0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliVolk: ogroženi plenilec iz naših gozdov

Volk: ogroženi plenilec iz naših gozdov

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav vemo, da volk rad lovi drobnico in perjad kmetov, je precej znano, da je dandanes po Evropi ogrožena vrsta. In ker smo se odločili, da bomo v naši reviji predstavljali tudi ogrožene vrste, vrste, ki jim grozi izumrtje, se pravzaprav spodobi, da začnemo pred lastnim pragom.

- Oglas -

Iztrebljen plenilec

Morda je šokantno tudi dejstvo, da je volk pogost le še na Balkanu, v Severni in Srednji Evropi. V Zahodni Evropi je že popolnoma iztrebljen. V Sloveniji ga imamo največ na območju Kočevskih gozdov. Odlikujejo ga izjemen sluh in voh, ki mu pomagata odkriti živali, ki jih pleni. To so navadno bolne ali oslabljene živali, tako volk pravzaprav skrbi, da se bolezni ne širijo preveč.

Volk

Volk je vztrajna žival

Ta sesalec spada v red zveri in družino psov in je tudi največji predstavnik psov in drugi največji predstavnik plenilcev pri nas. V dolžino namreč zraste od enega metra pa do 1,2 metra, v plečno višino pa doseže od 45 do 75 cm. Razlika je tolikšna, ker so samci lahko za celo tretjino večji od samic, zato odrasli volkovi lahko tehtajo med dvajset in osemdeset kilogrami. Njihove noge so dolge, saj veliko prehodijo in so zelo vztrajni. Družijo se v tropu in tako navadno tudi plenijo; naenkrat lahko trop volkov, ki drug drugega spodbujajo, prepotuje tudi do 70 kilometrov.

- Oglas -

Njihove vztrajne in močne tace imajo pet prstov na sprednjih stopalih in štiri na zadnjih. Kremplji, ki štrlijo iz njih, so izjemno močni in nimajo sposobnosti potegniti jih nazaj v šapo. Ker dnevno potrebujejo od 3 do 5 kilogramov mesa, je njihovo zobovje prilagojeno tej prehrani. V njihovih gobcih se tako skriva kar 42 stalnih zob, od katerih so seveda najbolj poznani podočniki, s katerimi plen zgrabi in usmrti. Kadar lovijo plen, ga navadno utrudijo s tekom.

Redčenje populacije volka

V srednjem veku so se ljudje volkov bali še bolj, kot se jih mnogi bojijo danes. Razširila se je neke vrste vraževernost, saj je volk predstavljal temačno figuro na njihovem dvorišču, kar je s pridom začela izkoriščati tudi katoliška cerkev. V času inkvizicije so izkoriščali strah pred volkovi in volkodlaki za uravnavanje nadzora nad prebivalstvom. Medtem ko so Evropejci to temačno sliko volka prinesli s seboj v Ameriko, pa so Indijanci na taisti zemlji cenili volka in njegove plenilske sposobnosti in mu namenjali veliko spoštovanja, saj je s hrano preskrbel večjo skupnost, v katero so spadale lisice, kojoti in krokarji.

Prav tako pa so še v devetnajstem stoletju podeljevali nagrade za ubite plenilce in na mnoge živali so bile razpisane celo denarne nagrade. Tako je volk precej časa na tleh Evrope živel brez kakršne koli zaščite. Na naših tleh so še celo po drugi svetovni vojni za enega ubitega volka plačali 35 tisoč dinarjev; takrat smo imeli celo Odbor za pokončevanje volkov. V sedemdesetih so se začele kazati posledice iztrebljanja zveri; šele takrat so začeli razmišljati o možni rešitvi situacije. Danes je volk v Sloveniji zaščiten vse leto in je na seznamu redkih in ogroženih živalskih vrst. Le pristojno ministrstvo lahko na osnovi podatkov o številčnosti volkov, opažanjih in realizaciji odstrela v preteklem obdobju, škodah na domači živini in drugih podatkih vsako leto posebej izda odločbo o izrednem odstrelu določenega števila živali. Ta je časovno omejen in prostorsko razdeljen na regije.

Volk

Ali veste?

  • Če so volkovi v krdelu manjši, krdelo šteje več članov. Pisali so o 20-članskih in celo 30-članskih krdelih.
  • Parijo se konec zime ali v zgodaj spomladi in samica povrže po 63-ih dneh, navadno od štiri do šest mladičkov.
  • Volkovi zavijajo, da komunicirajo z drugimi volkovi. Preden se odpravijo na lov, v krdelu tulijo, da posvarijo druga krdela volkov, naj se jim ne približujejo.
  • Tečejo lahko celo s hitrostjo 50 kilometrov na uro, vendar v krajših razdaljah.
  • V divjini dočakajo približno dvanajst let.
  • Njihova družba je precej kompleksna, tako ženski kot moški del ima alfa volka. Hkrati ima vsako krdelo tudi omega volka, ki je pravzaprav grešni kozel in se vsi spravljajo nanj.
.

NAJNOVEJŠE