0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineNaj vas vetrovi ne spravijo v zadrego

Naj vas vetrovi ne spravijo v zadrego

MORDA VAS ZANIMA

Ali tudi vam pogosto nagajajo vetrovi? Naj vam ne bo nerodno, spuščanje vetrov je del normalnega delovanja človeškega telesa. Zdravemu človeku pravzaprav »uidejo« okoli 14-krat na dan. Le včasih, običajno zaradi prehrane, postanejo neprijetni (lahko pa so tudi znamenje zdravstvenih težav). Proti vetrovom, napenjanju in napihovanjem si lahko pomagamo s poprovo meto, kumino in koprom.

- Oglas -

Ali so vetrovi nevarni?

Večinoma simptomi čezmernih plinov, kot so spahovanje, napenjanje in vetrovi, niso nič hudega. Na njihovo izrazitost in pogostnost najbolj vplivajo vrsta zaužite hrane, koliko plinov nastaja v telesu in kako telo z njimi ravna. Večina plinov nastane v debelem črevesu (kolonu), kjer živijo številne bakterije, ki pomagajo pretvarjati neprebavljeno hrano v iztrebke. Pri tem nastajajo kisik, dušik, vodik, ogljikov dioksid in metan. Za neprijetni vonj pa so krive tudi žveplove spojine.

Na vetrove pomembno vpliva prehrana. Če jeste prehitro in s hrano požirate zrak ali če med jedjo pijete šumeče pijače, to botruje spahovanju. Če pojeste preveč vlaknin naenkrat, četudi so vlaknine zdravju koristne, se vam kaj lahko zgodi vetroven dan. Živila, kot so česen, stročnice, zelje in sladkarije ali velike količine presne zelenjave ali sadja, povzročajo več plinov kot druga. Napenjanje pa je pogosto tudi posledica mastne hrane.

Le včasih so trdovratni vetrovi tudi znak prebavnih motenj, kot so sindrom razdražljivega črevesja, celiakija, intoleranca za laktozo ali gastritis.

- Oglas -

Če so težave hude, torej le obiščite zdravnika, sicer pa vam morda lahko pomagajo tudi nekatera zelišča, ki jih naštevamo v nadaljevanju. Če ste noseči ali dojite, ta zelišča uporabljajte le v normalnih kuharskih količinah, v večjih pa le po nasvetu strokovnjaka.

Poprova meta za občutljivo črevo

Za poprovo meto (Mentha x piperitas) že dolgo vemo, da blaži vetrove in krče v prebavilih, tako da je idealna pomoč za ljudi s sindromom občutljivega črevesja, stanjem, za katerega so značilne bolečine v trebuhu, napenjanje in pretirano napihovanje. Več kliničnih preskusov podpira uporabo poprove mete za blaženje simptomov tega sindroma, zlasti tedaj, ko jo jemljejo v obliki prevlečenih kapsul olja poprove mete, ki se razgradijo šele v črevesju, kjer je njihovo delovanje najbolj potrebno.

Zmešajte 10 do 15 kapljic tinkture poprove mete z vodo ali pa pripravite poparek z eno žličko svežih ali posušenih zračnih delov; zelišče vzemite tri- do štirikrat na dan. Uporabite lahko tudi komercialne oljne kapsule poprove mete in se držite proizvajalčevih navodil.

Uporaba listov poprove mete (svežih ali posušenih) ni nevarna. Izdelke, ki vsebujejo eterično olje poprove mete, ne priporočajo dojenčkom, otrokom, nosečim in doječim ženskam, pa tudi ne ljudem s težavami z žolčnikom, ledvicami ali gastroezofagealno boleznijo. Ne prekoračite odmerka, ki ga priporoča proizvajalec. Če jemljete zdravila, ki so vam jih predpisali, se pogovorite z zdravnikom, preden začnete jemati oljne kapsule poprove mete, ker lahko učinkujejo na druga zdravila.

Kumina proti krčem

Kumina (Carum carvi) je drugo zeliščno zdravilo, ki se tradicionalno uporablja za blažitev vetrov, napenjanja in napihovanja. Tako kot poprova meta tudi ta pomaga ublažiti krče v mišicah prebavil. Eterični olji iz teh dveh zelišč včasih kombinirajo v komercialnih izdelkih.

- Oglas -

Zmeljite do žličko semen kumine, da sprostijo eterično olje, nato pa z njimi pripravite poparek. Pijte po tri skodelice poparka na dan. Če uživate kumino v obliki tinkture (1 : 4 v 45- odstotnem alkoholu), 10 do15 kapljic nakapate v kozarec mrzle vode in popijete trikrat na dan po jedi. Lahko pa jemljete tudi komercialne kuminove oljne kapsule (ki jih pogosto kombinirajo s poprovo meto) in se držite proizvajalčevih navodil.

O resnih stranskih učinkih oziroma strupenosti kumine ne poročajo, zato lahko rastlino, ne pa tudi eteričnega olja, uporabljate brez posveta z zdravnikom. Vendar kumina tako kot druge rastline te družine – koriander, vrtna kumina, koper – lahko povzroči različne alergijske odzive. Nehajte jo jemati, če se pri vas pokažejo kakšni škodljivi učinki, kot sta driska ali moker nos. Izdelke, ki vsebujejo eterično olje kumine, ne priporočajo dojenčkom, otrokom, nosečim in doječim ženskam, pa tudi ne ljudem s težavami z žolčnikom, ledvicami ali gastroezofagealno boleznijo. Ne prekoračite odmerka, ki ga priporoča proizvajalec.

S koprom nad vetrove

Med številnimi zelišči, ki blažilno učinkujejo na prebavila, je koper (Anethum graveolens). To je tudi priljubljeno zelišče za črevesne krče pri dojenčkih. Enako koristen je tudi za odrasle, ki imajo zežave kot so neprijetni in boleči vetrovi. Tako kot pri drugih prebavnih zdravilih tudi pri kopru zaznamo blažilne učinke na krče v želodcu in prebavilih Povzroča jih eterično olje, ki ga vsebuje to zelišče. Učinek je sproščanje vetrov in ublažitev bolečin in neudobja.

Zmeljite do dve žlički (štiri grame) koprovih semen, da sprostijo eterično olje, nato pa z njim pripravite poparek. Pijte po tri skodelice na dan, da ublažite napenjanje in napihovanje pri sebi ali črevesne krče pri dojenčku, ki ga dojite. Pri dojenčku, starejšem od treh mesecev, pustite, da se poparek ohladi in mu ga dajte eno do tri žličke štirikrat na dan. V primeru, da uporabljamo prašek ploda, ga vzamemo dva- do trikrat na dan. Tinkturo na osnovi kopra pa uporabljamo tako, da spijemo po 30 do 50 kapljic v kozarcu vode trikrat na dan po jedi.

Neželenih učinkov kopra pri navedeni uporabi ni.

.

NAJNOVEJŠE