0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČesen – naravno zdravilo in antibiotik

Česen – naravno zdravilo in antibiotik

MORDA VAS ZANIMA

Nič presenetljivega ni, da je česen imenovan za naravni antibiotik, saj je veličasten, spremlja pa ga cel kup urbanih legend. Ne le da odganja vampirje, pač pa so ga Egipčani po božje častili in se z njim zaobljubljali bogovom. Grški atleti so ga jedli pred tekmovanji, vojščaki pa pred vojskovanjem. Čeprav ljudje pogosto pomislijo na slab zadah, ko nekdo omeni česen, pa je najverjetneje oseba, od katere ta zadah prihaja, vsemu navkljub zelo zdrava.

- Oglas -

Nekateri zdravilci in homeopati pravijo, da v primeru, da poznamo uporabo česna, razumemo že petdeset odstotkov zeliščne medicine. Ne le, da je izredno zdravilen in blažilen za naše telo, pač pa hkrati nima neprijetnih stranskih učinkov, kakršne poznamo pri zdravljenju z običajnimi tabletami in zdravili. Še preden so ga namreč uporabljali za začimbo, so ga stoletja dolgo uporabljali kot zdravilo.

Česen
Česen je naravni antibiotik in pomaga pri celi vrti zdravstvenih težav.

Česen je nepogrešljiv

Ta zanimiva rastlina ima značilen vonj in pekoč okus. Ker so v njegovem eteričnem olju žveplove sestavine, ima tudi značilen vonj, a so prav te sestavine odgovorne za njegovo zdravilnost. Deluje kot antihelmintik, antimikotik, antivirotik, antiseptik, bakteriostatik, diaforetik, ekspektorans, spazmolitik in hipotenziv. Najbolj uspešen je pri odganjanju bakterij in virusov ter zatiranju glivic. Pomaga pri zatiranju srčnih bolezni (aterosklerozo ali poapnenje žil, visok krvni tlak in povišan holesterol) in raku. Poročajo, da je najbolj učinkovit pri zatiranju želodčnega in črevesnega raka.

Če bi majhne koščke česna nasuli v petrijevko, polno bakterij, bi lahko opazovali, kako le-te počasi ena za drugo odmirajo. Tako namreč deluje česen. Čeprav naj bi jabolko na dan odgnalo zdravnika stran, se sodobni znanstveniki šalijo, da česen odžene vsakogar stran. Ne le ljudi, ki jim vonj ni prijeten, pač pa tudi vse bakterije in viruse. Bacili namreč ne marajo česna, in če ste zboleli za prehladom ali kakšno podobno sezonsko nadlego, poskusite med dve rezini kruha nadrobiti česen in to pridno pohrustajte. Ne bo najbolj okusna malica, a bacili bodo kar bežali od vas.

- Oglas -
Česen
Za najboljšo učinkovitost je najbolj priporočljivo uživanje surovega česna.

Pozitivne posledice

Naslednjič, ko boste s težavo pojedli malce česna, si v mislih ponavljajte, da je naravni antibiotik, ki nima stranskih učinkov običajnih antibiotikov, ki vam jih predpiše zdravnik. Seveda samozdravljenje v težkih boleznih ni priporočljivo oziroma vam priporočamo, da o njem obvestite svojega zdravnika, ki bo tako lahko spremljal spremembe v vašem telesu. V stroku česna je tako najmanj štiristo snovi, med njimi je ogromno antioksidantov, ki varujejo celice pred poškodbami, telo pa pred staranjem.

Ne le da zavira splošno propadanje telesa, ki ga pospešujejo napadi prostih radikalov na celice, pač pa tudi pomlajuje možgane in imunski sistem. Slednjega tudi krepi. Neodvisne raziskave so dokazale, da lahko pomaga zmanjševati in zavirati izgubo spomina in zmedenost, ki sta posledici Alzheimerjeve bolezni. Medtem ko zaradi prevelikih odmerkov in prepogoste uporabe sintetičnih antibiotikov veliko bakterij postane odpornih nanje, se to pri česnu ne more zgoditi.

Izjemni učinki česna

Neka raziskava je celo dokazala, da je sedem pacientov z AIDS-om po treh mesecih uživanja dveh ali treh strokov česna na dan ponovno vzpostavilo normalno delovanje limfocitov T, ki so ključni pri razvoju te bolezni. Taisti pacienti so poročali o izboljšanju kronične driske, razvoja kandide, genitalnega herpesa in kroničnega vnetja sinusov. Čeprav morda nimate težav z virusom HIV, je ta podatek ključen za dokazovanje uspešnosti in uporabnosti česna, ki pomaga tudi pri diabetesu, alergijah, zobobolu, impotentnosti in prehladih.

Za najboljšo učinkovitost je najbolj priporočljivo uživanje surovega česna. Priporočajo tudi, da ga olupite in strete ter ga tako pustite na zraku deset minut, da celotna njegova zdravilna učinkovitost dobi poln zagon. Če vam okus ni všeč, si preberite še recept za svež česnov napitek, ki bo pomagal uničiti bakterije in viruse v vašem telesu brez neprijetnega zadaha. S tem si lahko pomagate pri vzpostavljanju imunskega sistema in odganjanju bakterij – tistih nepravih! Sintetični antibiotiki v prekomerni rabi še preveč hitro uničijo tudi pozitivne bakterije v našem telesu, medtem ko česen pametno loči med pomembnimi in odvečnimi.

- Oglas -

Česnov napitek – bomba zdravja

Strite strok česna, nasekljajte dva paradižnika in limono ter vse skupaj spustite skozi sokovnik ali pa zmešajte v mešalniku. Lahko dodate še ščepec morske soli in čim prej popijte!

Pozor!

Ker je močen in učinkovit, lahko moti zdravljenje s hipoglikemiki, zdravili za znižanje sladkorja v krvi, in antikoagulansi, zdravili zoper strjevanju krvi. Česen tudi stopnjuje protistrjevalni učinek protivnetnih zdravil (denimo aspirin ali ibuprofen) in ojača delovanje nenasičenih maščobnih kislin omega-3. S svojo močjo lahko razdraži želodec ljudi, ki ga niso vajeni, večji odmerki pa lahko vplivajo tudi na menstruacijski ciklus in spodbudijo maternične krče, zato priporočajo, da ga med nosečnostjo in dojenjem uporabljate le kot začimbo. Če ste alergični na čebulnice, vključno z rožami, kot so tulipani, se mu izogibajte.

Česnove zanimivosti

 • V drugi svetovni vojni so ga uporabljali za boj proti infekcijam ran.
 • Grške babice so obešale stroke česna v porodnih sobah, da je odganjal zle duhove.
 • Rimski vojaki so ga jedli za navdih in povečanje poguma.
 • Če sanjate o česnu v vaši hiši, vam to prinaša srečo. Če sanjate, da ste ga jedli, boste razkrili skrivnost.
 • Česen je znan tudi kot odganjalec komarjev.
 • Ruska raziskava je pred šestdesetimi leti dokazala, da nase veže težke kovine v telesu in pomaga pri njihovem izločanju.
 • Hipokrat ga je priporočal za vnetja, želodčne težave, rane, raka in celo gobavost.

Česnova juha

Česnova juha

 • 1 čebula
 • 4 stroke česna
 • žlica masla
 • 7 dcl jušne osnove
 • 2 krompirja
 • svež timijan
 • sol in poper
 • smetana (kisla ali za kuhanje)

Česen in čebulo olupite in nasekljajte. Čebulo popražite na stopljenem maslu in jo počasi pražite deset minut – previdno, da ne porjavi. Dodajte ji čseen in skupaj dušite še kakšni dve minuti, medtem ko mešate, da začutite močan vonj. Dodajte jušno osnovo in na majhne koščke narezan krompir. Nekaj časa kuhajte, potem pa dodajte še timijan. Ko je krompir kuhan, odstavite z ognja in pustite, da se ohladi. Potem zmešajte s paličnim mešalnikom in začinite še s soljo in poprom po okusu. Dodajte malo kisle smetane ali smetane za kuhanje ter vrnite na ogenj, kjer počasi segrevajte.

.

NAJNOVEJŠE