Rastline, ki po naravni poti z vašega vrta odganjajo škodljivce

  Rastline lahko s pomočjo posebnih snovi spodbujajo ali zavirajo rast drugih rastlin, odganjajo ali privabljajo pa lahko tudi škodljivce. V izogib nenehnim bojem s škodljivci na vašem vrtu posadite rastline, ki jih bodo odgnale na naraven način.

  Sivka na vrtu

  Cesarski tulipani

  Cesarski tulipani so izjemno lepi na pogled, zato bodo polepšali vsak vrt. Zanje je značilno, da imajo njihove čebulice izjemno močan vonj po česnu, ki odganja voluharje. Posadite jih na rob grede h korenju, gomoljni zeleni, kolerabi in rdeči pesi.

  Česen

  Česen je priporočljivo posejati po celem vrtu kot vmesna rastlina, kadar rastline ogrožata pepelasta plesen ali rja. Oboje rado napada tudi vrtnice, zato k vrtnicam zasadite tudi malo česna.

  Pelin

  Pelin ima zelo oster vonj, mnogi ljudje ga posadijo med ribez. Grenčine v pelinu so znane po tem, da z vrta odganjajo bolhače.

  Šetraj

  Poznamo ga kot začimbo, ki se prileže gobovim in fižolovim jedem, njegov močan vonj pa preganja tudi fižolove uši in fižolovo muho, zato ga je priporočljivo posaditi zraven fižola.

  Sivka

  Če imate probleme z listnimi ušmi, na svojem vrtu na več koncev zasadite sivko, ki uši odganja. Poleg tega je sivka tudi očem prijetna okrasna rastlina, iz katere lahko napravite tudi zdravilen čaj ali doma narejeno kremo.

  Povejte svoje mnenje - kometirajte