Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Zdravje & prehranaKako zmanjšati vnos sladkorja v svoji prehrani?

Kako zmanjšati vnos sladkorja v svoji prehrani?

MORDA VAS ZANIMA

Vsi si želimo, da bi bili ves čas polni energije, mentalne ostrine, svežih idej in popolne zbranost. Veliko ljudi misli, da bodo s sladkorjem izboljšali svoje razpoloženje ter poskrbeli za boljšo zbranost in produktivnost. Sladkor nam res da veliko energije, a le za kratek čas. Na koncu bomo tako ali tako spet izžeti in brez prave energije. Kako torej čim bolj zmanjšati vnos sladkorja v svoji prehrani. Zagotovo to ni najlažja naloga, saj je sladkor praktično povsod. Dr. Jonny Bowden, ameriški strokovnjak za prehrano, vam priporoča naslednje strategije:

Hrani nikoli ne dodajajte sladkorja in soli

- Oglas -

Tako hrani kot pijači nikoli ne dodajate sladkorja ali soli – to velja tudi za kavo in čaj. Marsikomu, ki kavo sladi z več žličkami sladkorja, se zdi, da nesladkana kava nima nobenega okusa. Če ste tudi vi med njimi, poskusite nekaj časa uživati kavo brez sladkorja in hitro boste ugotovili, da je pravzaprav še bolj okusna. Zanimivo (in na nek način paradoksalno) je na primer tudi to, da ljudje, ki dosoljujejo hrano, prav tako zaužijejo tudi več sladkorja.

Sladkor

Še veste, kakšen okus ima prava hrana?

Številni ljudje danes zdravila jemljejo, kot bi bili bomboni. Tako učinka določenih zdravil niti ne čutijo več, zato samo še povečujejo njihovo količino. In enako velja za sol in sladkor v prehrani. Ko telo očistimo vse nesnage in ga odvadimo okusa na zelo slano oziroma zelo sladko hrano, začnemo počasi spet okušati prave pristne okuse.

Ko enkrat nehamo dodajati sladkor in sol že tako dovolj slanim/sladkim jedem, se začnejo naše okušalne brbončice spet prilagajati in odzivati na okuse, ki jih prej morda sploh nismo opazili. Spet začnemo spoznavati, kakšen okus ima prava hrana.

Spoznavajte in eksperimentirajte z začimbami.

- Oglas -

Ko se enkrat osvobodite odvisnosti od (pre)slanih in (pre)sladkih jedi, se vam resnično odpre nov svet. Svet odličnih in hranilno bogatih začimb in zelišč, ki poleg tega s sabo prinašajo še kopico zdravju koristnih učinkov. Kurkuma se na primer odlično poda k jajcem ali zelenjavi. Tudi cimet in muškatni orešček naj bosta redno v uporabi v vaši kuhinji. Cimet na primer pomaga uravnavati sladkor v krvi, muškatni orešček pa med drugim pomaga pri nespečnosti, spodbuja prebavo in skrbi za mentalno ostrino.

Bodite pozorni na izdelke z manj (oziroma nič) maščob

Pozabite na živila z manj ali celo nič maščob. Maščoba, ki jo vsebujejo izdelki, bo poskrbela, da boste siti dlje, zato bo tudi možnost, da bi se prenajedali, manjša. Številne raziskave so že potrdile, da dejansko ne obstaja povezava med uživanjem maščob in slabšim zdravstvenim stanjem. Hrano uživajte tako, kot je bila namenjena za uživanje (brez kakršnih koli odvzetih ali dodanih sestavin). Vsak izdelek z manj maščobe na račun slednje vsebuje ogromno sladkorja in različnih gostil.

Naučite se brati deklaracije

Sladkor se pojavlja v številnih različnih oblikah. Visoko fruktozni koruzni sirup se uporablja najpogosteje. Bodite pozorni tudi na rižev sirup, koncentrirani sadni sok ter na vsa imena, ki se končajo na »-oza«, torej laktoza, glukoza, maltoza, sukroza. Proizvajalci nemalokrat uporabljajo kombinacijo prej naštetih, saj tako zakrijejo, koliko sladkorja določen izdelek dejansko vsebuje. Čeprav zakonodaja tako določa, pa številni izdelki še vedno nimajo po vrstnem redu napisanih sestavin – na prvem mestu bi torej morala biti sestavina, ki v izdelku prevladuje, a se tega še vedno ne upošteva v celoti. To še posebej velja za izdelke, ki vsebujejo veliko sladkorja. Skratka, pomembno je, da ste ozaveščen potrošnik in živila kupujete z zdravim premislekom.

Poskusiti ksilitol

Ksilitol je odlično nadomestilo za namizni sladkor. Gre v bistvu za sladkorni alkohol. Pozitivna lastnost ksilitola je, da ima zanemarljiv vpliv na naš krvni sladkor, poleg tega pa tudi pomaga skrbeti za zdravje naših zob in dlesni – prav zato je nepogrešljiva sestavina številnih izdelkov za nego zob in ustne votline. Ksilitol je videti kot običajen beli sladkor, zato je naravnost idealen za peko.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×