0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaEterična olja za dišeč in čist dom

Eterična olja za dišeč in čist dom

MORDA VAS ZANIMA

Eterična olja so uporabna tako za odišavljanje, kot tudi za razkuževanje vašega doma. Že od časa Egipčanov in Grkov se eterična olja iz sivke, rožmarina in ostalih zelišč uporabljajo tudi za čiščenje. S temi rastlinami so si ljudje že v starih časih odišavili tudi svoje obleke.

- Oglas -

Z eteričnimi olji popestrimo in odišavimo bivalne prostore, seveda pa velja upoštevati opozorilo, da jih je treba uporabljati pametno, saj imajo izredno močan vonj, ki lahko v prevelikih količinah škoduje tako vam, kot vašim hišnim ljubljenčkom.

Prav tako se morajo pred uporabo eteričnih olj posvetovati z zdravnikom nosečnice, ljudje z diabetesom in vsi, ki imajo bolezen ali stanje, na katero bi lahko uporaba eteričnih olj vplivala.

Eterično olje

- Oglas -

Eterično olje evkaliptusa

Eterično olje evkaliptusa je odlično za odstranjevanje masti. Lahko ga uporabljate za čiščenje madežev in sledi mila, ogledal in ostalih steklenih in keramičnih površin. Ima tudi učinkovine, ki delujejo protibakterijsko in protiglivično.

Eterično olje sivke

Eterično olje sivke nam ponuja sladeko gozdno aromo in je eno najstarejših in najbolj priljubljenih eteričnih olj na svetu. Ima protivirusne, protibakterijske in protiglivične lastnosti, izboljšuje imunski sistem in ne povzroča alergijskih reakcij. Če imate probleme z alergijo, potem je to olje pravo za vsa in za vaša naravna čistila.

Eterično olje limone

Limonine zdravilne lastnosti so verjetno na splošno najbolj poznane, tudi eterično olje ima protivirusne, protibakterijske in protiglivične lastnosti, poleg tega pa je odlično čistilo, čeprav je pri čiščenju še vedno najbolje uporabiti čisti limonin sok, saj komercialna eterična olja iz limone velikokrat vsebujejo umetne dodatke.

Jasminovo eterično olje

Jasminovo olje se lahko uporablja kot naravno belilo in čistilo. Prav tako je odlično za odstranjevanje plesni.

Timijanovo eterično olje

Tudi timijanovo eterično olje ima protivirusne, protibakterijske in protiglivične lastnosti, vse bolj pa se uveljavlja tudi kot razkuževalno sredstvo. Mnogokrat ga najdemo v kozmetičnih sredstvih kot so: deodorant, krema, zobna pasta in tonik.

- Oglas -

eterična olja

Eterična olja namesto čistil

Za vzdrževanje hišne čistoče je pomembno, da znamo število bolezenskih mikroorganizmov zmanjšati na minimum, in prav eterična olja so kot nalašč za to! So namreč zelo učinkovita naravna protimikrobna sredstva. Primerjali so na primer protimikrobno delovanje timijanovega eteričnega olja in fenola, ki ga uporabljajo za razkuževanje zdravniške opreme, in izkazalo se je, da je timijan veliko bolj učinkovit.

Eterična olja lahko uporabljamo v svojem stanovanju kot naravno zamenjavo za razkužilna sredstva, s katerimi navadno čistimo svoj dom. Če pri izbiri eteričnih olj gledamo predvsem na ceno in število pripravkov, ki jih lahko naredimo, bo najboljši izbor naslednji: evkaliptus (E. globulus), bor, jelka, sivka, nageljnove žbice, list cimeta, timijan (timol), grenivka, čajevec, limonska trava, poprova meta, palmarosa, citronela, pomaranča in dišeča pelargonija. Najboljši sta seveda sivkino eterično olje in eterično olje čajevca, saj ti dve olji lahko nanašamo neposredno na kožo. Pomembno je namreč vedeti, da eterična olja nageljnovih žbic, cimeta in timijana (kot tudi mnoga druga sredstva, odvisno od posameznikove občutljivosti) lahko dražijo kožo, zato moramo paziti na pravilno razredčenje eteričnih olj in preveriti lastno občutljivost z enostavnim testom za ugotavljanje alergičnosti.

Za začetek naredimo vsestransko razkužilno sredstvo, s katerim bomo čistili delovne površine, korito in zidne obloge. Zmešajmo recimo sivkino eterično olje ali eterično olje čajevca z vodo in poškropimo po kuhinjskih ali kopalničnih površinah kot nekakšen za okolje in ljudi prijazen antibakterijski sprej. Ali pa v stekleničko razpršilca vlijmo žlico kisa in vanjo kanimo 40 kapljic evkaliptusovega (E. globulus) in pomarančnega eteričnega olja. Dobro pretresimo in dolijmo 3 decilitre vode ter ponovno pretresimo. Naše razkužilno sredstvo je pripravljeno.

Eterična olja v razpršilcu lahko zamenjamo glede trenutne potrebe oziroma glede na to, katera eterična olja imamo pri roki, pa tudi glede na naše izkušnje in okus.

Dišeča moč eteričnih olj ne temelji na prekrivanju neprijetnih vonjav, temveč na prečiščevanju zraka z uničevanjem bakterij, ki povzročajo razpadanje in gnitje. Ne glede na to, na kakšen način bomo uporabljali eterična olja v svojem domu, naša okolica ne bo le dišala, temveč bo tudi varnejša, saj ne bomo tako zelo izpostavljeni morebitnim povzročiteljem bolezni. Še posebej priljubljena eterična olja za odišavljanje so sivka, bergamotka, cipresa, evkaliptusi, bor, jelka, brin, pelargonija, petitgrain in rožni les.

Eterična olja imejmo vedno pri roki – pri koritu, v kopalnici – in kanimo 2-3 kapljice na krpo za čiščenje. Če kanemo kako kapljico v odtok korita, umivalnika ali kadi, bomo zmanjšali količino bakterij, ki tam domujejo.

Kadar razkužujemo in dišeče plemenitimo svoj dom, pazimo na pohištvo! Izogibajmo se škropljenju žameta, svile in furnirja, kajti na njih bodo ostali vodni madeži. Vedeti moramo, da eterična olja raztapljajo nekatere vrste plastike in druge umetne materiale.

Lotimo se torej dišeče prenove stanovanja. Ko se odločamo, katera eterična olja bomo uporabili, upoštevajmo namembnost prostora, lasten okus in znanje, ki ga imamo o protimikrobnem delovanju eteričnih olj. Uporabimo različne osnove za eterična olja, razpršilce, aromasvetilke, potpurije, karkoli se nam zdi najbolj ustrezno. Bodimo ustvarjalni in uživajmo!

V omare in predale položimo kroglice, narejene iz vate ali kake druge osnove, na katere smo kanili eterična olja. Pri tem smo lahko zelo ustvarjalni, za vsak predal lahko izberemo drugačno eterično olje (za otroška oblačila, za šolo, delo itd.). Uporabimo majhno količino eteričnih olj – samo toliko, da imamo občutek svežine, in pazimo, da eterična olja ne prekrijejo drugih vonjav, ki jih uporabljamo sami ali naši domači.

Ko bomo naslednjič čistili ogledalo, okna in steklene površine nasploh, poskusimo naslednji pripravek: v 2 žlici kisa kanimo 20 kapljic eteričnega olja pomaranče, dobro pretresimo in dodajmo 2 decilitra vode. Pretresimo pred vsakim novim nanosom. Eterično olje pomaranče pomaga pri odstranjevanju mastnih madežev in umazanije ter pušča prijeten, svež vonj.

Za razkužitev in osvežitev prostora ne potrebujemo dragih aparatov za sesanje prahu. Kanimo par kapljic eteričnega olja na papirnato vrečko sesalca ali na kos papirja, ki ga nato vstavimo v vrečko sesalca. Izbiramo lahko med eteričnimi olji sivke, jelke, bora, pomaranče, limone, limonske trave ali pa se odločimo za kako drugo eterično olje, ki ga imamo na zalogi. Tako bomo med sesanjem prahu prečistili in razkužili zrak, samo opravilo pa bo manj nadležno, ker nas bo vonj eteričnega olja spravil v dobro voljo.

Ko likamo ali zlagamo perilo, brisače, posteljnino, kuhinjske krpe itd., lahko naše stvari ostanejo dlje časa dišeče, če med sloje zataknemo kos vate, na katerega smo kanili eterična olja (pazimo, da ne uporabimo eteričnih olj, ki puščajo sledi na tkaninah). Kup dajmo v plastično vrečko (vrečke za smeti so še posebej pripravne za to), vrečko dobro zavežimo in pospravimo v omaro.

Eterični olji sivke in brina sta primerni za izdelavo razpršilcev za osvežitev posteljnine za lepši spanec. Če želimo, da ima posteljnina romantičen vonj, dodajmo vsebini razpršilca kapljico ylang-ylanga ali muškatne kadulje.

Če želimo osvežiti omaro s čevlji, lahko uporabimo razpršilec ali kako drugo sredstvo, v katero kanemo eterična olja, ki razkužijo in odišavijo. Če menimo, da določen par čevljev zahteva posebno obravnavo, naredimo naslednje: v posodico sode bikarbone ali gline kanemo 6 kapljic eteričnih olj (na primer limono, čajevec, sivko, rožmarin, timijan (timol), dalmatinski žajbelj itd.), zaprimo jo, pretresimo in pustimo posodico zaprto 24 ur, da eterična olja prepojijo osnovo, nato stresimo dobljeno sredstvo v čevlje, dajmo jih v plastično vrečko, močno jo zavežimo in pustimo, da eterična olja delujejo 24 ur. Nato stresimo snov iz čevljev, jih dobro očistimo ter sveže in dišeče obujmo.

Z eteričnimi olji nad mikroorganizme

Povprečna kopalnica pri nas je prav tako precej klavrna: ozek prostor brez oken in naravne svetlobe, pogosto vlažen, s slabim prezračevalnim sistemom, skozi katerega pogosto uhajajo vonjave od drugod itd.

Osnovni namen čiščenja je odstranitev mikroorganizmov, ki povzročajo obolenja (plesni so dodaten izvor nevarnosti, a zanemarljiv), še posebej, če je v kopalnici tudi straniščna školjka. Raziskave so pokazale, da je zastor/zavesa v kadi/tušu eno najbolj umazanih mest v kopalnici, “opremljeno” z najrazličnejšimi bakterijami. Zato ne pozabimo nanj med svojimi čistilnimi akcijami.

V kopalnici bomo torej uporabili “smrtonosno” mešanico, ki jo lahko pripravimo iz enakih odmerkov eteričnih olj bora, čajevca, sivke in limone, oziroma če želimo mešanico močnejšega vonja, zmešajmo enake odmerke pelargonije, sivke, limone/timijana (timol). Mešanica je primerna za izdelavo razpršilcev, tekočin za brisanje in čiščenje. Kanimo jo v sodo bikarbono in z njo očistimo kad, umivalno korito in straniščno školjko.

Kadar peremo perilo, v pralnem stroju ali ročno, lahko dodamo eterična olja v času splakovanja in perilo bomo še dodatno razkužili in odišavili. V režo za izpiranje v pralnem stroju kanimo nekaj kapljic eteričnega olja po lastnem okusu.

Ne uporabljajmo eteričnih olj, ki puščajo barvne madeže na tkaninah (nemška kamilica, navadni rman, vetiver, pačuli, stisnjena olja citrusov ter olja, destilirana iz smol).

Za osvežitev brisač in odišavljenje kopalnice so primerna vsa eterična olja citrusov, eterična olja evkaliptusov, sivke, poprove mete, palmarose, citronele in limonske trave.

Naredimo razpršilec z oljno mešanico, katere vonj nam je všeč, na etiketo napišimo navodila za uporabo in ga hranimo na vidnem mestu, da ga lahko vidi vsakdo, ki vstopi v kopalnico.

.

NAJNOVEJŠE