0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineGuduchi (Guduči) – nebeški eliksir, ki ščiti vaše telo

Guduchi (Guduči) – nebeški eliksir, ki ščiti vaše telo

MORDA VAS ZANIMA

Guduči (Guduchi) je divja ovijalka z listi v obliki srca, ki je v starodavni indijski medicini ajurvedi že tisočletja priljubljena zaradi svojih zdravilnih učinkov na človeško telo, zahodna medicina pa je šele pred kratkim začela spoznavati koristi te zdravilne rastline.

- Oglas -

Čeprav guduči v Indiji že tisočletja uživajo za zdravljenje najrazličnejših bolezni in uporabljajo celo kot pomlajevalni tonik, smo ga pri nas začeli spoznavati šele pred kratkim. Zdravilni učinki gudučija so številni. Klinične raziskave so pokazale, da je guduchi ena najmočnejših adaptogenih rastlin. To pomeni, da pomaga našemu organizmu, da se prilagodi različnim negativnim dejavnikom iz okolja, hkrati pa povečuje tudi učinkovitost procesov v našem telesu.

Raznovrstni učinki enega od najmočnejših adaptogenov

Zakaj je torej guduchi v ajurvedi tako zelo nepogrešljiv? Klinične raziskave so pokazale, da je guduči ena najmočnejših adaptogenih rastlin. To pomeni, da pomaga našemu organizmu, da se prilagodi različnim negativnim dejavnikom iz okolja, hkrati pa povečuje tudi učinkovitost procesov v našem telesu.

Guduči tako med drugim izboljšuje naš imunski sistem, deluje antistresno, protivnetno in razstrupljevalno, zavira procese staranja ter blagodejno vpliva na naše splošne počutje. Ker blaži alergične reakcije organizma in lajša simptome senenega nahoda, ga še posebej priporočajo ljudem, ki trpijo za alergijami (po eni raziskavi je več kot 80% alergikov, ki so redno uživali guduči, občutilo občutno olajšanje teh težav).

- Oglas -

To pa še ni vse. Guduči umirja razdražen živčni sistem, izboljšuje spomin in sposobnost učenja, prečiščuje jetra in jih ščiti pred škodljivimi učinki toksičnih snovi, ohranja zdrava pljuča in dihalne poti, znižuje vročino, blaži in čisti kožo ter pomaga lajšati simptome kožnih bolezni, ugodno učinkuje na prebavni in urinarni sistem, učinkovito pa pomaga tudi pri putiki.

Seznam blagodejnih učinkov gudučija se ne konča

Guduči pozitivno vpliva na splošno počutje, saj pomaga pri krepitvi imunskega sistema, ima protivnetne lastnosti, pomaga ublažiti stres in spodbuja razstrupljanje telesa. Posebej cenjen je zato, ker zavira procese staranja. Priporočljiv je tudi za ljudi, ki trpijo za alergijami, saj blaži alergične reakcije organizma in lajša simptome senenega nahoda. Po eni od raziskav je več kot 80 % alergikov, ki so redno uživali guduči, občutilo precejšnje olajšanje teh težav.

Guduči - amrita (tinospora cordifolia)

Guduchi poleg tega tudi umirja razdražen živčni sistem, izboljšuje sposobnost učenja, pomaga pri prečiščevanju jeter in jih ščiti pred škodljivimi učinki toksičnih snovi, pomaga ohranjati zdrava pljuča in dihalne poti, znižuje vročino, blaži in čisti kožo ter pomaga lajšati simptome kožnih bolezni, ugodno učinkuje na prebavni in urinarni sistem, učinkovito pa pomaga tudi pri putiki.

Guduchi – Nektar nesmrtnosti

Nič čudnega torej, da so to čudežno ovijalko poimenovali amrita – nebeški eliksir. Indijski mit namreč pripoveduje, da so bogovi razburkali ocean in iz njega ustvarili poseben nektar, ki je zagotavljal nesmrtnost vsakomur, ki ga je popil. Ta je bogovom preprečeval, da bi zboleli in se postarali, z njim pa so lahko tudi oživili mrtve. Avtorji starodavnih ajurvedskih besedil so nektar poimenovali amrita, kar v sanskritu pomeni nektar nesmrtnosti oziroma nebeški eliksir, med prebivalci tamkajšnjih krajev pa je zdravilna rastlina, ki nosi to ime, poznana tudi kot guduchi oziroma guduči, kar v prenesenem pomenu pomeni »tisti, ki ščiti telo«.

Najučinkovitejši so peclji

Do zdaj sodobna medicina še ni odkrila načina, kako bi izolirala njegove posamezne učinkovine in iz njega pridobila izvlečke, ki bi koristili ljudem. Če želite preizkusiti moč gudučija, ga morate uživati takšnega, kot ga je ustvarila narava. Guduchi po videzu ni nič posebnega. Je vrsta divje ovijalke z listi v obliki srca, ki izvira iz tropskega predela Indije in vsako leto obrodi majhne rdeče sadove. Čeprav se v tradicionalni indijski medicini uporabljajo vsi deli rastline – z njenimi tankimi in močnimi koreninami šivajo rane, snovi, ki jih vsebuje, pa pospešujejo tudi njihovo celjenje – se največ zdravilnih učinkovin skriva v njegovih pecljih.

- Oglas -

Za guduči velja to, kar velja za številne druge zdravilne rastline: dobro ga je uživati preventivno in ne šele takrat, ko bolezen že izbruhne ali ko postane kronična. Čeprav vam bo koristil tudi v tem primeru, se bodo njegovi pozitivni učinki na zdravje in na vaš zunanji videz resnično pokazali šele ob daljšem in rednem uživanju, kar je običajno mesec ali dva.

Guduči – Hrana za bogove, ki koristi tudi običajnim ljudem

Klinične raziskave, ki so jih opravili v zadnjih letih, potrjujejo njegove izjemne učinke na človeško telo, do zdaj pa sodobna medicina še ni odkrila načina, kako bi izolirala njegove posamezne učinkovine in iz njega pridobila izvlečke, ki bi koristili ljudem. Če želimo preizkusiti moč gudučija, ga moramo uživati takšnega, kot ga je ustvarila narava.

.

NAJNOVEJŠE