DomovZdravilne rastlineNavadni komarček za zdravo prebavo in manj vetrov

Navadni komarček za zdravo prebavo in manj vetrov

V antiki so komarček poznali po njegovih dobrih lastnostih pri ledvičnih in želodčnih težavah ter pri slabem vidu. Danes pa ga poznamo kot zelišče domače lekarne, predvsem ga uporabljamo pri otrocih pri prebavnih motnjah in kašlju. Njegovo latinsko ime je Foeniculum vulgare. Gojijo ga predvsem v srednji in vzhodni Evropi, Romuniji in Egiptu. V Sloveniji raste na kamnitih pobočjih blizu morja, kjer je veliko sonca. Tudi na domačem vrtu nam lahko uspeva. Ne smemo ga zamenjati z gomoljnim komarčkom, ki ga uživamo kot zelenjavo.

- Oglas -

Kako in kdaj nabiramo navadni komarček?

Nabiramo še ne čisto zrele kobule navadnega komarčka, ki jih posušimo in nato s kobulov otresemo plodove. Eterično olje se pridobiva iz svežih semen z vodno destilacijo. Olje ima sladek, pekoč okus in zelo značilen vonj. Plodovi vsebujejo 4 odstotke eteričnega olja, ki vsebuje anetol in fenhon. Prvi daje olju značilen sladek okus, drugi pa grenko-pekoč okus. Komarček ima vonj, ki nas spominja na janež in sladki koren. Uporabni so mladi listi, peclji, cvetovi in plodovi (semena). Listi komarčka bodo v hladilniku ostali sveži 2–3 dni. Če posušene plodove pravilno shranjujemo, so uporabni dve leti.

Komarček

Komarček nam lahko pomaga pri marsikateri težavi

Komarček sprošča krče v dihalih in prebavilih, odpravlja vetrove in ima protibakterijsko delovanje. Komarčkovi pripravki delujejo proti kašlju, pri prebavnih težavah dojenčkov in otrok pa uporabimo čaj, saj blaži boleče krče, sprošča vetrove, vpliva na bakterijsko črevesno floro in izboljšuje tek. Komarčkov čaj uporabljamo tudi za izboljšanje dojenja (pospešuje izločanje mleka) in za izpiranje oči pri vnetjih. Komarčkove plodove lahko pripravimo tudi tako, da 2 čajni žlički plodov prelijemo z vrelim mlekom in pustimo pokrito stati 3–5 minut ter uživamo od 2- do 3-krat na dan. Lahko si pripravimo obrazno parno kopel, ki izboljša prekrvavitev kože in ima čistilno delovanje.

Koristen tudi za dihala

V obliki inhalacij pa pri krčevitem kašlju in astmi. V kulinariki je uporaben pri ribjih jedeh. Pripravimo si lahko marinado za ribe, in sicer tako, da zmešamo 3 žlice limoninega soka, 1 žlico semen komarčka, 4 žličke olivnega olja in 1 kozarček suhega belega vina. Dobro se poda k fižolu, krompirju, kumaram, leči, poru, raci, ribam in morskim sadežem, svinjini, zelju ter rižu.

- Oglas -

Komarček je odličen dodatek v hrani naših domačih živali, ki imajo kolike, pri napihnjenosti, driski in pomanjkanju apetita.

Neželenih učinkov komarček nima, vendar ga uporabljamo samo toliko časa, da izginejo simptomi. Je primerno zelišče za naše otroke.

Recepti s komarčkom

Čajni mešanici

Čaj s komarčkom

Za dobro izkašljevanje pri suhem kašlju potrebujemo mešanico zelišč:

  • plod komarčka (40 g)
  • islandski lišaj (30 g)
  • korenine sleza (30 g)

Priprava: 2 čajni žlički mešanice zelišč poparimo z vodo in pustimo pokrito 15 minut. Čaj pijemo od 3- do 4-krat na dan.

- Oglas -

Za blaženje črevesnih krčev potrebujemo mešanico zelišč:

  • plod komarčka (25 g)
  • plod janeža (25 g)
  • plod kumine (25 g)

Priprava: 2 čajni žlički mešanice zelišč poparimo z vodo in pustimo pokrito 15 minut. Čaj pijemo od 2- do 3-krat na dan. Za otroke pa uporabimo 1 čajno žličko mešanice zelišč.

Zeliščno maslo s komarčkom

Zeliščno maslo

150 g zmehčanega masla damo v skodelico in ga premešamo, tako da je gladko in mazljivo. Sveža zelišča drobno sesekljamo. Uporabimo 1 žličko mladih listov komarčka, 1 žlico bazilike, 1/3 žličke rožmarina in enako količino drobnjaka. Sesekljana zelišča dodamo maslu in premešamo. Maslo zavijemo v prozorno folijo v obliki štručke in damo v hladilnik, da se strdi (pustimo vsaj 2 uri). Maslo uporabljamo kot namaz na kruhu ali za zabelo zelenjavnih in pustih mesnih jedi. Maslo lahko namažemo na domač kruh in ga okrasimo z mladimi listi komarčka.

- Oglas -

NAJNOVEJŠE