0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaUredimo si prebavo z vlakninami

Uredimo si prebavo z vlakninami

MORDA VAS ZANIMA

Ljudje se kljub izobilju in veliki izbiri hrane še vedno prehranjujemo neprimerno, hrana je mnogokrat premastna, obroki so preveliki, skoraj vsem procesiranim živilom je dodanega preveč sladkorja, tudi soli je povsod preveč. Slaba prehrana s seboj prinaša takšne in drugačne težave, od zaprtja, driske, napihnjenosti in bolečin v trebuhu. Večina ljudi uživa premalo vlaknin, ki tovrstne težave zmanjšujejo ali pa jih celo v celoti odpravijo.

- Oglas -

prebava in vlaknine

Zadostna količina vlaknin skrajša čas prebavljanja za dve tretjini

Vlaknine so sicer neprebavljive, pa vendar imajo na naše telo gromno koristnih učinkov in strokovnjaki menijo, da bi jih morali odrasli zauiti vsaj 30 g dnevno. Gre za dele rastlinskih živil (v mesu vlaknin ni) brez kaloričnih vrednosti, delimo jih na topne, ki preprečujejo prehitro prebavljanje hrane, in netopne. Za našo prebavo so še kako pomembne, že samo podatek, da se čas prebavljanja ob hrani, ki je bogata z vlakninami, skrajša za kar dve tretjini, nam ogromno pove. Hrana, bogata z vlakninami, nam daje tudi večji občutek sitosti in preprečuje nenaden dvig krvnega sladkorja, zato bi morala biti sestavni del vsake diete. Poleg tega vlaknine blagodejno delujejo tudi na obnavljanje in delovanje črevesne sluznice.

Vlaknine so v boju s holesterolom naše zaveznice

Ljudje, ki imajo težave s povišanim holesterolom, bi morali biti na zadosten vnos vlaknin še posebno pozorni, saj so lahko izjemno dragocene v boju s tem sovražnikom. Holesterol, ki ga zaužijemo z obrokom, se namreč na vlaknine veže, izloči pa se z blatom. Poleg tega nekateri strokovnjaki pomanjkanje vlaknin v prehrani povezujejo celo z rakom debelega črevesa.

- Oglas -

Kje jih najdemo?

Topne vlaknine najdemo v agrumih, rižu in krompirju, pa tudi v vseh stročnicah, ječmenu in v vsej zelenjavi. Špinača, brokoli, artičoke, beluši, cvetača, zelje, ohrovt, bučke itd. bi morale biti na vašem jedilniku vsak dan, sploh če imate probleme s prebavo. Tudi netopne vlaknine so zdrave, saj pomagajo pri odstranjevanju strupov iz telesa. Veliko jih je v vseh vrstah oreškov, pa tudi v lanenem semenu in v rjavem rižu jih je precej. Če ste doslej uživali hrano z manj vlakninami, jih dodajajte postopoma, saj v nasprotnem primeru prav tako lahko tvegate prebavne težave. Hrana je zdravilo in čas je, da se tega začnemo vsi po vrsti zavedati.

.

NAJNOVEJŠE