0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaLesni pepel: 8 izvirnih eko idej za uporabo pepela

Lesni pepel: 8 izvirnih eko idej za uporabo pepela

MORDA VAS ZANIMA

Pri ogrevanju s trdnimi gorivi nastaja pepel, ki ga je treba redno odstranjevati. Vendar pa ta lesni pepel še zdaleč ni zgolj neuporaben odpadek. Obstaja namreč kar nekaj zanimivih možnosti, kako ga uporabiti oziroma »reciklirati«. Preverite, kaj vse lahko naredite z njim!

- Oglas -
Lesni pepel

Lesni pepel je naravno gnojilo ali dodatek kompostu

Lesni pepel, ki bi ga sicer zavrgli, lahko uporabite kot zelo učinkovito naravno gnojilo, ki bo izboljšalo kakovost prsti na vašem vrtu. Ker pepel poskrbi za rahel dvig pH-ja prsti, bodo pogoji za uspevanje pridelka tako precej boljši. Obenem pa vsebuje lesni pepel tudi kar nekaj koristnih hranil. Med drugim lahko v njem najdemo kar precej kalcija – minerala, ki je še posebej pomemben za uspavanje paradižnika. Za vsakih 90 kvadratnih metrov površine uporabite približno 9 kilogramov pepela. Poleg tega lahko pepel uporabite tudi kot dodatek kompostu.

Domače milo

Pepel, ki nastane pri izgorevanju trdih vrst lesa, kot je na primer bukov les, se lahko uporabi za izdelavo luga – glavne sestavine mila. Tako lahko izdelate domače, popolnoma naravno milo, ki ne bo vsebovalo dodatkov, potencialno problematičnih za vaše zdravje. Obenem pa se s tem izognete embalaži, ki je potrebna pri kupljenem milu. Lug se pripravi tako, da se lesni pepel zmeša z vodo, nato pa morate počakati, da sestavini reagirata. Ko se to zgodi, mešanico prefiltrirate oziroma odstranite rjavkasto obarvan lug, ki se nabere na površini. Nato lug prevrete, da dobite bolj koncentrirano različico, ki jo lahko nato uporabite pri izdelavi najrazličnejših domačih mil. Pri pripravi luga se izogibajte uporabi kovinskih pripomočkov, saj gre za snov, ki reagira s kovino.

Lesni pepel lahko uporabimo tudi kot sredstvo za odganjanje mravelj

Bi želeli preprečiti vdor mravelj v svoj dom, vendar jih pri tem nočete poškodovati? Pri tem si lahko pomagate prav s pepelom. Če boste okoli vhodov, skozi katere mravlje najpogosteje vstopijo v vaše stanovanje, posuli malce pepela, jih bo to najverjetneje odvrnilo od vstopa.

- Oglas -
Uporaba pepela na vrtu

Uravnavanje vlage v prostorih

Za pepel je značilno, da zelo uspešno absorbira najrazličnejše snovi, vključno s presežkom zračne vlage. Kadar imate težave s čezmerno vlažnim zrakom, je tako dobra rešitev ta, da lesni pepel nasujete v več posodic, ki jih nato razporedite po svojem stanovanju. Posodice redno preverjajte in občasno nadomestite pepel z novim.

Posip za poledenele površine

S pepelom si lahko pomagate tudi pri preprečevanju drsenja na poledenelih površinah. A ne le da bo pepel ustvaril trenje in s tem zmanjšal nevarnost za zdrse – obenem lahko kalijeve soli, ki jih vsebuje, pomagajo tudi pri tem, da se led hitreje stali. Učinek bo sicer tudi tu najboljši, če uporabite lesni pepel, ki je nastal pri izgorevanju trdega lesa.

Naravni šampon za mastne lase

Zaradi dejstva, da je pepel zelo učinkovit pri absorpciji maščob, je to tudi izvrstna osnova za doma izdelan šampon, ki je še posebej uporaben za ljudi, ki imajo težave s čezmernim maščenjem las. Najprej boste potrebovali lug (glejte postopek, opisan zgoraj), ki ga preprosto zmešajte z jabolčnim kisom. Mešanico nato uporabljajte namesto običajnega šampona.

Nežno loščilo

Za pripravo naravnega loščila zmešajte lesni pepel in vodo v razmerju 1 : 4. S to mešanico lahko nato zloščite kovinsko posodo oziroma različne kuhinjske pripomočke – lonce, ponve, pribor ipd. Loščilo pa lahko uporabite celo na kovinskem pohištvu oziroma za loščenje posameznih delov pohištva, izdelanih iz kovine.

Lesni pepel zaščiti pridelka pred polži

Tanko plast pepela lahko posujete tudi okoli gredic oziroma okoli različnega pridelka na vrtu. S tem ga boste zaščitili pred polži, saj ti praviloma ne marajo prečkati površin, posutih s pepelom.

- Oglas -

Preverite tudi: Jajčne lupine so uporabne na vrtu, v kuhinji in kopalnici

.

NAJNOVEJŠE