0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHelicobacter pylori: Mala bakterija, velike težave

Helicobacter pylori: Mala bakterija, velike težave

MORDA VAS ZANIMA

Veste, »kdo« je bil proglašen za najuspešnejši patogen v zgodovini človeštva? To je bakterija Helicobacter pylori! Ocenjujejo, da obstaja že vsaj 200.000 let.

- Oglas -

Helicobacter pylori – Čeprav ne občutite težav, imate večje tveganje za razvoj nekaterih bolezni

Nič nenavadnega ni, da je prebivalka telesa človeka, le-ta pa se tega ne zaveda vse svoje življenje. Po podatkih CDC je približno 66 % svetovne populacije okužene s to bakterijo. V nerazvitem svetu pa je ta odstotek celo višji – okuženih naj bi bilo kar 80 % odraslih in 10 % otrok!

Če ste okuženi s to bakterijo, najverjetneje ne občutite nobenih težav. Je pa res, da je pri vas tveganje za nastanek raka na želodcu 6-krat višje kot pri ljudeh, ki je nimajo. Poleg tega imate večje tveganje za razvoj želodčnih težav – gastritisa, peptične razjede (ulkusa). Ta bakterija pa povišuje tudi tveganje za nastanek raka na požiralniku in tankem črevesu.

No, kot vam je najverjetneje že jasno, Helicobacter pylori ali krajše H. pylori je bakterija, ki prebiva v želodcu. Zadržuje se tik ob epiteliju želodčne sluznice pod filmom bazične sluzi, ki predstavlja lastno zaščito želodčne sluznice pred agresivno kislo vsebino želodca. Da tudi bakteriji želodčna kislina ne pride do živega, ima razvit poseben mehanizem, ki nevtralizira kislino v njeni neposredni okolici. Tako brez težav preživi v neugodnem kislem okolju.

- Oglas -

Simptomi, ki jih povzroča Helicobacter pylori

Simptomi Helicobacter pylori

Večini okuženih z bakterijo Helicobacter pylori (do 85 %) le-ta ne povzroča nobenih simptomov. Okoli 10–20 % okuženih naj bi razvilo peptično razjedo, 1–2 % raka na želodcu. Ampak to je le statistika, ki jo seveda sami lahko obrnemo sebi v prid!

Najpogostejši simptomi pri tistih, ki jim Helicobacter pylori povzroča težave, so:

 • napenjanje,
 • spahovanje,
 • slabost,
 • bruhanje,
 • bolečine v želodcu in trebuhu.

Lahko pa pride tudi do:

 • izčrpanosti,
 • zgage,
 • bruhanja krvi,
 • temnega blata,
 • driske,
 • slabega zadaha,
 • anemije,
 • zmanjšanja ali izgube teka,
 • peptične razjede (ulkusa).

Kako se lahko okužimo s to bakterijo?

Ali je bakterija Helicobacter pylori nalezljiva? Da, po ugotovitvah strokovnjakov naj bi bila nalezljiva. Ugotovljeno je bilo, da se »podeduje« v družinah (se prenaša z enega človeka na drugega), pogostejša je v situacijah, ko veliko ljudi živi skupaj, in v slabih higienskih pogojih.

- Oglas -

Način prenosa bakterije s človeka na človeka je z neposrednim stikom s slino, bruhanjem ali blatom nekoga, ki je okužen s to bakterijo. Helicobacter pylori lahko dobite tudi s poljubljanjem z okuženo osebo, delitvijo istega kozarca ali žlice ali s skupno uporabo različnih pripomočkov. Lahko pa jo dobite tudi z uživanjem kontaminirane vode in hrane.

Nekateri opozarjajo, da je otroštvo obdobje, ko je precej možnosti, da dobimo to bakterijo, še posebej v teh primerih:

 • Če otrok živi s staršem, ki ima bakterijo Helicobacter pylori.
 • Če tesno biva ali živi z veliko ljudmi.
 • Pomanjkanje higiene.

Zdravljenje okužbe s Helicobacter pylori

Da bi zdravnik lahko ugotovil, ali ste okuženi z želodčno bakterijo, vas bo napotil na testiranje. Če bo test zaznal prisotnost bakterije, sledi zdravljenje. Običajno gre za zdravljenje z antibiotiki (več hkrati) v kombinaciji z zdravili za uravnavanje kisline. Antibiotiki naj bi uničili bakterijo, naredijo pa še veliko več – uničijo tudi dobre bakterije. Zato so tisti, ki se ukvarjajo z naravnim zdravljenjem, do tega pristopa skeptični. Ne nazadnje velja omeniti tudi to, da se približno 20 % obolelim okužba ponavlja.

Helicobacter pylori prebavila želodec

Kako si lahko pomagamo še po naravni poti

Ne glede na to, za kateri način zdravljenja se boste odločili, se morate zavedati, da za svoje zdravje lahko naredite veliko sami. Pravzaprav ste dolžni narediti sami!

Navedimo nekaj najučinkovitejših metod:

Probiotiki

Helicobacter pylori je nezaželena bakterija, ki prebiva v želodcu okuženega. Eden izmed učinkovitih načinov, kako se lahko proti njej borimo, je z dobrimi bakterijami, ki jih najdemo v probiotikih. Ta način je podprt tudi s kar nekaj raziskavami, kjer se je izkazal za zelo učinkovitega. V eni izmed nedavnih raziskav je bilo ugotovljeno, da če uživamo antibiotike, da bi se rešili te nadležne bakterije, bo zdravljenje bolj učinkovito, če bomo zraven uživali tudi primerne probiotike. Poleg tega je manj možnosti, da bomo trpeli za negativnimi učinki antibiotikov. Sevi bakterij, ki naj bi bili pri tem zdravljenju najbolj učinkoviti, so Lactobacillus fermentumLactobacillus casei in Lactobacillus brevis.

Črna kumina

Črna kumina je znana po tem, da pomaga reševati celo paleto težav z zdravjem. Dobro pa se je izkazala tudi v boju proti bakteriji Helicobacter pylori. Poleg tega ima sposobnost varovati zdravje želodca in zmanjšuje težave s kislino. V eni izmed raziskav je bilo celo ugotovljeno, da je bilo zdravljenje z 2 gramoma mlete črne kumine na dan z blokatorjem kisline bolj učinkovito kot zdravljenje z običajno kuro z antibiotiki in blokatorjem kisline.

Kalčki brokolija

Govorimo o kalčkih rastline brokoli, ki so kaljeni nekaj dni. Vsebujejo zelo visoke vrednosti sulforafana, ki je znan po svojem antioksidativnem in razstrupljevalnem delovanju. V eni izmed raziskav je bilo ugotovljeno, da je imelo 78 % tistih, ki so en teden uživali kalčke brokolija (14, 28 ali 56 gramov dvakrat dnevno), po končani enotedenski kuri na koncu negativen izid na testiranje bakterije Helicobacter pylori. Preostalih 22 % udeležencev raziskave je imelo še vedno prisotnost te bakterije tudi na 35. dan raziskave. Ugotovljeno je bilo, da ne samo da sulforafan učinkovito deluje proti bakteriji Helicobacter pylori in gastritisu, ki ga le-ta povzroča, ampak lahko pomaga varovati prebavila tudi pred škodo, ki jo povzročajo nekatera zdravila (npr. nesteroidna protivnetna zdravila).

Zeleni čaj

Zeleni čaj nikakor ni samo zelo priljubljena pijača. Ugotovljeno je bilo tudi, da preprečuje razraščanje bakterije Helicobacter pylori. To pa je še razlog več, da ga redno uživamo! Zeleni čaj lahko tako pijemo v preventivne namene, zelo verjetno pa si bomo z njim lahko tudi lajšali težave, če smo z bakterijo že okuženi, saj naj bi pomagal pri zdravljenju gastritisa, ki je ena izmed težav, povezanih z bakterijo Helicobacter pylori. Zdravilna učinkovina v zelenem čaju, ki deluje protibakterijsko, deluje tudi protivirusno in ima celo protirakave značilnosti.

Česen

Česen je znan po svojem protivnetnem in protibakterijskem delovanju. Uživanje kuhanega in surovega česna bi lahko uničevalo bakterijo Helicobacter pylori. V eni izmed raziskav so ugotovili, da so si ljudje, ki so pri kosilu in večerji zaužili približno 3 grame česna, bistveno omejili okužbo z bakterijo Helicobacter pylori.

Propolis

Ste vedeli, da propolis vsebuje več kot 300 naravnih substanc? Priporoča se pri najrazličnejših težavah, učinkovit pa naj bi bil tudi v naravnem boju proti bakteriji Helicobacter pylori.

Drugo

Pri bakteriji Helicobacter pylori so se obnesli tudi ekstrakti naslednjih rastlin: navadnega repika, kanadskega zlatega korena, močvirskega oslada, žajblja.

Test okužbe

Prehrana

Če imate težave s Helicobacter pylori, zaužijte čim več:

 • živil, ki so bogata s probiotiki (fermentirana živila),
 • živil, ki so bogata z omega-3-maščobnimi kislinami (chia semena, lanena semena …),
 • surovega medu, še posebej se priporoča med manuka,
 • jagodičevja (jagode, maline, ribez, borovnice …),
 • kapusnic (še posebej brokoli in brokolijeve kalčke).

Izogibajte pa se:

 • kofeinu,
 • gaziranim pijačam,
 • vloženi zelenjavi,
 • preveč začinjenim jedem,
 • žitom slabe kakovosti,
 • sladkorju.

Stres

Če imate bakterijo Helicobacter pylori in vam le-ta že povzroča težave, je zelo smiselno omeniti stres. Znano namreč je, da stres simptome, ki so povezani s to bakterijo, samo še poslabša. Poleg tega je bilo ugotovljeno, da imajo ljudje, ki so pod velikim stresom, slabši imunski odziv in več možnosti za okužbo s Helicobacter pylori ter posledično težave z želodcem. Zato je zelo pomembno, da poskrbimo za čim bolj nestresno življenje oziroma da v svoj vsakdan redno vključujemo blažilce stresa, kot so meditacija, joga, dihalne vaje itd.

S pametjo na potovanju!

Pitje neoporečne vode

Ljudem v razvitem svetu se to zdi nepotreben nasvet, saj imamo ves čas dostop do čiste, neoporečne vode. A vseeno to izpostavimo vsaj za primer potovanja v neznane kraje. Pitje kontaminirane vode je lahko eden izmed najpogostejših načinov, kako se lahko okužimo z bakterijo Helicobacter pylori. Zato imejte to v mislih na potovanjih!

Upoštevanje higienskih pravil

To so nas učili že v vrtcu, a na to v naglici vsakdana marsikdo pozabi. Vedno si moramo umiti roke, preden jemo in seveda po obisku stranišča! Vzelo nam bo le nekaj trenutkov, a je še kako pomembno. Strokovnjaki ravno tako odsvetujejo izposojanje raznih pripomočkov od neznancev (npr. očala in podobno). Eden izmed pogostih načinov okužbe s Helicobacter pylori je tudi neposreden stik z okuženo slino.

Uživanje primerno pripravljene hrane

Tudi hrana je lahko okužena z bakterijo Helicobacter pylori. Zato moramo predvsem na potovanjih poskrbeti za to, da je zadosti kuhana, zagotovljeni pa morajo biti tudi osnovni higienski standardi.

Preberite tudi: Ne spreglejte opozoril, ki vam jih pošilja vaš želodec

.

NAJNOVEJŠE