DomovZdravje & prehranaKorenje je zdrava vrtnina, bogata s karoteni in vitamini

Korenje je zdrava vrtnina, bogata s karoteni in vitamini

Kljuฤni poudarki:

  • Korenje je bogato z beta-karotenom, ki se v telesu pretvori v vitamin A, pomemben za dober vid.
  • Redno uลพivanje korenja lahko zmanjลกa tveganje za nekatere vrste raka, kot so pljuฤni in rak dojke.
  • Korenje vsebuje antioksidante, ki upoฤasnjujejo staranje celic in ลกฤitijo koลพo pred poลกkodbami.
  • Za boljลกo absorpcijo hranil iz korenja je priporoฤljivo uลพivanje z dodatkom maลกฤobe.

Korenje odlikuje poleg dobrega okusa visoka hranilna vrednost. Njegovo oranลพno barvo prispevajo karoteni. Nekoฤ so mislili, da telesu koristijo le s tem, da se pretvorijo v vitamin A, vendar danes vemo, da ลพivila, bogata s karotenoidi, na ลกe veฤ naฤinov koristijo zdravju, predvsem kot antioksidanti.

Domnevajo, da je domovina te oranลพno obarvane vrtnine iz druลพine korenovk Evropa. Vzgojili naj bi jo Nizozemci v srednjem veku. V zaฤetku 17. stol so zaฤeli z gojenjem razliฤnih sort korenja. Danes je na voljo skozi vse leto v razliฤnih barvnih odtenkih od oranลพne do rumene. Nekatere sorte so manj vlaknate, druge so bolj sladke, tretje bolj hrustljave โ€ฆ

Korenje na vrtu

Danes je korenje sestavina ลกtevilnih jedi. Prispeva jim barvo, soฤnost, okus ter ลกtevilna koristna hranila. ฤŒeprav je na voljo skozi vse leto, je najneลพnejลกe, najslajลกe in bioloลกko najbolj polnovredno tisto korenje, ki ga pridelamo v zgodnjem poletju. Sicer pa razpon okusov sega od izredno sladkega korenja, zlasti spomladanskega, do  polnejลกega okusa jesenskega pridelka.

Surovo korenje lahko na fino ali grobo naribamo, nareลพemo na tanke ali debele rezine in postreลพemo z omako, v solati, ga dodamo juhi, enolonฤnicam, ga peฤemo ali duลกimo. Nekateri ne marajo ne surovega ne kuhanega korenja, a jim prija korenฤkov sok. Tudi to telo oskrbi z obiljem vitaminov in rudnin. Okus soka je moลพno izboljลกati z dodatkom druge zelenjave ali sadeลพev.

Korenje za koลพo in vid

Korenje je bogat vir karotenov, med katerimi je najpomembnejลกi beta-karoten. Karoteni so barvila (pigmenti), ki dajejo sadju in zelenjavi veฤino oranลพne, rdeฤe in rumene barve. Moฤneje obarvano korenje vsebuje veฤ beta-karotena, ki se ลกele v naลกem telesu pretvori v vitamin A. Da je pretvorba uฤinkovita, je potrebna prisotnost maลกฤobe.

Vitamin A je med drugim pomemben za:

  • lep in zdrav videz koลพe ter las
  • dober vid, posebej v mraku, saj se vitamin veลพe z beljakovino opsin v paliฤicah oฤesne mreลพnice, s katerimi zaznavamo svetlobo in temo, ter tvori barvilo rodopsin (vidni purpur). Ob pomanjkanju pride do tako imenovane kurje slepote.
Korenje za boljลกi vid

Karotenoidi so antioksidanti

Danes je znanih ลพe veฤ kot petsto karotenoidov. Pred kratkim so strokovnjaki imeli za pomembne samo alfa- in beta-karotene ter kriptoksantin, ki jih telo lahko pretvori v vitamin A. Zdaj vemo, da imajo ti in ลกe nekateri drugi karotenoidi tudi antioksidantne lastnosti. Beta-karoteni imajo zaลกฤitno vlogo ลพe za samo rastlino (sadje, zelenjavo), saj vsrkajo ลกkodljiva sevanja sonฤnih ลพarkov in prepreฤujejo oksidacijo. V naravnem okolju varujejo rastline tako, da jih ลกฤitijo pred ลกkodljivim delovanjem prostih radikalov, ki lahko nastanejo pod vplivom moฤnih sonฤnih ลพarkov.

Ker imajo razliฤni karotenoidi razliฤne uฤinke, jih je pametno vkljuฤiti v prehrano ฤim veฤ, in sicer v ลกiroki paleti sadja in zelenjave. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki jedo veฤ razliฤnih ลพivil, bogatih s karotenoidi, manj tveganja za bolezni srca, moลพgansko kap, sivo mreno in nekatere vrste raka, zlasti pljuฤnega.
Korenje ima torej ลกe druge zdravju koristne lastnosti:

  • zmanjลกuje tveganje za nastanek pljuฤnega raka. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki redno jedo korenje, vkljuฤno s kadilci, redkeje zbolevajo za pljuฤnim rakom. To povezujejo z visoko ravnijo beta-karotena v korenju.
  • varuje pred drugimi oblikami raka. Raziskave, ki so zajele ลกtevilne ljudi, so uลพivanje korenja ter druge zelenjave in sadja povezale z do 50 odstotkov niลพjo obolevnostjo za rakom mehurja, materniฤnega vratu, debelega ฤrevesja, prostate, grla in poลพiralnika, in tudi z 20 odstotkov manjลกim tveganjem za pojav raka dojk po zakljuฤku mene.
  • zniลพuje raven holesterola v krvi. V ลกkotski raziskavi iz leta 1979 se je pri zdravih prostovoljcih, ki so pojedli 200 gramov presnega korenja na dan, raven holesterola v treh tednih zniลพala za 11 odstotkov. Ko so korenje prenehali jesti, se je raven holesterola ponovno dvignila.
  • pomaga prepreฤevati zastrupitve s hrano. Raziskave dokazujejo, da celo majhne koliฤine presnega korenja uniฤijo listerijo in druge ลกkodljive mikroorganizme v hrani.

Presno ali kuhano?

Korenje lahko pripravljamo na razliฤne naฤine: kuhamo, duลกimo, popeฤemo na maslu ali olju, praลพimo z mesom, kot sestavino enolonฤnic in juh, za pripravo razliฤnih kolaฤkov, sokov in podobno.

V nasprotju z veฤino druge zelenjave je korenje bolj hranljivo kuhano kot presno. S toplotno obdelavo namreฤ razbijemo celiฤne stene in sprostimo ยปujetiยซ beta-karoten. Presno korenje ima namreฤ ลพilave celiฤne stene, tako da je telo sposobno v vitamin A spremeniti manj kot ฤetrtino beta-karotena, ki ga vsebuje. ฤŒe kuhano korenje ponudimo kot prilogo k obroku, ki vsebuje nekaj maลกฤobe, bo telo vsrkalo veฤ kot polovico karotena. Vendar s kuhanjem nikar ne pretiravajmo. Vodo, v kateri smo kuhali korenje, ne zavrzimo, ampak jo uporabimo, saj vsebuje veliko zaลกฤitnih snovi.

Beta-karoten v obliki prehranskega dodatka se je v raziskavah izkazal kot malo koristen ali sploh nekoristen. To verjetno pomeni, da korenje vsebuje ลกe druge neodkrite snovi oziroma da njegove sestavine souฤinkujejo. Zaradi tega strokovnjaki svetujejo, da karotene uลพivamo v hrani in ne v dodatkih.

Korenฤkov napitek za zdravje

Surovo korenje nudi sicer manjลกi izkoristek beta-karotenov, zato pa je v njem ลกe obilica drugih koristnih snovi.  Zato tako v poletni vroฤini kot tudi v zimskem mrazu telo kar samo kliฤe po korenฤkovi osveลพitvi.

Za korenฤkov sok nekateri pravijo, da telo gradi, prenavlja in pozdravi. Zaradi svoje bogate vsebnosti vitaminov in rudnin velja za moฤnega antioksidanta, ki telo ลกฤiti pred kljuฤnimi boleznimi sodobne civilizacije, ima vpliv na izboljลกanje krvne slike, pomaga utrujenim ลพlezam, da si opomorejo, ลกฤiti stene prebavil in ลกe bi lahko naลกtevali.

Korenฤkov sok


Korenฤkov sok je bogat z natrijem, kalijem, kalcijem, magnezijem, selenom, ลพelezom, fosforjem, ลพveplom in silicijem, z vitamini B, C, D, E in K ter ลพe omenjenim beta-karotenom. Poleg tega sok vsebuje tudi pektin, ki v prebavilih nabrekne in tako varuje ลพelodฤno in ฤrevesno sluznico. Tako korenje kot korenฤkov sok dobrodejno vplivata na tek in prebavo. Selen skupaj z vitaminom pomaga graditi boljลกi imunski sistem. Vitaminska in rudninska sestava korenja (soka) varuje ลกe pred okuลพbami grla, mandljev, sinusov, dihalnih organov, ลกฤiti ลพivฤevje ter izboljลกa zgradbo kosti in zob.

Korenje obarva tudi nas

Ni predpisa, ki bi natanko doloฤal, koliko korenja na dan lahko pojemo, zato velja tudi pri uลพivanju te hranilne in zdrave vrtnine naฤelo zmernosti. Med drugim se ob zauลพitju prevelike koliฤine karotenoidov lahko koลพa obarva oranลพno. To velja predvsem za dlani in podplate. Uฤinek je neลกkodljiv in sฤasoma, ko koliฤine zmanjลกamo, izgine.

Z velikimi koliฤinami meลกanih karotenoidov sicer ne povezujejo neลพelenih ลกkodljivih uฤinkov. Vendar utegnejo previsoki odmerki doloฤenega karotenoida vplivati na delovanje drugih snovi iz te skupine. Uลพivanje beta-karotena brez drugih karotenoidov po izsledkih raziskav ne zmanjลกuje tveganja za nobeno bolezen. Pri kadilcih in drugih ljudeh s poviลกanim tveganjem za nastanek pljuฤnega raka lahko to tveganje ลกe poveฤa.

Previdnost ni odveฤ

Korenje lahko enostavno vzgojimo sami na svojem vrtu. ฤŒe te moลพnosti nimamo, ga seveda kupimo. Na voljo je v presni, zamrznjeni, posuลกeni ali konzervirani obliki. Vendar pozor, z zadnjimi testi so v nekaterih plodovih, tudi korenju, naลกli nesprejemljive koliฤine organskih fosforjevih pesticidov, s katerimi nekateri uniฤujejo korenjevo muho. Ko korenje kupujete, ga zato dobro umijte, ostrgajte in odreลพite oba konca, ker tudi na ta naฤin zmanjลกate vnos ostankov nevarnih kemikalij. Seveda je najbolj zdravo organsko pridelano korenje.

Police trgovin in trลพnice so s to vrtnino dobro zaloลพene skozi vse leto, tudi z domaฤim ali ekoloลกko pridelanim korenjem, vendar je slednje nekoliko draลพje. Pri nakupu izbirajte korene, ki so ฤvrsti, gladki, ravni in imajo intenzivno oranลพno barvo. Pazite na liste, ki ne smejo biti uveli, potemneli, plesnivi ali morda celo nagniti.

Pri shranjevanju korenu odreลพite listnati del. Zavijte ga v plastiฤno vreฤko ali v papirnato brisaฤo ali ga shranite v pokriti plastiฤni ลกkatli. Nato ga hranite na najtoplejลกi polici hladilnika ali v hladni shrambi.

Hranilna vrednost korenja

Sto gramov presnega korenja vsebuje:

  • 30 kilokalorij
  • 0,3 grama maลกฤob
  • 0,6 grama beljakovin
  • 7,9 grama ogljikovih hidratov
  • 2,4 grama dietnih vlaknin
  • 8,115 miligrama karotenov
  • 6 miligrama vitamina C
  • 0,6 miligrama vitamina E

Korenje v ljudskem zdravilstvu

  • Za zmanjลกanje srbenja pri vneti koลพi priporoฤajo, da prizadeto mesto spirate z vodo, v kateri ste kuhali korenje.
  • Za ublaลพitev kaลกlja si lahko pripravite korenฤkov sok, ki pomaga izloฤiti sluz, krepi imunski sistem in uฤinkuje antiseptiฤno na dihala.
  • Pri teลพavah s koลพo korenฤek lahko deluje kot antiseptik in pospeลกuje zdravljenje ran. Namaลพite si koลพo z ohlajeno korenฤkovo kaลกo, ki ublaลพi razpoke, hrapavost in srbenje.

Rastlinski vitamin A

Vitamin A lahko dobimo v dveh oblikah. Kot vitamin A je le v ลพivilih ลพivalskega izvora, kot so jetra in ribje olje. V ลพivilih rastlinskega izvora je v obliki beta-karotena, zato imajo ti plodovi moฤno rumeno, oranลพno ali rdeฤo barvo. Vsebujejo ga denimo korenje, buฤa maslenka, mango in paradiลพnikov pire.

Korenje v kremni omaki

Korenje v kremni omaki

Sestavine za 4 osebe:

  • 600 g mladega korenja
  • 70 g masla
  • 2 rumenjaka
  • 5 ลพlic posnete kisle smetane
  • ลกฤepec sladkorja in sol po okusu

Priprava: korenje oฤistimo, zreลพemo na kolobarฤke in ga stresemo v ponev na maslo. Solimo in potresemo s ลกฤepcem sladkorja. Nato duลกimo 20 minut in po potrebi prilivamo malo vode. Ko je korenje mehko, ga odstavimo in primeลกamo smetano, razลพvrkljano z rumenjaki. Ponev spet pristavimo in poฤakamo, da jed zaฤne vreti. Takoj odstavimo in postreลพemo.

Zeliลกฤne kroglice

Zeliลกฤne kroglice

Sestavine:

  • 125 g mehkega masla ali margarine
  • noลพeva konica popra
  • pol ลพliฤke soli
  • 2 ลพliฤki na zelo drobno naribanega korenja
  • ลพliฤka limoninega soka
  • 3 ลพlice sesekljanih zeliลกฤ

Priprava: maslo ali margarino zmeลกamo z zaฤimbami in na drobno naribanim korenjem ter limoninim sokom. Oblikujemo kroglice in jih povaljamo v sesekljanih zeliลกฤih. Kroglice so hkrati dodatek k narezkom in lep okras.

Korenjeva juha s koriandrom

Korenฤkova juha s koriandrom

Sestavine za 5 oseb:

  • 1 kg korenja
  • ลพlica oljฤnega olja
  • 1,2 l vode
  • 4 ลพlice sesekljanega sveลพega koriandra (ali peterลกilj)
  • sveลพe mleti ฤrni poper, sol
  • 5 ลพlic kisle smetane za okrasitev

Priprava: dobro oฤiลกฤeno korenje zreลพemo na koลกฤke in jih na segretem olju neลพno duลกimo nekaj minut. Nato dolijemo vodo, zavremo in kuhamo ลกe 15 minut. V meลกalniku ali s paliฤnim meลกalnikom juho s korenjem in dodanim koriandrom ali peterลกiljem zmeljemo, nato zaฤinimo. Vsako porcijo okrasimo s kislo smetano in postreลพemo.

arhiv Zdravja

Bodi Eko
Bodi Eko
Na uredniลกtvu s skupnimi moฤmi pripravljamo ลกtevilne ฤlanke in prispevke za zdravje in zdravo ลพivljenje, ekologijo ter nasvetov za dom ter uฤinkovito rabo energije ลฝe veฤ kot 20 let spremljamo in raziskujemo omenjena podroฤja ter se ves ฤas izobraลพujemo in nadgrajujemo svoje znanje.

NAJNOVEJล E