0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaOljčno olje - kje ga kupiti in kako izbrati kakovstnega

Oljčno olje – kje ga kupiti in kako izbrati kakovstnega

MORDA VAS ZANIMA

Oljčno olje ima med vsemi jedilnimi olji posebno mesto zaradi načina pridobivanja, načina uživanja in pogostega potvarjanja. Deviško oljčno olje je oljčni sok, pridobljen iz sadeža – oljke izključno z mehanskimi postopki (z mletjem, prešanjem ali centrifugiranjem), za razliko od ostalih olj, kjer se pri rafinaciji in ekstrakciji uporabljajo organska topila in druga kemična sredstva.

- Oglas -

Oljčno olje

Izberite kakovostno oljčno olje

Zelo je pomembno, da potrošniki razlikujejo med deviškimi, rafiniranimi in oljčnimi olji pridobljenimi iz tropin. Deviško oljčno olje ali oljčni sok ni toplotno obdelan in ne vsebuje nobenih dodatkov (aditivov). Deviška oljčna olja slabe kakovosti (predelana iz poškodovanih in/ali plesnivih, fermentiranih podov) gredo v postopek rafinacije, kjer se uporabljajo kemična sredstva.

Pri mehanski pridelavi oljčnega olja pridobijo poleg oljčnega olja še rastlinsko vodo in oljčne tropine (podobno kot pri stiskanju grozdja). Oljčne tropine vsebujejo do 5 % olja, zato le-tega industrijsko s topili ekstrahirajo iz tropin in dobijo olje, ki je razvrščeno v kategorijo oljčno olje iz oljčnih tropin. V Sloveniji nimamo lastne proizvodnje oljčnega olja iz oljčnih tropin. Slovenski predelovalci oljčne tropine kompostirajo oziroma vračajo na kmetijska zemljišča.

- Oglas -

Ekstra deviško oljčno olje

Zaradi visoke cene deviško oljčno olje pogosto potvarjajo s cenejšimi vrstami rastlinskih olj, z rafiniranim oljčnim oljem oziroma z oljčnim oljem pridobljenim iz oljčnih tropin. Zato so Oljčno oljetržni normativi za oljčno olje v primerjavi z ostalimi olji zelo strogi, preverjanje parametrov pa je strokovno zahtevno in natančno opredeljeno v mednarodnih predpisih tako, da imajo tržni inšpektorji dovolj orodja, da lahko s trga odstranijo nekakovostna ali potvorjena oljčna olja.

Oljčno olje iz Slovenije

V Sloveniji letni monitoring oljčnega olja izvajajo inšpektorji za kakovost živil s pomočjo akreditiranega ter mednarodno pooblaščenega Laboratorija za preskušanje oljčnega olja, ki deluje v okviru Univerze na Primorskem. Rezultati nadzora, ki poteka od leta 2004 dalje, nakazujejo, da se kakovost olja na policah izboljšuje, saj se število potvorjenih in nekakovostnih vzorcev znižuje. Prav tako je iz rezultatov razvidno, da ekstra deviška oljčna olja z zaščiteno označbo zelo dobro zagotavljajo potrošniku tako vrhunsko kakovost kot tudi sledljivost.

Tudi Društvo oljkarjev Slovenske Istre se je zavedalo, da bodo oljkarji lahko konkurenčni s svojo omejeno pridelavo in slabimi pogoji za intenzivno vzgojo (terasat teren) le z vrhunsko kakovostjo oljčnega olja. Zato so že leta 1992 pričeli s strokovnim delom na področju pospeševanja kakovostne pridelave in zbiranju podatkov o oljčnem olju Slovenske Istre in tako z velikim trudom dosegli, da je Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre prvi slovenski kmetijski pridelek oziroma živilo, ki je zaščiteno na evropski ravni. V EU register je bilo vpisano v začetku leta 2007. Velika prednost slovenskega olja je lahko prav v ekološki pridelavi in vrhunski kakovosti.

Oljčno oljeOljčno olje je v Slovenski Istri in na Goriškem prisotno že tisočletja z različnimi vzponi in padci pridelave in gospodarske ter kulturne umeščenosti. V zadnjih dvajsetih letih je slutiti ponoven vzpon oljkarstva, vendar je kultura oljkarstva in oljčnega olja v slovenskem prostoru v primerjavi z vinogradništvom in vinarstvom šele v povojih. Vrhunsko olje lahko nudi zelo različne kulinarične užitke, ki temeljijo na znanju in poznavanju značilnosti oljčnega olja in skladnosti s pripravljeno jedjo.

- Oglas -

Oljčno olje v prehrani

Oljčno olje uvrščamo med varovalna živila. Je lahko prebavljivo, pospešuje izločanje želodčnih sokov in omogoča boljšo absorpcijo vitaminov, zlasti vitamina E, ugodno vpliva na trden in normalen razvoj skeleta v otroštvu, zaustavlja razvoj osteoporoze v starosti in ohranja elastičnost kože. Uspešno se uporablja pri dietah diabetikov in tudi v prehrani dojenčkov. Številne raziskave dokazujejo, da oljčno olje odlično varuje pred artritisom, koronarnimi boleznimi, rakom na dojki. Vsi ti varovalni učinki so posledice visoke vsebnosti biofenolov v olju in uravnotežene maščobno kislinske sestave oljčnega olja.

Vrhunsko oljčno olje lahko uporabimo pri vseh načinih priprave jedi, lahko ga dodajamo jedem kot začimbo ali pa v njem živila tudi zelo kakovostno cvremo.

.

NAJNOVEJŠE