Kljuฤni poudarki:
- Korenje je bogato z beta-karotenom, ki se v telesu pretvori v vitamin A, pomemben za dober vid.
- Redno uลพivanje korenja lahko zmanjลกa tveganje za nekatere vrste raka, kot so pljuฤni in rak dojke.
- Korenje vsebuje antioksidante, ki upoฤasnjujejo staranje celic in ลกฤitijo koลพo pred poลกkodbami.
- Za boljลกo absorpcijo hranil iz korenja je priporoฤljivo uลพivanje z dodatkom maลกฤobe.
Korenje odlikuje poleg dobrega okusa visoka hranilna vrednost. Njegovo oranลพno barvo prispevajo karoteni. Nekoฤ so mislili, da telesu koristijo le s tem, da se pretvorijo v vitamin A, vendar danes vemo, da ลพivila, bogata s karotenoidi, na ลกe veฤ naฤinov koristijo zdravju, predvsem kot antioksidanti.
Domnevajo, da je domovina te oranลพno obarvane vrtnine iz druลพine korenovk Evropa. Vzgojili naj bi jo Nizozemci v srednjem veku. V zaฤetku 17. stol so zaฤeli z gojenjem razliฤnih sort korenja. Danes je na voljo skozi vse leto v razliฤnih barvnih odtenkih od oranลพne do rumene. Nekatere sorte so manj vlaknate, druge so bolj sladke, tretje bolj hrustljave โฆ
Danes je korenje sestavina ลกtevilnih jedi. Prispeva jim barvo, soฤnost, okus ter ลกtevilna koristna hranila. ฤeprav je na voljo skozi vse leto, je najneลพnejลกe, najslajลกe in bioloลกko najbolj polnovredno tisto korenje, ki ga pridelamo v zgodnjem poletju. Sicer pa razpon okusov sega od izredno sladkega korenja, zlasti spomladanskega, do polnejลกega okusa jesenskega pridelka.
Surovo korenje lahko na fino ali grobo naribamo, nareลพemo na tanke ali debele rezine in postreลพemo z omako, v solati, ga dodamo juhi, enolonฤnicam, ga peฤemo ali duลกimo. Nekateri ne marajo ne surovega ne kuhanega korenja, a jim prija korenฤkov sok. Tudi to telo oskrbi z obiljem vitaminov in rudnin. Okus soka je moลพno izboljลกati z dodatkom druge zelenjave ali sadeลพev.
Korenje za koลพo in vid
Korenje je bogat vir karotenov, med katerimi je najpomembnejลกi beta-karoten. Karoteni so barvila (pigmenti), ki dajejo sadju in zelenjavi veฤino oranลพne, rdeฤe in rumene barve. Moฤneje obarvano korenje vsebuje veฤ beta-karotena, ki se ลกele v naลกem telesu pretvori v vitamin A. Da je pretvorba uฤinkovita, je potrebna prisotnost maลกฤobe.
Vitamin A je med drugim pomemben za:
- lep in zdrav videz koลพe ter las
- dober vid, posebej v mraku, saj se vitamin veลพe z beljakovino opsin v paliฤicah oฤesne mreลพnice, s katerimi zaznavamo svetlobo in temo, ter tvori barvilo rodopsin (vidni purpur). Ob pomanjkanju pride do tako imenovane kurje slepote.
Karotenoidi so antioksidanti
Danes je znanih ลพe veฤ kot petsto karotenoidov. Pred kratkim so strokovnjaki imeli za pomembne samo alfa- in beta-karotene ter kriptoksantin, ki jih telo lahko pretvori v vitamin A. Zdaj vemo, da imajo ti in ลกe nekateri drugi karotenoidi tudi antioksidantne lastnosti. Beta-karoteni imajo zaลกฤitno vlogo ลพe za samo rastlino (sadje, zelenjavo), saj vsrkajo ลกkodljiva sevanja sonฤnih ลพarkov in prepreฤujejo oksidacijo. V naravnem okolju varujejo rastline tako, da jih ลกฤitijo pred ลกkodljivim delovanjem prostih radikalov, ki lahko nastanejo pod vplivom moฤnih sonฤnih ลพarkov.
Ker imajo razliฤni karotenoidi razliฤne uฤinke, jih je pametno vkljuฤiti v prehrano ฤim veฤ, in sicer v ลกiroki paleti sadja in zelenjave. Raziskave so pokazale, da imajo ljudje, ki jedo veฤ razliฤnih ลพivil, bogatih s karotenoidi, manj tveganja za bolezni srca, moลพgansko kap, sivo mreno in nekatere vrste raka, zlasti pljuฤnega.
Korenje ima torej ลกe druge zdravju koristne lastnosti:
- zmanjลกuje tveganje za nastanek pljuฤnega raka. Raziskave so pokazale, da ljudje, ki redno jedo korenje, vkljuฤno s kadilci, redkeje zbolevajo za pljuฤnim rakom. To povezujejo z visoko ravnijo beta-karotena v korenju.
- varuje pred drugimi oblikami raka. Raziskave, ki so zajele ลกtevilne ljudi, so uลพivanje korenja ter druge zelenjave in sadja povezale z do 50 odstotkov niลพjo obolevnostjo za rakom mehurja, materniฤnega vratu, debelega ฤrevesja, prostate, grla in poลพiralnika, in tudi z 20 odstotkov manjลกim tveganjem za pojav raka dojk po zakljuฤku mene.
- zniลพuje raven holesterola v krvi. V ลกkotski raziskavi iz leta 1979 se je pri zdravih prostovoljcih, ki so pojedli 200 gramov presnega korenja na dan, raven holesterola v treh tednih zniลพala za 11 odstotkov. Ko so korenje prenehali jesti, se je raven holesterola ponovno dvignila.
- pomaga prepreฤevati zastrupitve s hrano. Raziskave dokazujejo, da celo majhne koliฤine presnega korenja uniฤijo listerijo in druge ลกkodljive mikroorganizme v hrani.
Presno ali kuhano?
Korenje lahko pripravljamo na razliฤne naฤine: kuhamo, duลกimo, popeฤemo na maslu ali olju, praลพimo z mesom, kot sestavino enolonฤnic in juh, za pripravo razliฤnih kolaฤkov, sokov in podobno.
V nasprotju z veฤino druge zelenjave je korenje bolj hranljivo kuhano kot presno. S toplotno obdelavo namreฤ razbijemo celiฤne stene in sprostimo ยปujetiยซ beta-karoten. Presno korenje ima namreฤ ลพilave celiฤne stene, tako da je telo sposobno v vitamin A spremeniti manj kot ฤetrtino beta-karotena, ki ga vsebuje. ฤe kuhano korenje ponudimo kot prilogo k obroku, ki vsebuje nekaj maลกฤobe, bo telo vsrkalo veฤ kot polovico karotena. Vendar s kuhanjem nikar ne pretiravajmo. Vodo, v kateri smo kuhali korenje, ne zavrzimo, ampak jo uporabimo, saj vsebuje veliko zaลกฤitnih snovi.
Beta-karoten v obliki prehranskega dodatka se je v raziskavah izkazal kot malo koristen ali sploh nekoristen. To verjetno pomeni, da korenje vsebuje ลกe druge neodkrite snovi oziroma da njegove sestavine souฤinkujejo. Zaradi tega strokovnjaki svetujejo, da karotene uลพivamo v hrani in ne v dodatkih.
Korenฤkov napitek za zdravje
Surovo korenje nudi sicer manjลกi izkoristek beta-karotenov, zato pa je v njem ลกe obilica drugih koristnih snovi. Zato tako v poletni vroฤini kot tudi v zimskem mrazu telo kar samo kliฤe po korenฤkovi osveลพitvi.
Za korenฤkov sok nekateri pravijo, da telo gradi, prenavlja in pozdravi. Zaradi svoje bogate vsebnosti vitaminov in rudnin velja za moฤnega antioksidanta, ki telo ลกฤiti pred kljuฤnimi boleznimi sodobne civilizacije, ima vpliv na izboljลกanje krvne slike, pomaga utrujenim ลพlezam, da si opomorejo, ลกฤiti stene prebavil in ลกe bi lahko naลกtevali.
Korenฤkov sok je bogat z natrijem, kalijem, kalcijem, magnezijem, selenom, ลพelezom, fosforjem, ลพveplom in silicijem, z vitamini B, C, D, E in K ter ลพe omenjenim beta-karotenom. Poleg tega sok vsebuje tudi pektin, ki v prebavilih nabrekne in tako varuje ลพelodฤno in ฤrevesno sluznico. Tako korenje kot korenฤkov sok dobrodejno vplivata na tek in prebavo. Selen skupaj z vitaminom pomaga graditi boljลกi imunski sistem. Vitaminska in rudninska sestava korenja (soka) varuje ลกe pred okuลพbami grla, mandljev, sinusov, dihalnih organov, ลกฤiti ลพivฤevje ter izboljลกa zgradbo kosti in zob.
Korenje obarva tudi nas
Ni predpisa, ki bi natanko doloฤal, koliko korenja na dan lahko pojemo, zato velja tudi pri uลพivanju te hranilne in zdrave vrtnine naฤelo zmernosti. Med drugim se ob zauลพitju prevelike koliฤine karotenoidov lahko koลพa obarva oranลพno. To velja predvsem za dlani in podplate. Uฤinek je neลกkodljiv in sฤasoma, ko koliฤine zmanjลกamo, izgine.
Z velikimi koliฤinami meลกanih karotenoidov sicer ne povezujejo neลพelenih ลกkodljivih uฤinkov. Vendar utegnejo previsoki odmerki doloฤenega karotenoida vplivati na delovanje drugih snovi iz te skupine. Uลพivanje beta-karotena brez drugih karotenoidov po izsledkih raziskav ne zmanjลกuje tveganja za nobeno bolezen. Pri kadilcih in drugih ljudeh s poviลกanim tveganjem za nastanek pljuฤnega raka lahko to tveganje ลกe poveฤa.
Previdnost ni odveฤ
Korenje lahko enostavno vzgojimo sami na svojem vrtu. ฤe te moลพnosti nimamo, ga seveda kupimo. Na voljo je v presni, zamrznjeni, posuลกeni ali konzervirani obliki. Vendar pozor, z zadnjimi testi so v nekaterih plodovih, tudi korenju, naลกli nesprejemljive koliฤine organskih fosforjevih pesticidov, s katerimi nekateri uniฤujejo korenjevo muho. Ko korenje kupujete, ga zato dobro umijte, ostrgajte in odreลพite oba konca, ker tudi na ta naฤin zmanjลกate vnos ostankov nevarnih kemikalij. Seveda je najbolj zdravo organsko pridelano korenje.
Police trgovin in trลพnice so s to vrtnino dobro zaloลพene skozi vse leto, tudi z domaฤim ali ekoloลกko pridelanim korenjem, vendar je slednje nekoliko draลพje. Pri nakupu izbirajte korene, ki so ฤvrsti, gladki, ravni in imajo intenzivno oranลพno barvo. Pazite na liste, ki ne smejo biti uveli, potemneli, plesnivi ali morda celo nagniti.
Pri shranjevanju korenu odreลพite listnati del. Zavijte ga v plastiฤno vreฤko ali v papirnato brisaฤo ali ga shranite v pokriti plastiฤni ลกkatli. Nato ga hranite na najtoplejลกi polici hladilnika ali v hladni shrambi.
Hranilna vrednost korenja
Sto gramov presnega korenja vsebuje:
- 30 kilokalorij
- 0,3 grama maลกฤob
- 0,6 grama beljakovin
- 7,9 grama ogljikovih hidratov
- 2,4 grama dietnih vlaknin
- 8,115 miligrama karotenov
- 6 miligrama vitamina C
- 0,6 miligrama vitamina E
Korenje v ljudskem zdravilstvu
- Za zmanjลกanje srbenja pri vneti koลพi priporoฤajo, da prizadeto mesto spirate z vodo, v kateri ste kuhali korenje.
- Za ublaลพitev kaลกlja si lahko pripravite korenฤkov sok, ki pomaga izloฤiti sluz, krepi imunski sistem in uฤinkuje antiseptiฤno na dihala.
- Pri teลพavah s koลพo korenฤek lahko deluje kot antiseptik in pospeลกuje zdravljenje ran. Namaลพite si koลพo z ohlajeno korenฤkovo kaลกo, ki ublaลพi razpoke, hrapavost in srbenje.
Rastlinski vitamin A
Vitamin A lahko dobimo v dveh oblikah. Kot vitamin A je le v ลพivilih ลพivalskega izvora, kot so jetra in ribje olje. V ลพivilih rastlinskega izvora je v obliki beta-karotena, zato imajo ti plodovi moฤno rumeno, oranลพno ali rdeฤo barvo. Vsebujejo ga denimo korenje, buฤa maslenka, mango in paradiลพnikov pire.
Korenje v kremni omaki
Sestavine za 4 osebe:
- 600 g mladega korenja
- 70 g masla
- 2 rumenjaka
- 5 ลพlic posnete kisle smetane
- ลกฤepec sladkorja in sol po okusu
Priprava: korenje oฤistimo, zreลพemo na kolobarฤke in ga stresemo v ponev na maslo. Solimo in potresemo s ลกฤepcem sladkorja. Nato duลกimo 20 minut in po potrebi prilivamo malo vode. Ko je korenje mehko, ga odstavimo in primeลกamo smetano, razลพvrkljano z rumenjaki. Ponev spet pristavimo in poฤakamo, da jed zaฤne vreti. Takoj odstavimo in postreลพemo.
Zeliลกฤne kroglice
Sestavine:
- 125 g mehkega masla ali margarine
- noลพeva konica popra
- pol ลพliฤke soli
- 2 ลพliฤki na zelo drobno naribanega korenja
- ลพliฤka limoninega soka
- 3 ลพlice sesekljanih zeliลกฤ
Priprava: maslo ali margarino zmeลกamo z zaฤimbami in na drobno naribanim korenjem ter limoninim sokom. Oblikujemo kroglice in jih povaljamo v sesekljanih zeliลกฤih. Kroglice so hkrati dodatek k narezkom in lep okras.
Korenjeva juha s koriandrom
Sestavine za 5 oseb:
- 1 kg korenja
- ลพlica oljฤnega olja
- 1,2 l vode
- 4 ลพlice sesekljanega sveลพega koriandra (ali peterลกilj)
- sveลพe mleti ฤrni poper, sol
- 5 ลพlic kisle smetane za okrasitev
Priprava: dobro oฤiลกฤeno korenje zreลพemo na koลกฤke in jih na segretem olju neลพno duลกimo nekaj minut. Nato dolijemo vodo, zavremo in kuhamo ลกe 15 minut. V meลกalniku ali s paliฤnim meลกalnikom juho s korenjem in dodanim koriandrom ali peterลกiljem zmeljemo, nato zaฤinimo. Vsako porcijo okrasimo s kislo smetano in postreลพemo.
arhiv Zdravja