskih mesecih veฤ deลพja in suhega mraza.

Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agr.
Damjana Benec, univ. dipl. inลพ. agronomije, pozna odgovore na vsa vaลกa vpraลกanja, iz vrtnarjenja, kmetovanja, sadjarstva ali gozdarstva.

NAJNOVEJล E