Dom & EnergijaJajčne lupine so uporabne na vrtu, v kuhinji in kopalnici

Jajčne lupine so uporabne na vrtu, v kuhinji in kopalnici

MORDA VAS ZANIMA

Ste vedeli, da so jajčne lupine izredno uporabne tako doma kot na našem vrtu? Jajca so v kuhinji vsestransko živilo in če jih uporabljate pogosto, se kaj kmalu nabere tudi precej jajčnih lupin. Namesto da jih odvržete, naslednjič raje dvakrat premislite, kaj lahko z njimi še naredite. Ponujamo vam nekaj praktičnih in uporabnih nasvetov za ponovno uporabo jajčnih lupin.

- Oglas -

Jajčne lupine so uporabne na vrtu in v kuhinji

Jajčne lupine na vrtu

Jajčne lupine se v kompostu hitro razgradijo in naravnemu gnojilu dodajo nekaj kalcija ter drugih mineralov, lahko pa jih uporabite tudi kot naravno zaščito rastlin. Zdrobljeno jajčno lupino potresete okoli rož v vrtu in drugih rastlin. Z vrta bodo brez uporabe umetnih pesticidov pregnale polže in nekatere druge nadležne zajedavce. Jajčnih lupin oziroma njihovega vonja ne marajo niti kopitarji, ki se sicer radi pasejo na poljih. Namesto da sadike gojite v fini črni prsti ali šoti, v običajno prst dodajte lupino. Za majhne sadike lahko uporabite kar škatlo za jajca in tako ne bo treba kupovati plastičnih lončkov.

V kuhinji

Če jajčno lupine dodate kavnemu filtru, bo jutranja kava manj grenka, zatrjujejo nekateri, ki so to idejo tudi preizkusili. Ostanke kave, jajčnih lupin in razgradljivega kavnega filtra lahko mirno odvržete v kompost, kjer se bodo razgradili in okolju ne bodo naredili škode.

Zdrobljeno jajčno lupino dodajte vodi, v kateri ste raztopili malo mila in z mešanico očistite vaze ter druge občutljive predmete, ki jih sicer le težko očistite. Lupina lahko pomaga tudi k čistejšim loncem in ponvam, ki jih je morda celo načela že rja, prav tako pa lahko pomaga pri čiščenju odtokov v kuhinji, kjer se naribajo ostanki hrane.

Za osebno nego

- Oglas -

Tanko membrano tik pod jajčno lupino so včasih uporabljali kot domače zdravilo za hitrejše celjenje ran, sicer pa lahko v jabolčnem kisu raztopljena lupina služi za lepšo kožo, saj preprečuje draženje in srbečico. Pripravite pa lahko tudi masko: posušene jajčne lupine zdrobite in jih dobro zmešate z beljakom. Tako bo nastala obrazna maska, ki gladi in napne kožo. Počakajte, da se na obrazu posuši, nato pa jo sperite z mlačno vodo.

Bodite ustvarjalni

Pustite domišljiji prosto pot in iz jajca izpihajte surovo notranjost (lahko jo uporabite v kuhinji), votlo lupino pa okrasite, pobarvajte ali kako drugače okrasite. Koščke lupine lahko na primer uporabite tudi za zanimiv pisan mozaik, votla lupina pa lahko služi tudi kot lupina za čokoladna jajčka: izpihana jajca dobro posušite in vanje nalijte stopljeno čokolado. Ko se ohladi in strdi, naj gostje jajce, ki ga lahko pobarvate, olupijo in presenečenje je tu.

Naslednjič, ko boste hoteli vreči jajčne lupine v smeti, se spomnite na naše nasvete in jih shranite, saj vam bodo morda v prihodnosti prišle zelo prav, še posebej če ste med tistimi, ki se poslužujete okolju čim bolj prijaznih metod.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×