DomovZdravi ReceptiPolnjene paprike in kruh z rožmarinom – popolna kombinacija za domače kosilo

Polnjene paprike in kruh z rožmarinom – popolna kombinacija za domače kosilo

- Oglas -

Polnjene paprike v bogati paradižnikovi omaki in sveže pečen kruh z rožmarinom sta popolna kombinacija za družinsko kosilo. Tradicionalni okusi, dopolnjeni z domačim kruhom, ustvarijo pravo kulinarično doživetje.

Sestavine (za 4 porcije):

  • 3 čebule
  • 500 g mletega mesa (mešanica svinjine in govedine), vegani uporabite mleti ali drobno narezani sejtan
  • 3 stroki česna
  • 5 vejic timijana
  • 2 jajci
  • 3 žlice smetane (lahko rastlinske)
  • 1 žlica gorčične kaše
  • 50 g drobtin
  • 60 g riža
  • Sol
  • mlet črni poper
  • 4 veliki paradižniki
  • 400 g paradižnikove mezge (pasate)
  • 5 lovorjevih listov
  • sladkor
  • 5 različnih barv paprik

Za kruhke:

  • 300 g navadne moke
  • 1/4 vrečke (približno 3 g) suhega kvasa
  • 100 ml mleka (lahko ovsenega)
  • 3 žlice olivnega olja
  • 4 vejice rožmarina, groba sol

Priprava:

  1. Čebulo očistite in polovico drobno sesekljajte. Meso dajte v skledo, dodajte zdrobljen česen, sesekljano čebulo, natrgane lističe timijana, jajce, smetano in gorčico. Dodajte drobtine in riž, začinite s soljo in poprom ter dobro premešajte.
  2. Drugo polovico čebule narežite na kocke, na kocke narežite tudi paradižnike ter oboje položite v globok pekač. Dodajte paradižnikovo pasato, lovorov list, začinite s sladkorjem, soljo in poprom ter premešajte.
  3. Odrežite vršičke paprik s peclji in jih odložite za kasneje. Nato odstranite semena iz paprik, jih operite in odrežite spodnji del, da se bolje prilegajo v pekač.
  4. Odrezani spodnji deli paprik vstavite v paprike in jih napolnite s pripravljeno mesno mešanico. Nadevane paprike položite v pekač na paradižnikovo mešanico, pokrijte z vršički in pecite v predhodno ogreti pečici pri 180 °C približno 60 minut.
  5. V skledi zmešajte moko s kvasom, mlačnim mlekom, 100 ml vode in dvema žlicama olja. Zamesite gladko testo, pokrijte s krpo in pustite vzhajati. Nato dodajte natrgane lističe rožmarina in ponovno zamesite.
  6. Testo razvaljajte, narežite na približno 3 cm široke koščke in oblikujte tanke kruhke. Prenesite jih na namazan pekač, pokapajte z oljem, posujte z grobo soljo in pustite počivati 5 minut. Nato kruhke vstavite v pečico in pecite pri 180 °C približno 10 minut, dokler ne postanejo zlatorumene barve.
- oglas -

NAJNOVEJŠI RECEPTI