Osebna rast4 preproste navade, ki vam bodo pomagale tlakovati pot do uspeha

4 preproste navade, ki vam bodo pomagale tlakovati pot do uspeha

MORDA VAS ZANIMA

Vsi vemo, da so dobre navade tiste, ki pomagajo na poti do uspeha in znano je, da so prav te skupne vsem uspešnim ljudem. Obstaja veliko navad, ki vam lahko pomagajo na poti do uspeha. Za dosego zadanih ciljev je potrebna disciplina, organiziranost, trdo delo in skrb zase. Včasih že navidezno majhne spremembe bistveno pripomorejo k boljšim rezultatom.

Branje knjige

1. Meditacija

- Oglas -

Ni skrivnost, da lahko meditacija pomaga ‘očistiti’ misli. Zelo koristna je zjutraj, saj tako umirite in pripravite svoje možgane, še preden se odpravite v svet in jih dodobra obremenite. Pravzaprav je večina raziskav pokazala, da ima meditacija številne prednosti, od zmanjšanega tveganja za srčne bolezni do boljšega osredotočanja pri delu. Meditacija pripomore k sprostitvi celega telesa, saj umiri um in telo. Če se s tem doslej še niste srečali, začnite z 5-10 minutami meditiranja dnevno; zjutraj in zvečer. Tako boste počasi v svojem dnevu naredili prostor in čas za sproščanje in meditacija bo kmalu postala vsakodnevna navada. Dodajte še koristne dihalne vaje in se naučite pravilnega dihanja. Slednje bo pripomoglo k boljšemu počutju vsak trenutek v dnevu, zaradi česar boste bolj učinkoviti.

2. Branje knjig

Knjige so način, kako človeška bitja drug drugemu prenašajo informacije. Brez njih ne bi nikoli presegli bronaste dobe. Knjige so ključ do modrosti in znanja. Odkar nas je zaslepila tehnologija, knjigam posvečamo manj pozornosti. Branje knjig ne pomeni le sproščanja, temveč je tudi način preživljanja časa s samim s seboj in širjenja obzorij. Pomembno je, kaj beremo. Lahko se prepustite srhljivim kriminalnim romanom, romantičnim zgodbam ali celo cenenim slabo napisanim knjigam, vendar vam slednje ne bodo prinesle veliko koristi pri izboljšanju kakovosti življenja. Čeprav je branje knjig s tako vsebino lahko sproščujoče in zabavno, raje izbirajte knjige, ki vam bodo v življenje prineslo dodano vrednost. Najdite navdih v biografijah zgodovinsko pomembnih ljudi. Prebirajte knjige, s katerimi boste veliko naredili na duhovni in osebni rasti. Čitajte knjige, ki vam bodo prinesle dodatna znanja na vašem področju ali pa preprosto izbirajte čtiva z vsebino, ki vas zelo zanima. Možnosti je veliko, izbira pa je vaša.

Sprehod meditacija

3. Gibanje

Znanstveniki pravijo, da mora vaše telo telovaditi, da lahko deluje z veliko zmogljivostjo – nič čudnega torej, da toliko podjetnikov in milijarderjev telovadi vsak dan. Nekateri so znani po svojih jutranjih sprehodih, drugi po treningih med delom ali drugih oblikah rekreacije. Dejstvo je, da se vsak uspešen človek zaveda pomembnosti vadbe in rednega gibanja. Raziskave so pokazale, da obstaja neposredna povezava med vadbo in pretokom krvi v možganih. Z drugimi besedami, vaši možgani dobesedno delujejo bolje, ko redno telovadite. Dejstvo je, da vsakodnevna vadba koristno pripomore k poti do uspeha. Ne smete dovoliti, da vaše zdravje popusti, saj bo posledično trpela tudi vaša pot k uspehu. Obstaja veliko načinov rekreacije. Pomembno je, da rekreacijo in skrb zase – tudi z zdravo in uravnoteženo prehrano – vnesete v svoj vsakdan.

 4. Postavljanje ciljev

Lahko si je postaviti cilje, vendar pa si je malce težje pametno postaviti cilje. Večina ljudi ima zelo nejasne cilje in jih zato nikoli ne doseže. No, če sploh ne vidite cilja, na katerega ciljate, ga ne boste nikoli zadeli! Pomembno si je zadati SMART cilje:

  • Specific – jasno določen cilj
  • Measurable – merljiv cilj
  • Achievable – dosegljiv cilj
  • Relevant – ustrezen cilj
  • Time-sensitive – časovno določen cilj
- Oglas -

Vsak posamezen cilj, ki ste si ga zastavili, bi moral imeti vsako od teh lastnosti. Najprej mora biti jasno določen, sicer ne boste vedeli, kaj ciljate. Namesto da bi “zaslužili več”, si morate prizadevati za točno določen znesek. Namesto da si zadate cilj ‘shujšati’, si raje zadajte cilj točnega števila kilogramov, ki jih želite izgubiti. Cilji morajo biti tudi merljivi. Biti morajo dosegljivi, sicer so to sanje (ne cilji) in biti morajo ustrezni! Če cilji za vas ne bodo imeli (pravega) pomena, ne boste imeli motivacije za dosego le-teh. Cilji bi morali biti časovno omejeni. Brez določenega datuma cilj ni cilj, temveč je to samo želja. Če povzamemo, bi najbolje postavljeni cilj izgledal nekako takole:

“Do 15. maja 2020 želim izgubiti 5 kilogramov odvečne telesne mase. To bom dosegel tako, da spremenim prehrano, trikrat tedensko dvigam uteži in vsak dan po kosilu tečem 45 minut. Kako lahko kdaj s takšnim načrtom, točno določenim ciljem in določenim datumom odpoveste? To bi bilo precej težko. Zato si je potrebno pametno zastaviti cilje – po metodi SMART.

»Najprej izoblikujemo navade, potem pa navade izoblikujejo nas.« John DrydenDobre in ustrezne navade so ena najpomembnejših stvari, ki jo lahko naredimo. Ne samo, da nam olajšajo pot do uspeha, temveč nam omogočajo celostno, bogato in izpolnjujoče življenje na splošno. Z dobrimi navadami lahko oblikujemo celovit življenjski slog, ki vključuje zdravje, preskrbljenost, ljubezen in srečo. Vse to je zelo pomembno za dobro življenje. Dobre navade so odličen način, da se začnete korak za korakom premikati proti svojim ciljem, in čeprav rezultatov teh navad morda ne boste videli čez noč, bodo slej kot prej vidni.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×