0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNe spreglejte opozoril, ki vam jih pošilja vaš želodec

Ne spreglejte opozoril, ki vam jih pošilja vaš želodec

MORDA VAS ZANIMA

Ponavljajoči se neprijetni simptomi so velikokrat povezani z vašim želodcem. Ne ignorirajte opozorilnih znakov. Namesto tega postanite raje malce bolj pozorni na to, kaj vam v resnici sporoča želodec – in po potrebi spremenite svoje vsakodnevne navade.

- Oglas -

Napenjanje po zdravi hrani

Večina ljudi ima težave predvsem s tem, da pojedo premalo sadja in zelenjave, zaradi česar telesu med drugim primanjkuje vlaknin. Vendar pa je lahko tudi dobrega preveč. Če opažate, da ste tudi sami pogosto napihnjeni po sadju in zelenjavi, to seveda še ne pomeni, da morate ta živila povsem izločiti iz prehrane. Raje opazujte, ali vam povzročajo določene kombinacije še posebej veliko težav. Pri sadju je načeloma najbolje, da jeste eno samo vrsto naenkrat. Napihnjenost pa lahko odpodite tudi tako, da živila, ki vsebujejo veliko vlaknin, razporedite na več manjših obrokov.

Krči v želodcu ob žvečenju žvečilnega gumija

Ste opazili, da pogosto občutite krče v želodcu, kadar žvečite žvečilni gumi? V tem primeru se mu je bolje odpovedati. Pogosto pri žvečenju žvečilnega gumija pogoltnemo preveč zraka, kar nas napihne, še večja težava pa so lahko umetna sladila.

Ne spreglejte opozoril, ki vam jih pošilja vaš želodec

Pogosto spahovanje in pekoč občutek v grlu

Za pogosto spahovanje, ki ga spremlja tudi pekoč občutek v grlu, je večinoma krivo prekomerno zatekanje želodčne kisline v požiralnik. Osnovni ukrep v takih primerih je, da ugotovite, katera živila so najbolj problematična za vas, in jih izločite. Pogosto povzročajo težave alkohol, kofein, zelo mastna hrana, čokolada ipd., vendar je nabor problematičnih živil deloma vedno tudi povsem individualen. Priporočamo še, da ne jeste težkih večerij, zadnji obrok pa naj bo vsaj dve uri pred odhodom v posteljo. Če ste pretežki, vam lahko pomaga tudi to, da se znebite odvečnih kilogramov.

- Oglas -

Napihnjenost in hude bolečine

Kako pogosto se odpravite na veliko potrebo? Če ste močno napihnjeni in doživljate hude bolečine v predelu trebuha, obstaja precejšnja verjetnost, da ste zaprti. Pomagate si lahko z namočenimi lanenimi semeni in nasploh z večjim vnosom vlaknin, pazite pa tudi na to, da boste popili dovolj vode in da ne boste zanemarjali gibanja.

Pekoč občutek v želodcu

Ne zanemarjajte pekočega občutka, ki ga zaznavate v želodcu. Razlogov za to težavo je sicer lahko kar precej. Eden izmed njih je, da pretiravate z jemanjem protibolečinskih sredstev. Včasih gre lahko tudi za simptom resnejših težav s prebavili, zato o tem čim prej obvestite tudi svojega zdravnika.

.

NAJNOVEJŠE