0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeZnebite se škodljivcev z organskimi pesticidi

Znebite se škodljivcev z organskimi pesticidi

MORDA VAS ZANIMA

Ali ste vedeli, lahko sami izdelate organske pesticide iz rastlin, ki jih najdete skoraj na vsakem vrtu ali kuhinji. Kemikalije v industrijskih pesticidih ne škodijo samo nezaželenim škodljivcev, ampak tudi ljudem in okolju. Uporaba pesticidov je povezana s številnimi zdravstvenimi težavami pri ljudeh. Povzroči lahko glavobole, slabost, raka, nevrološke in druge težave. Izognite se jim z uporabo spodaj navedenih naravnih pesticidov.

- Oglas -

Diatomejska zemlja

Gre za droben prah, narejen iz fosiliziranih ostankov majhnih morskih organizmov. Njihova okostja so bogata z naravno substanco, imenovano silika. Ti miniaturni fosili imajo ostre robove, ki ne škodijo človeku. Z njimi lahko prerežejo in ubijejo parazite in majhne insekte. Diatomejska zemlja je učinkovit insekticid, ki ga lahko uporabimo za odstranjevanje različnih vrtnih škodljivcev, kot so listne uši, mravlje, pršice, strigalice, ščurki, polži in drugi. Stresite jo na prizadeta območja na vrtu. Po dežju je diatomejsko zemljo treba menjati.

Česnov sprej

Česen se že stoletja uporablja v medicini zaradi njegovih protibakterijskih, protivirusnih in protiglivičnih lastnosti. Prav zaradi njih dobro deluje tudi kot pesticid.

Priprava česnovega spreja je hitra in poceni: olupite in sesekljajte stroke petih čebulic česna ter jih zmešajte s pol litra vode. Pustite, da se česen namaka vsaj šest ur. Po preteku tega časa v mešanico dodajte malo naravnega detergenta. Mešanico precedite. Precejeno tekočino razredčite z litrom vode in prelijte v posodico s sprejem. Špricajte po rastlinah dvakrat tedensko. Za boljše rezultate vsak teden pripravite novo mešanico.

- Oglas -

Neemovo olje

To je olje, stiskano iz sadja in semen drevesa neem. Je naravni pesticid, repelent proti insektom in naravno zdravilo trpkega okusa in z vonjem po česnu. Je neškodljivo za ptiče, sesalce, čebele in rastline. Učinkovalo naj bi proti več kot 200 različnim insektom. Odstranjuje tudi glivice, plesen in rjo. Najbolj učinkovito deluje, ko ga dodamo mladim rastlinam. Na njih lahko deluje do 22 dni. Dež ga spira.

Priprava: zmešajte čajno žličko čistega, hladno stiskanega neemovega olja s polovico žličke mila in čertrt litra tople vode. To mešanico aplicirajte na vse dele rastline. Če menite, da potrebujete močnejšo mešanico, ji dodajte še eno žličko neemovega olja.

Pesticid iz citrusov

Ta pesticid s svežim vonjem po limoni je uporaben še posebej takrat, ko se želite znebiti listnih uši.

Priprava: v lonec nalijte vodo in jo zavrite. Nastrgajte lupino ene limone. Ko voda zavre, jo odstavite z ognja in ji dodajte nastrgan olupek. Mešanico pustite stati čez noč. Naslednji dan jo precedite skozi grobo bombažno tkanino. Tekočino nalijte v stekleničko s sprejem in z njo pošpricajte obe strani listov prizadete rastline.

.

NAJNOVEJŠE