Velikokrat se ljudje ne odloฤajo za pridelavo vrtnin, ker pridelka ne morejo skladiลกฤiti in se zato odloฤajo le za manjลกe povrลกine, kjer pridelajo zelenjavo zgolj za sprotno porabo. Kadar govorimo o skladiลกฤenju vrtnin, ga povezujemo z zamrzovalno skrinjo. Vendar ลกe ne dolgo nazaj, ko zamrzovalna skrinja ni bila dostopna vsem, so naลกi predniki poznali veliko razliฤnih tehnik shranjevanja, ki dan danes zopet prihajajo v uporabo. Poznamo namreฤ veฤ naฤinov shranjevanja. Poleg tega, da lahko plodove zamrznemo, jih lahko sveลพe shranimo v kleti ali pa dele posuลกimo, shranimo v zasipnici itd.
Suลกenje zelenjave
Naฤin shranjevanja je tudi suลกenje zelenjave. Bolj poznano je zagotovo suลกenje sadja in zeliลกฤ, vendar pa lahko suลกimo tudi zelenjavo, najpogosteje korenje, ฤebulo, jajฤevce, por, zeleno itd. Kot prednost suลกenja zelenjave naj navedemo ลพe dejstvo, da tako prihranimo mnogo prostora, (1 kg suhe ฤebule namreฤ ustreza 10 kg sveลพe ฤebule) in ฤasa, saj lahko jed hitreje pripravimo. Pri izbiri zelenjave za suลกenje pazimo, da izbiramo le tisto, ki je popolnoma zdrava. Suลกimo pri temperaturi, ki naj ne preseลพe 55 oC, saj se le tako ohrani veฤina toplotno obฤutljivih snovi. Suho zelenjavo je potrebno hraniti v hladnem in suhem prostoru in v dobro zaprtih posodah.
Pred suลกenjem pa je potrebno nekatero zelenjavo, kot sta na primer korenฤek ali jajฤevec, tudi blanลกirati. To pomeni, da oฤiลกฤeno in primerno zrezano zelenjavo na kratko potopimo v vrelo vodo, takoj zatem pa jo ohladimo v hladni vodi. Da zelenjava med blanลกiranjem ne bi potemnela, priporoฤamo, da vodi dodate nekaj citronske kisline ali kisa. Na pribliลพno 6 l vode za blanลกiranje dodamo 1โ2 g citronske kisline ali 3โ4 jedilne ลพlice jabolฤnega kisa.

Sveลพe shranjevanje
Nekatere rastline pa lahko shranimo tudi sveลพe, tako na primer lahko shranjujemo kitajsko zelje in radiฤ, krompir, ฤebulo, ฤesen, korenฤek โฆ V kolikor se odloฤimo, da bomo pridelek shranili sveลพ, moramo upoลกtevati doloฤena pravila. ลฝe ob pobiranju odberemo za skladiลกฤenje le popolnoma zdrave rastline ali njihove dele. ลฝe vsaka najmanjลกa okuลพba se lahko v kleti ali zasipnici izredno hitro razลกiri in uniฤi ลกe ves ostali pridelek. Prav tako skladiลกฤimo le suh pridelek, ki ni moker od rose ali padavin. Za shranjevanje sveลพih pridelkov poznamo dva naฤina, in sicer spravilo v kleti in v zasipnici.
ฤe skladiลกฤimo v kleti, moramo paziti, da je omogoฤeno kroลพenje zraka. ฤe je mogoฤe, pridelek zloลพimo v plitve, zraฤne zabojฤke in jih enakomerno porazdelimo po prostoru. Naj pa opozorimo, da v istem prostoru ne skladiลกฤimo sadja, ลกe posebej jabolk, in vrtnin, saj sadje med dozorevanjem oddaja v zrak pline, zaradi katerih krompir in ฤebula hitreje kalita.
Doloฤeno zelenjavo, kot so na primer buฤe, buฤke, ฤebula ali pa zelje, lahko hranimo kar na polici v hladni kleti ali temnem prostoru. Paziti moramo le, da imamo dober dotok zraka okoli zelenjave. Zelenjavo damo namesto na polico lahko tudi v mreลพe, ki jih obesimo v temen prostor.
Zasipnica
Zasipnica je tradicionalen naฤin shranjevanja korenaste zelenjave, kot so krompir in korenje, s pokrivanjem ali zasipavanjem z zemljo, slamo ali podobnimi materiali. Namen zasipnice je ohranjanje sveลพine zelenjave skozi zimo, saj takลกen naฤin shranjevanja ลกฤiti pridelke pred mrazom in suลกo ter omogoฤa daljลกe skladiลกฤenje brez dodatnega hlajenja.
Izdelava zasipnice je verjetno manj poznana. Navadno tako shranjujemo korenovke, ki bi sicer v kleti zavzele preveฤ prostora. Shranjevanje v zasipnici je ลกe posebej primerno za skladiลกฤenje korenja, repe, zelene, rdeฤe pese itd. Za izdelavo domaฤe zasipnice izberemo zaboj ali kartonasto ลกkatlo, ki jo napolnimo s peskom ali vlaลพno zemljo. Za shranjevanje doloฤenih vrtnin pa je primerna tudi ลพagovina. ฤe ลพelimo na ta naฤin shraniti korenje, ga naberemo jeseni, ko je zrelo, in odstranimo zelenje. V zaboj nasujemo pet centimetrov debelo plast ลพagovine ali peska. Nanjo poloลพimo korenje in pri tem pazimo, da se koreni med seboj ne dotikajo. Nato zopet nasujemo novo plast ลพagovine ali peska. Ta postopek ponavljamo, dokler ne napolnimo vsega zaboja, pazimo le, da zasipnico konฤamo s peskom ali ลพagovino.
Tako pripravljen zaboj shranimo v temnem in hladnem prostoru, kjer ne zmrzuje. ฤe imamo veฤjo koliฤino korenovk in na voljo seveda tudi veฤ prostora, lahko zasipnico pripravimo tudi v kleti, ali drugem neogrevanem prostoru. Lahko pa si zasipnico postavimo kar na prostem oziroma temu namenimo del vrta. V takem primeru na dno poloลพimo 15 cm zemlje, ฤe pa jo izdelujemo na prostem, izkopljemo meter globoko jamo, na dno katere najprej poloลพimo listje ali slamo. Nato korenovke zloลพimo na kup, ki naj ne bo viลกji od 75 cm. Na vrh nasutih korenovk zopet nasujemo slamo, ter vse skupaj zasujemo z zemljo. Vrhnja plast zemlje naj bo debela med 10 in 15 cm oziroma debelejลกa, ฤe ลพivimo na podroฤju, kjer je v jesenskih in zimskih mesecih veฤ deลพja in suhega mraza.


