0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaSlabost in bruhanje: 7 naravnih pripravkov in metod za ublažitev težav

Slabost in bruhanje: 7 naravnih pripravkov in metod za ublažitev težav

MORDA VAS ZANIMA

Bruhanje je naraven odziv na zaužitje snovi, ki ni najboljša za nas ali ki je lahko celo zelo nevarna. Obenem gre za težavo, ki je zelo pogosta v prvem trimesečju nosečnosti (praviloma gre za odziv na povečano količino hormona, imenovanega humani horionski gonadotropin (hCG)).

- Oglas -

Ne glede na to, kaj je krivo za slabost in bruhanje, lahko poskušate težave vsaj nekoliko omiliti s pomočjo naravnih pripravkov in tehnik za zajezitev slabosti. Pri tem upoštevajte, da je lahko dolgotrajno bruhanje zelo nevarno, podobno kot driska, saj močno poveča nevarnost za dehidracijo. Če je bruhanje zelo intenzivno in če se ne ustavi, je torej smiselno čim prej poiskati zdravniško pomoč.

1. Ingverjevi pripravki

Med najučinkovitejše naravne možnosti za obvladovanje slabosti in bruhanja spadajo ingverjevi pripravki. Njihova učinkovitost je bila potrjena tudi z znanstvenimi študijami. Če vas muči slabost, si lahko pripravite skodelico ingverjevega čaja ali poližete ingverjev bombon. Ena od možnosti je tudi tonik, pripravljen iz ingverjevega in limoninega soka (sestavini mešajte v razmerju 1 : 1). Pomagate si lahko tudi s kandiranim ingverjem ali pa tako, da manjši košček ingverjeve korenine olupite in narežete na tanke rezine, ki jih nato počasi grizljajte. Z ingverjem si lahko med drugim pomagate tudi pri slabosti med vožnjo.

2. Akupresura/akupunktura

Akupunktura in akupresura sta tehniki, ki izvirata iz tradicionalne kitajske medicine. Obe lahko pomagata pri najrazličnejših težavah, povezanih z zdravjem in počutjem. Med drugim sta lahko zelo koristni za premagovanje slabosti oziroma za zaustavitev bruhanja. Medtem ko boste pri akupunkturi, ki temelji na uporabi igel, potrebovali pomoč strokovnjaka za to metodo, je akupunkture precej primernejša za domačo uporabo.

- Oglas -

3. Dihalne vaje

Eden od pozitivnih učinkov umiritve dihanja je lahko tudi ublažitev slabosti. Če vas obide slabost in imate občutek, da boste bruhali, se je zato pametno osredotočiti na dih. Dihajte počasi in globoko, s trebušno prepono. Vdihujte skozi nos in izdihujte skozi usta, pri čemer naj izdihovanje traja dvakrat dlje od vdihovanja.

4. Metin čaj

Potrebujete eno žlico posušenih metinih lističev in 250 mililitrov vode. Vodo zavrite, nato pa jo prelijte po lističih. Počakajte približno 5–10 minut. Na koncu tekočino precedite in čaj popijte. Metin čaj je sicer v osnovi znan kot odlična naravna pomoč pri sproščanju, saj na naš živčni sistem učinkuje izjemno pomirjajoče, vendar ni nič manj učinkovit pri pomirjanju prebavil. Tako gre za pripravek, ki lahko zelo uspešno ublaži slabost, vključno s slabostjo, ki je povezana z nosečnostjo.

5. Aromaterapija

Pri spopadanju s slabostjo vam lahko pomaga tudi vonj mete. Če se odločite za aromaterapijo, je eterično olje mete nedvomno odlična izbira. Pri blaženju slabosti pa si lahko pomagate tudi z nekaterimi drugimi eteričnimi olji (ingver, sivka, kardamom, limona, limonska trava itn.).

6. Pripravki iz komarčka

Komarček je priljubljena sestavina za lajšanje trebušnih krčev pri dojenčkih. Seveda pa to nikakor ne pomeni, da komarček ne more pomagati tudi odraslim. Pripravki iz komarčka lahko učinkujejo zelo pomirjajoče tudi na prebavni trakt odraslih, zato lahko posredno pomagajo pri težavah s slabostjo in bruhanjem.

- Oglas -

7. Vitamin B6

Pri premagovanju slabosti lahko pomaga tudi povečanje vnosa vitamina B6 (najbolj znana oblika je piridoksin). Ta metoda za premagovanje oziroma blaženje slabosti in preprečevanje bruhanja se sicer najpogosteje priporoča med nosečnostjo (odmerek do 200 mg dnevno), vendar je lahko dodajanje vitamina B6 koristno tudi nasploh. Če vas pogosto muči slabost, je torej vsekakor smiselno razmisliti o tej možnosti.

.

NAJNOVEJŠE