Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
Zdravje & prehranaPrenizek krvni tlak: tipični simptomi

Prenizek krvni tlak: tipični simptomi

MORDA VAS ZANIMA

Krvni tlak nam pogosto ponagaja. Medtem ko si mnogi prizadevajo, da bi znižali krvni tlak, imajo številni tudi povsem nasprotne težave. V mislih imamo prenizek krvni tlak, zaradi česar pogosto prihaja do neprijetnih simptomov. Preverite, kateri simptomi so še posebej značilni in ali jih morda doživljate tudi sami.

- Oglas -

Prenizek krvni tlak - kakšni so simptomi?

Omotičnost

Kadar je krvni tlak prenizek, se pogosto pojavi občutek omotičnosti. Omenjena težava se še posebej velikokrat pojavi zjutraj, takoj ko se zbudite. Ali pa če na primer zelo hitro spremenite položaj telesa (ko vstanete ipd.). V skrajnih primerih lahko oseba s prenizkim krvnim tlakom celo omedli.

Težave z zbranostjo

Za to, da se morda v zadnjem času zelo težko zberete, je lahko krivih več različnih dejavnikov. Mogoče je to posledica povečanega stresa ali pa pomanjkanja spanja. Vsekakor pa je smiselno tudi, da preverite svoj krvni tlak. Če je zelo nizek, je morda prav to razlog za težave z zbranostjo.

Zamegljen vid

Kadar je stanje tako hudo, da je eden izmed simptomov, ki nakazujejo na prenizek krvni tlak, zamegljen vid, je nujno, da čim prej pokličete zdravnika. Posledica so namreč lahko tudi trajnejše poškodbe, če se ne ukrepa pravočasno.

Hladna, vlažna koža

- Oglas -

Zaradi prenizkega krvnega tlaka pogosto pride tudi do slabše prekrvavite. Posledično postane koža zelo mrzla, predvsem na predelu okončin, včasih pa tudi vlažna. V nekaterih primerih pa lahko koža celo spremeni barvo in postane modrikasta.

Huda utrujenost – lahko je kriv prenizek krvni tlak

Tudi povečane utrujenosti mnogi ne povežejo takoj s krvnim tlakom, saj je lahko v ozadju ogromno različnih vzrokov. Če imate občutek, da vas utrujenost že dlje časa ovira tudi pri najosnovnejših dnevnih opravilih, je pomembno, da čim prej poiščete pravi razlog za težave – morda je to prav prenizek krvni tlak.

Depresivni občutki

Včasih se ljudje s prenizkim krvnim tlakom soočajo tudi simptomi, ki zelo spominjajo na tiste, značilne za depresijo. To je povezano predvsem s slabšo prekrvavljenostjo možganov. Raziskave kažejo, da naj bi obstajala pri tistih, ki imajo zelo nizek krvnih tlak, tudi do 30 odstotkov večja verjetnost, da zbolijo za depresijo.

Slabost in bruhanje

Zelo tipičen simptom nizkega krvnega tlaka je tudi občutek slabosti, še posebej kadar morate dlje časa stati. Slabost je lahko včasih tudi tako huda, da privede do bruhanja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×