Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Vrt & VrtnarjenjeEkološko vrtnarjenje se začne tudi pri »eko« semenih in sadikah

Ekološko vrtnarjenje se začne tudi pri »eko« semenih in sadikah

MORDA VAS ZANIMA

Če hočemo zasnovati povsem ekološki način vrtnarjenja, se ta vsekakor začne pri ekološkemu semenu in eko sadikah. Čeprav na vzgojo sadik pomislimo na začetku pomladi ali že pozimi, lahko vzgojo sadik vršimo vso pomlad in poletje. Tako lahko sadike solatnic in kapusnic vzgajamo skoraj skozi vse leto. Sadike kumar in bučk pa lahko vzgajamo vse do začetka avgusta in z njimi nadomeščamo propadle rastline ali zapolnimo prazna mesta.
Ekološka semenaGlavna razlika med eko semeni in ostalimi komercialnimi semeni je, da so eko semena pridobljena iz matičnih rastlin, ki so vzgojena po načelih ekološkega kmetovanja. Pri sami dodelavi, obdelavi in postopkih pakiranja pa ni razlik (izjema so nekatera t. i. profi semena, ki jih uporabljajo profesionalni vrtnarji). Med oznakami bio in eko pa ni razlik, gre samo za drugačno oznako, ki izhaja iz različnih držav, semena pa so pridobljena iz rastlin, ki so pridelane na enak način.

- Oglas -

Za vzgojo svojega semena pa vsako leto izberemo najlepše, zdrave in dozorele plodove, iz katerih bomo vzeli seme.

Za vzgojo sadik in pravo eko vrtnarjenje pazimo, da gnojimo samo z gnojili, ki so naravnega izvora. Za gnojenje uporabljamo doma pripravljen kompost, kompost, ki ga kupimo, ali domač hlevski gnoj, pri čemer je najboljše, da je le-ta pridelan na ekološki kmetiji. Zemlji, v kateri hočemo vzgajati eko sadike in nato zelenjavo, ne dodajamo sintetičnih pesticidov, insekticidov ali herbicidov.

Ekološka semenaS setvijo na prostem ne gre hiteti, čeprav sončni, topli dnevi prav vabijo ravno k temu. Noči so še hladne in zemlja potrebuje kar nekaj časa, da se ogreje na primerno temperaturo. Sploh rastline, ki potrebujejo višje temperature, raje še posejemo v lončke, ki jih postavimo na okenske police na sončni strani hiše ali stanovanja; z vzgojo sadik imamo zagotovo zgodnejši pridelek, kot bi ga imeli sicer pri setvi na prostem. To pride še posebej do izraza v krajih, kjer je rastna sezona precej kratka, tam še posebej potrebujemo vzgojene sadike vsaj za paradižnike, paprike, bučke, kumare in podobne vrtnine.

Čeprav na okenskih policah največkrat niso idealne razmere za vzgojo sadik, kot jih lahko dosežejo vrtnarji v rastlinjakih, velja vseeno poskusiti, saj bomo vedeli, da imamo svoje lastne sadike, pa tudi nekaj bomo privarčevali.

- Oglas -

Večini mladih rastlinic – sejančkov ustreza temperatura od 14 do 16 ˚C. Paradižnik, paprika, jajčevci in druge toploljubne vrtnine pa bodo potrebovale višje temperature za kalitev, nekje med 20 in 23 ˚C. Za setev izberemo vrtno zemljo, ki ji primešamo kremenov pesek v razmerju 3 : 1. Sejemo lahko v setvene platoje, šotne lončke, odslužene jogurtove lončke, kartonaste škatle jajc. V vsako posamezno mesto (lonček) posadimo samo eno seme, pri pregosti setvi tvegamo pojav bolezni padavice sadik. Ta sicer ogroža predvsem sadike rdeče pese, zelene, solate, graha in paradižnika, toda ni izključena tudi pri sadikah paprike. Bolezen lahko napade sejančke oziroma je nevarna le, kjer rastejo sejančki preveč na gosto ali kjer je prostor s posajenimi sejančki preslabo zračen. Padavico sadik preprečujemo z redko setvijo v dobra strukturna tla in nepreobilnim zalivanjem. Če pa pride do okužbe, je potrebno propadle sejančke sproti odstranjevati.

Dobro razvite in močne rastline postopoma presajamo na prosto. Kdaj bomo sadike presadili na prosto, je odvisno od vrste vrtnine. Tako bomo sadike paradižnika, jajčevca, kumar in podobnih bolj toplotno zahtevnih rastlin na prosto presadili med zadnjimi. Po presaditvi na prosto (še posebej tiste, ki jih bomo prve presajali) je priporočljivo sadike čez noč zaščititi pred mrzlim zrakom z agrokopreno.

Preberite si tudi, kje najdemo ekološka semena.

Damjana Benec, univ. dipl. inž. agr.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×