Kumina – uporabna v kuhinji in za zdravje

    Kumina je bila zelo priljubljeno bližnjevzhodno zelišče, v 12. Stoletju pa so jo potem začeli gojiti tudi v zahodni Evropi. Njena semena uporabljamo tako v kuhinji kot tudi v kozmetične in zdravilne namene. Kumina tradicionalno pomaga blažiti vetrove, napenjanje in napihovanje. Pri različnih izdelkih, ki se znajdejo na prodajnih policah, gre navadno za kombinacijo olja poprove mete in kumine.

    Iz starih zapisov sledi, da je kumina (Carum carvi) najstarejša začimba na našem ozemlju. Najdena je med izkopaninami iz kamene dobe v koliščarskih naseljih ob Bodenskem jezeru. Tudi širom Evrope domuje že tisočletja, tako tudi v zahodni Aziji in Severni Afriki. Dobro so jo poznali v Egiptu, gojili so jo tudi Rimljani. Za časa vladavine Karla Velikega so jo obvezno morali gojiti na vseh samostanskih vrtovih, in v starih bukvah oziroma samostanskih zapisih govorijo o njeni zdravilni moči. Verjetno iz tega izhaja tudi navada v srednjem veku, ko so po dvorcih vladarjev po kosilu postregli s kandirano kumino. Zdravilne lastnosti kumine je začelo izkoriščati tudi ljudsko zdravilstvo. Kumini so v tem času pripisovali tudi magično moč varovanja pred čarovnicami in pred nezvestobo, zato so jo obvezno uporabljali pri sestavi najrazličnejših ljubezenskih napojev.

    Uporabni deli rastline so listi, korenine, posušeni zreli sadeži (ki jim laično pravimo kar semena) in iz njih pridobljeno eterično olje.

    Kumina

    Kako vzgojimo kumino

    Kumina je dvoletna rastlina, ki jo prepoznamo po razčlenjenih, praproti podobnih listih, katerih vonj je podoben peteršilju in kopru. Glavna korenina rastline je vretenaste oblike in jo lahko skuhamo podobno kot korenje. Steblo kumine je visoko približno 60 centimetrov. Cvetovi rastline so majhni in beli, čez čas pa se spremenijo v semena z robovi v obliki polmeseca.

    Za pridelavo kumine je potrebna rodovitna zemlja, ki dobro odvaja vodo. Prav tako moramo rastlini zagotoviti toplo in sončno lego, sadimo pa jo v razmiku približno 15 centimetrov.

    Predlagamo vam, da semena kumine spomladi ali jeseni posejete neposredno v zemljo. Jeseni posejana semena bodo obrodila naslednje poletje.

    PREBERITE TUDI:  Guduchi (Guduči) – nebeški eliksir, ki ščiti vaše telo

    Zelo pomembno je, da kumino redno plevete in zalivate, saj semena pogosto zelo počasi skalijo. Sicer kumino le redko ogrožajo škodljivci. Različne napade glivičnih bolezni boste preprečili tako, da boste rastlino zalivali zjutraj.

    Kako poberemo in shranimo plodove

    Liste lahko nabiramo ob kateremkoli letnem času. Ko kumina obrodi sadove, korenino izkopljemo. Ko semena začnejo temneti in zoreti, odrežemo cvetna stebla in iz njih naredimo majhne ohlapne šopke ter jih obesimo na glavo, da se posušijo.

    V semenih so lahko različne žuželke, zato jih, preden jih shranite, zamrznite, da boste tako pobili njihova jajčeca.

    Kumina rastlina

    Uporaba kumine v kuhinji

    Semena kumine s pridom uporabljamo za začinjanje različnih jedi. Odlično se na primer podajo k rženemu kruhu, klobasam, zeljnatim jedem, sirom, juham, svinjskim jedem, golažu, kuhanim jabolkom, pa tudi k likerjem in alkoholnim pijačam, kot je na primer žganje.

    Sladkorne slive so na primer sredstvo za pospeševanje prebave, ki ga pripravimo iz semen kumine, prevlečenih s sladkorjem.

    Liste kumine lahko dodajamo solatam in juham, njihov okus pa spominja na peteršilj in koper.

    Recept: Hitro pripravljeni kuminovi piškoti

    Najprej pripravimo listnato testo. Ko imate testo pripravljeno, ga razvaljajte na debelino približno 0,5 centimetra. Nato v dveh žlicah vode stepite en jajčni rumenjak. Testo premažite z rumenjakom in ga razrežite na približno pet centimetrov velike kvadrate.

    Nato zmešajte po dve žlici makovih, kuminovih in sončničnih semen ter na manjše koščke narezanih mandljev. To mešanico potresite po kvadratih.

    Piškote pecite od 10 do 15 minut na 200 stopinjah Celzija. Najboljši so še topli.

    Kumina ima številne pozitivne lastnosti za zdravje

    Za zdravilne namene so uporabni posušeni zreli sadeži. Kumina zelo uspešno preganja vetrove in blaži neprijetne krče v prebavnem traktu. Lahko pomaga tudi pri blaženju driske.  Pri težavah z vetrovi in napenjanjem priporočamo, da zmeljete čajno žličko kumine, saj se tako sprosti eterično olje. Iz zmletih semen nato pripravite poparek, ki ga uživajte trikrat na dan (po eno skodelico). Lahko se odločite tudi za kapsule, ki vsebujejo izvleček kumine (navadno gre za kombinacijo kumine in poprove mete). Večje količine kumine odsvetujemo v času nosečnosti in dojenja.

    PREBERITE TUDI:  Čudežne kobulnice - spoznajte vse njihove skrivnosti

    Blagodejna za prebavo

    Kot smo že omenili, kumina deluje antibakterijsko, saj je znano njeno delovanje na bakterije, ki se pogosto nahajajo na križnicah in zeljevkah – zelje, ohrovt, cvetača. V prebavi lahko nastanejo zanje ugodni pogoji in »podivjajo«, kar čutimo kot hudo napenjanje. Da do tega ne bi prišlo, je priporočljivo, da med kuhanjem dodamo zelenjavi 1/2 žličke kumine. Kumina ne le zavira neželeno delovanje bakterij, pač pa tudi pospešuje procese razstrupljanja v jetrih, zaradi česar jo v današnjem času še posebej priporočam.

    Že naše babice so vedele, da je kumina uporabna tudi proti glistam, črevesnim parazitom. Tako so v času, ko ni bilo drugih zdravil, s kumino uspešno preganjale to nadlogo. Kumino so s pridom uporabljale tudi pri neprijetnem zadahu.

    Kumina je tudi naravni antihistaminik. Znana zeliščarka in zdravilka Hildegard jo je priporočala bolnikom, ki jim zmanjkuje sape ali plitko dihajo. Kuminovo olje, ki se vtira v predel pljuč, se lahko uporablja za lajšanje izkašljevanja pri bronhitisu, saj čisti pljuča.

    V ruski ljudski medicini se veliko kumine uporablja pri alkoholizmu, saj pomaga pri regeneraciji jeter in pri hitrem razstrupljanju organizma. Kumina je uporabna tudi pri zdravljenju putike in revme, saj pospešuje izločanje urina in sluzi.

    Kuminov čaj priporočajo tudi med menstruacijo, saj sprošča maternične krče. Sprošča tudi gladke mišice in s tem lajša hude porodne bolečine.

    Kuminovo olje, pomešano z alkoholom in ricinusovim oljem, je v eksotičnih deželah zelo uporabno proti garjam, saj pomaga proti hudi srbečici kože, ki jo povzročajo pršice.

    Kumina in kuminovo olje

    Vsestransko uporabna kumina

    Kumina se uporablja tudi v kozmetičnih izdelkih, ker pomaga prikriti neprijetne vonjave. Je dišavna komponenta v zobnih pastah in ustnih vodah ter sestavina nekaterih parfumov. V prehrambni industriji jo na veliko uporabljajo za prekrivanje neprijetnih okusov.

    PREBERITE TUDI:  Divji yam zmanjšuje učinke staranja

    Znanstveniki so ugotovili, da kuminovo olje deluje fungicidno, uničevalno na glivice, močneje kot znano fungicidno sredstvo nistatin. Ena izmed sestavin kumine je tudi kumarin, ki zmanjšuje prepustnost kapilar in limfnih žil, zmanjšuje edeme in deluje protivnetno. Kumarin deluje tudi kot diuretik, dikumarol v kumini preprečuje strjevanje krvi, kar je pomembno pri določenih srčnih bolnikih, saj naj tako namreč ne bi prihajalo do tvorbe strdkov, ki lahko svojo pot končajo v srcu, pljučih ali v možganih in so smrtno nevarni. Pri jemanju zdravil proti strjevanju krvi in hkratnem večjem uživanju kumine se je treba posvetovati z zdravnikom.

    Italijanski in tunizijski medicinski strokovnjaki so opazili, da kumina krči žile in tkivo in tako učinkovito deluje pri zdravljenju hemoroidov in žilnih bolezni. V isti študiji so znanstveniki dokazali, da kumina deluje tudi kot antiseptik urinarnih poti, in tako je dobrodošla pri otrocih, ki jih muči nehoteno uhajanje urina.

    Skupina pakistanskih zdravnikov je dokazala, da flavonoidi in karvon v kumini, ki imajo močan antioksidativni učinek, poskrbijo za zaščito ledvic pred posledicami diabetesa. Preučevali so namreč vpliv vodnega izvlečka kumine na diabetično nefropatijo.

    Indijski zdravniki so se lotili študije in preučevali vpliv kumine na raka debelega črevesa pri podganah. Študija je dokazala, da kumina preprečuje poškodbe tkiva tudi pri črevesnem raku.

    Kumina uničuje tudi zelo trdovratno želodčno bakterijo Helicobacter pylori. Ta bakterija postane vedno bolj odporna na klasična zdravila, zato so iranski znanstveniki poskušali najti učinkovito alternativo med tradicionalnimi domačimi rastlinami. Kumina se je izkazala kot ena izmed treh najbolj učinkovitih rastlin proti omenjeni bakteriji.

    Kitajski znanstveniki so preučevali eterično olje kumine in dognali, da je tudi močan fumigant – hlapni naravni insekticid.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte