0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKortizol in simptomi povišanega kortizola v telesu

Kortizol in simptomi povišanega kortizola v telesu

MORDA VAS ZANIMA

Kortizol je hormon, ki ga imenujemo tudi stresni hormon in ga izloča nadledvična žleza. Kortizol pripravi naše telo, da se lahko primerno odziva na stresno situacijo.

- Oglas -

Stres je sicer potrebna in pomembna sestavina našega življenja. Težava pa nastane, ko je raven stresnih hormonov konstantno povišana, torej stres postane kroničen. Zdi se, da je danes postalo kar nekako modno biti pod stresom – če smo pod stresom, smo pomembni in nekaj veljamo. Največja težava tega, da smo nenehno pod stresom (oziroma še slabše, da si želimo biti ves čas pod stresom), pa je, da stres  slej ko prej začne načenjati naše zdravje.

Kortizol ima lahko v prekomernih količinah negativne posledice

Naše telo sicer premore številne mehanizme, s katerimi se lahko bori proti okužbam in različnim obolenjem ter celo upočasnjuje procese staranja. A ti mehanizmi lahko delujejo le takrat, ko je naš živčni sistem sproščen in umirjen. Ko telo začuti bližajočo se nevarnost, se vsi prej omenjeni mehanizmi »ugasnejo«, saj se mora telo tisti trenutek posvetiti zgolj grozeči nevarnosti.

Kako ugotoviti, ali ste odvisni od stresa? Tu je nekaj znakov, ki kažejo, da je raven kortizola močno povišana:

- Oglas -

Mučijo vas glavoboli in bolečine v križu

Kadar je raven kortizola povišana dlje časa, to vpliva tudi na delovanje nadledvičnih žlez. Zaradi tega pride do povišanja ravni prolaktina, ki poveča občutljivost telesa na bolečino, kot so na primer glavoboli in bolečine v križu.

Slabo spite

Raven kortizola naj bi ponoči padla in tako vašemu telesu omogočila, da se spočije, sprosti in si nabere novo energijo. A če je kortizol tako močno povišan, se to lahko odraža tako, da tudi če ste močno utrujeni, zvečer preprosto ne morete zaspati. Tako se celo noč samo premetavate po postelji, naslednji dan pa ste spet popolnoma izžeti in brez energije. In zgodba se ponavlja in ponavlja.

Tudi če spite dobro in dovolj, ste še vedno utrujeni

Povišana raven kortizola vpliva delovanje nadledvičnih žlez, zaradi česar postajate vedno bolj utrujeni. Če se vam dogaja, da ste zjutraj tako utrujeni, da se le s težavo spravite iz postelje, ste po vsej verjetnosti kronično pod stresom.

Kilogrami se kar kopičijo in kopičijo

Ne glede na to, da se redno gibate in prehrani posvečate posebno pozornost, se odvečni kilogrami kar kopičijo in kopičijo, maščoba pa se vam nalaga predvsem okrog trebušnega predela. Tudi če vse delate, tako, kot je prav, bo kortizol še vedno deloval proti vam, maščobne blazinice pa bodo le vedno bolj izrazite.

Zdi se vam, da virusi in okužbe dobesedno prežijo na vas

Kortizol povzroči, da se telo ni več zmožno tako uspešno samo braniti pred različnimi okužbami. To pomeni, da vaš imunski sistem, ki je bil sicer ustvarjen za to, da vas ohranja zdrave, ne deluje več tako, kot bi bilo treba. Zaradi tega ste veliko bolj dovzetni za različna virusna obolenja.

- Oglas -

Močno si želite nezdravo hrano

Kortizol vpliva na povišano raven krvnega sladkorja, zaradi česar se močno poveča tveganje za razvoj sladkorne bolezni. Visoka raven glukoze povzroči nenadne skoke inzulina, zaradi česar raven krvnega sladkorja nenadno močno pade – zaradi tega se vam potem kar naenkrat zdi, da nujno potrebujete tisto čokoladico.

Ste brez spolnega poželenja

Kortizol bi lahko bil tudi kar protiutež viagri. Kadar je raven stresnih hormonov močno povišana, se raven hormonov, ki skrbijo za naš libido, močno spusti. Zaradi tega izgubimo vso željo in zanimanje za spolnost.

Tudi vaše črevesje začne protestirati

Naš prebavni sistem se zelo hitro odzove na stresne hormone, kot je na primer kortizol. Ko ste kronično pod stresom, vam je lahko slabo, lahko vas peče zgaga, imate trebušne krče, drisko ali pa ste zaprti.

Pogosto ste anksiozni

Zaradi povišane ravni kortizola in adrenalina imate lahko razdražen želodec, lahko doživljate napade panike ali pa celo postanete paranoični.

Počutite se na tleh

Povišana raven kortizola zavira nastajanje serotonina, zaradi česar ste brez prave volje in veselja za karkoli.

.

NAJNOVEJŠE