Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.
Zdravje & prehranaKako znižati kortizol? 7 ukrepov za manj stresnega hormona

Kako znižati kortizol? 7 ukrepov za manj stresnega hormona

MORDA VAS ZANIMA

Previsoke ravni kortizola v telesu so nekaj, kar lahko pusti resne posledice na vašem zdravju, še posebej če je kortizol povišan dlje časa. Gre namreč za t. i. kortikosteroidni stresni hormon, ki ga naša nadledvična žleza v večjih količinah sprošča takrat, ko smo pod stresom. Zaradi kronično povišanega kortizola se pogosto pojavijo simptomi, kot so povišan krvni tlak, pogosta potreba po uriniranju, občutek oslabljenih mišic in zmanjšan libido. Ena izmed dolgoročnih posledic previsokih ravni kortizola v telesu pa je lahko tudi osteoporoza. Poleg tega pa je lahko ta hormon kriv tudi za nenadno povečanje telesne teže, pri čemer se odvečna maščoba v tovrstnih primerih pogosto nakopiči predvsem na območju trebuha in obraza. Kako torej ukrepati, če sumite, da bi bil lahko za vaše težave kriv prav kortizol?

Kako znižati kortizol

1. Uživajte živila, ki pomagajo pri naravnem zniževanju kortizola

- Oglas -

Za uravnavanje ravni kortizola v telesu je zelo pomembna zdrava, uravnotežena prehrana, ki naj vsebuje čim manj belega sladkorja. Obstajajo pa določena živila, ki so še posebej koristna za zniževanje količine kortizola v telesu. Mednje med drugim sodijo banane, hruške in temna čokolada. Zelo pozitiven učinek ima tudi uživanje živil, bogatih s probiotiki. Pozabiti pa ne smete niti na pitje zadostnih količin vode, ki pomaga pri ohranjanju normalne ravni kortizola.

2. Pomagajte si z ašvagando

Pri zniževanju kortizola so vam lahko v veliko pomoč tudi določena prehranska dopolnila. Še posebej pozitivne učinke imajo lahko dopolnila, ki vsebujejo ašvagando – zelišče, ki izvira iz Azije in ki ima pomembno mesto v ajurvedski medicini.

3. Poskrbite za kakovosten spanec

To, koliko in kako dobro spite, je še eden izmed dejavnikov, ki pomembno vplivajo na kortizol. Predvsem daljša obdobja pomanjkanja spanca tako velikokrat vodijo do zelo velikih količin tega hormona v krvnem obtoku. Poskrbite torej za dobro »spalno higieno«. Vse se začne z večerno rutino – priporočamo, da vsaj uro pred spanjem ne uporabljate nobene elektronske naprave. Pred odhodom v posteljo ne pretiravajte s tekočino, da se ne boste ponoči zaradi potrebe po uriniranju prepogosto zbujali. Prostor, v katerem spite, naj bo popolnoma zatemnjen in zaščiten pred hrupom, temperatura zraka pa ne sme biti previsoka.

4. Omejite vnos kofeina

Še posebej pomembno je seveda, da se kofeinu izogibate zvečer oziroma v popoldanskem času, saj lahko to neposredno vpliva na vaš spanec, s tem pa tudi na kortizol. Vendar je obenem tudi nasploh priporočljivo, da zmanjšate vnos kofeina, saj pretiravanje s kavo in drugimi kofeinskimi napitki prispeva k stresnemu odzivu, posledično pa je količina kortizola, ki ga sprošča nadledvična žleza, še večja.

Premagajte stres

5. Vzemite si čas za telovadbo

- Oglas -

Telesna aktivnost je še eden izmed načinov za naravno zniževanje kortizola, saj pomaga pri izboljšanju razpoloženja in ublažitvi negativnega vpliva stresa. Vendar pa po drugi strani pazite, da ne pretiravate. Tudi preveč telovadbe, še posebej če gre za zelo intenzivno obliko, lahko namreč vodi do previsokih količin kortizola v telesu.

6. Poiščite sprostitveno tehniko, ki vam bo pisana na kožo

Za obvladovanje stresa so seveda lahko zelo koristne različne tehnike, namenjene sproščanju. Vendar pa kot v mnogih drugih primerih tudi tu velja, da niso vse metode primerne za vsakogar. Nekaj, kar nekoga umiri, lahko pri nekom drugem povzroči še več stresa in napetosti. Preizkusite različne sprostitvene tehnike, od klasičnih, kot so na primer dihalne vaje in meditacija, do malce novejših, kamor denimo sodita trening čuječnosti in barvanje pobarvank za odrasle.

7. Izogibajte se tistemu, kar vam povzroča največ stresa

Včasih to sicer ni mogoče, a pogosto lahko neposredno vplivate na to, koliko tistega, kar vam povzroča stres in s tem povišan kortizol, bo v vašem življenju. Poskušajte čim bolj omejiti stresne dejavnike, kamor lahko seveda sodi tudi omejitev stikov z ljudmi, ki vam povzročajo predvsem stres.

Preverite tudi: Kortizol in simptomi povišanega kortizola v telesu

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×