0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKoraki do zdravega telesa in duha

Koraki do zdravega telesa in duha

MORDA VAS ZANIMA

To, da se prehranjujemo zdravo, nikakor ne pomeni, da stradamo ali se čemurkoli odrekamo. Pomembno je, da je naša prehrana primerno hranilno uravnotežena, da uživamo čim bolj nepredelana živila, hkrati pa v hrani vedno tudi uživamo. Tak odnos do prehrane in prehranjevanja ne bo poskrbel le za dobro telesno počutje, ampak tudi za dobro počutje naše duše in duha. Če k zdravi prehrani dodamo še redno gibanje, pa smo zase sploh naredili ogromno.

- Oglas -

Zdravo življenje

1. Pozitiven pogled je zelo pomemben

Dejstvo je, da zgledi vlečejo. Če boste našli nekoga, ki s svojim načinom življenja pooseblja vse, k čemur stremite sami, in ga vzeli za zgled, bo vaša pot do cilja lažja. Če želimo doseči želeno, moramo biti vedno primerno motivirani.

2. Naredite si načrt in se ga tudi držite

Postavite si visoke, a še vedno realne in dosegljive cilje. Redno beležite svoj napredek. Če se trudite spremeniti svoj način življenja, lahko v to vključite še koga. Saj veste – v dvoje je lažje. Pomembno je, da se gibljete v okolju, ki vas motivira in vam daje pozitivno energijo.

- Oglas -

3. Nikoli ne podcenjujte moči klorofila

Zelenolistna zelenjava naj ima v vaši prehrani zelo posebno in pomembno mesto. Pogosteje ko bo na vašem krožniku, bolje bo. Vlaknasta zelenjava ni le polna prehranskih vlaknin, ampak kar poka od visoke vsebnosti mineralov, vitaminov, encimov in antioksidantov.

Če imate doma sokovnik, si redno pripravljajte zelene sokove. Naj vam damo namig: Za pripravo okusnega zelenega soka lahko uporabite stebelno zeleno, olupljeno kumaro, solato, ohrovt in hruško. Z rednim uživanjem zadostne količine sadja in zelenjave boste kar pokali od energije, poleg tega pa boste tudi zmanjšali vnetne procese v telesu ter poskrbeli za krepak imunski sistem.

4. Zavedajte se pomena prehranskih vlaknin

Prehranske vlaknine pomagajo uravnavati sladkor v krvi. Če vaš krvni sladkor ni pod nadzorom, vam primanjkuje energije. Hrana, ki vsebuje veliko vlaknin, upočasnjuje vstop glukoze v krvni obtok. Raven glukoze v krvi se zato dvigne počasi in postopno – in to je tisto, kar si vsi želimo.

Poleg tega prehranske vlaknine skrbijo še za uravnavanje telesne mase. Ljudje, ki uživajo hrano, bogato s prehranskimi vlakninami, lažje nadzorujejo in uravnavajo svojo telesno maso. Vlaknine nas nasitijo, zato obstaja manjša verjetnost, da bi se prenajedali.

- Oglas -

5. Vaše telo mora biti primerno hidrirano

Voda skrbi za to, da se po našem telesu prenašajo vsa potrebna hranila in kisik. Voda je prav tako pomembna za delovanje vaše presnove. Pomaga nam pri razstrupljanju ter skrbi za to, da naš imunski sistem deluje nemoteno. Pozitivno vpliva na prebavo ter iz krvnega obtoka odstranjuje vse nepotrebne snovi. Potrebe po količini vode se razlikujejo od posameznika do posameznika, zato ne obstaja enovita formula, koliko vode potrebuje vsak od nas.

6. Izberite vadbo, v kateri boste uživali

Redno gibanje je zelo pomembno in vadba, ki jo boste izbrali, vam mora biti v užitek, sicer boste kaj hitro obupali in se vrnili na stara pota. Sami sebe najbolje poznate, zato tudi sami veste, kaj vam najbolj ustreza. Tisto, kar resnično šteje, je to, da gibanje postane del vašega življenja, vaša vsakodnevna potreba – kot prhanje ali umivanje zob.

7. Ne pozabite se nagraditi

To, da se boste kaznovali, vam ne bo v prav nobeno pomoč. Vsakič, ko opazite, da ste bližje svojemu cilju, si privoščite nekaj zase. Z drobnimi nagradami boste poskrbeli, da boste ostali motivirani in osredotočeni na cilj, ki ga želite doseči. Privoščite si nekaj, v čemer res uživate in kar vas res razveseli – naj gre za kepico sladoleda, dobro masažo ali kakšno drugo doživetje.

Prevelika striktnost in nenehno odpovedovanje ter kaznovanje vas ne bodo pripeljali nikamor. Pri vseh stvareh, ki se jih lotevamo v življenju, je zmernost tisti najpomembnejši dejavnik. Prisluhnite si in najdite pravo ravnovesje zase. Želeni rezultat ne bo izostal.

.

NAJNOVEJŠE