Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaBergamotka: 3 najpomembnejši blagodejni učinki

Bergamotka: 3 najpomembnejši blagodejni učinki

MORDA VAS ZANIMA

Bergamotka je rastlina, ki jo uvrščamo med citruse oziroma agrume. Ime se uporablja tako za drevo kot za plod tega drevesa, ki je zelo razširjeno v južnem delu Italije. Za bergamotko se včasih uporablja tudi poimenovanje »sladka limona«. Njena lupina namreč spominja na pomarančo, ko jo olupimo, pa je podobna limoni. Iz lupine bergamotke se pridobiva izjemno aromatično eterično olje, ki je v aromaterapiji zelo cenjeno. Povezano naj bi namreč bilo s kar nekaj pozitivnimi vplivi na zdravje in počutje.

- Oglas -

Bergamotka je pri nas sicer manj poznana. Iz samega sadeža se pogosto izdelujejo sokovi in drugi napitki, ki so lahko prav tako koristni pri določenih zdravstvenih težavah, izvlečki bergamotke pa so tudi sestavina mnogih prehranskih dopolnil. Tokrat izpostavljamo tri še posebej izrazite pozitivne učinke bergamotke oziroma izdelkov iz tega sadeža …

1. Bergamotka kot naravna pomoč pri stresu

Pogost stres je lahko povod za številne težave z zdravjem. Tipični simptomi, ki opozarjajo, da je količina stresa v vašem življenju najverjetneje prevelika, so nespečnost oziroma težave s spanjem, pospešeno utripanje srca, močnejše znojenje in povečana razdražljivost. Temu se lahko pridružijo tudi prebavne težave in težave z zbranostjo. Gre seveda za opozorilne znake, ki jih ni dobro ignorirati predolgo, sicer se lahko razvijejo resne težave, ki jih bo precej težje rešiti. Poleg bolj klasičnih pristopov, namenjenih zmanjševanju negativnih učinkov stresa, so zelo dobra izbira tudi določena eterična olja. Eno takšnih je prav olje bergamotke.

Vdihovanje vonjav tega olja lahko pomaga pri zmanjševanju količine kortizola, torej stresnega hormona v telesu. To naj bi bilo povezano s pozitivnim vplivom na tvorbo nevrotransmitorja, imenovanega γ-aminobutanojska kislina (pogosto se zanj uporablja kar kratica GABA). Omenjeni nevrotransmitor oziroma živčni prenašalec se namreč sprošča za nevtralizacijo pretiranega vzdraženja živcev – gre torej za snov z anksiolitičnimi učinki. V trenutkih, ko ste močno vznemirjeni oziroma napeti, je torej dobro imeti pri sebi stekleničko eteričnega olja bergamotke.

Olje bergamotke

2. Bergamotka pomaga pri zniževanju škodljivega holesterola

Uživanje soka bergamotke je lahko dobrodošla naravna pomoč pri zniževanju vrednosti škodljivega LDL-holesterola v telesu. Sok naj bi namreč pomagal pri zaviranju tvorbe tega tipa holesterola v jetrih. Tovrstni učinki bergamotke se pripisujejo predvsem dvema pomembnima antioksidantoma, ki ju je mogoče najti v tem sadežu, in sicer melitidinu in brutieridinu. Učinki teh dveh antioksidantov, ki spadata med polifenole, naj bi bili zelo podobni delovanju statinov, torej zdravil, ki se uporabljajo v primeru povišanega holesterol. Pri tem pa je pomembno, da bergamotka ne zavira tvorbe koencima Q10 v telesu, kar je sicer pogosta težava pri uporabi statinov. Melitidin in brutieridin naj bi pomagala celo pri preprečevanju nadaljnje tvorbe mnogih encimov, ki so povezani s povišanimi vrednostmi LDL-holesterola. Hkrati pa lahko izdelki iz bergamotke pomagajo pri povečevanju tvorbe koristnega HDL-holesterola.

3. Ublažitev simptomov kožnih okužb

- Oglas -

Zaradi protiglivičnega in protibakterijskega delovanja je lahko bergamotka koristna tudi pri različnih oblikah kožnih okužb. Vendar pa morate biti pri tovrstni uporabi eteričnega olja bergamotke pazljivi. Če bi olje nanašali neposredno na kožo, bi jo lahko namreč dodatno razdražili in povzročili več škode kot koristi. Tako je nujno, da olje pred uporabo razredčite. Uporabite poljubno rastlinsko olje, na primer olivno ali kokosovo, ki mu dodajte nekaj kapljic eteričnega olja bergamotke. Tako dobite naravno mazilo, ki ga večkrat dnevno vtirajte v prizadeti predel kože. Če kljub redčenju opazite negativno reakcijo, uporabo nemudoma prekinite. Hkrati pa je pomembno, da se po nanosu olja bergamotke na kožo izogibate sončnim žarkom. Bergamotka namreč spada med t. i. fototoksična eterična olja. Tako morate paziti tudi na primerno shranjevanje stekleničke s tem oljem.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×