Revija Bodi eko, februar 2022

Pred vami je prva letošnja številka revije Bodi eko. V njen boste našli kup nasvetov in receptov, s katerimi si boste lahko na naraven način izboljšali svoje zdravje in počutje.

Zakaj je tako težko videti dobro v sočloveku?

Prehitro obsojanje je zelo razširjena težava. Tako sočloveku hitro pripišemo slabe namene, precej težje pa v drugih ljudeh ugledamo dobro – tudi ko gre za naše bližnje.

Uporaba tehnologije za prepoznavo obraza pri razdeljevanju šolskih kosil

Vodstvo teh šole se je odločilo, da pri razdeljevanju šolskih kosil uvede metodo, ki temelji na prepoznavanju obrazov.

Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.
Zdravje & prehranaKako na naraven način zvišati nizek krvni pritisk?

Kako na naraven način zvišati nizek krvni pritisk?

MORDA VAS ZANIMA

Kadar je govora o pritisku, večina naprej pomisli na zvišan krvni tlak, ki nevarno ogroža naše zdravje in ga je treba zdraviti. Mnogo redkeje pa je slišati o težavah tistih, ki živijo z znižanim krvnim tlakom. Kljub temu pa tudi nizek krvni pritisk ni tako redek in nekaterim povzroča nemalo težav. Že zjutraj so tako pogosto utrujeni, brez volje in zagona, pogoste se jim vrti, so omotični in zaspani.

Kakšni so vzroki za nizek krvni tlak in kako omenjene težave omiliti?

- Oglas -

Krvni tlak je sila, s katero kri deluje na stene krvnih žil. Ustvarja ga srce, ki povprečno utripne sedemdesetkrat na minuto. Srce deluje v dveh taktih – najprej se razširi in napolni s krvjo, zatem pa se skrči, da potisne kri v aorto. Ko se skrči, nastane v žilah potistni oziroma »zgornji« krvni tlak, ko pa se razšiti, pa se tlak v žilah manjša. Tik pred ponovnim skrčenjem srca je tlak v žilah tako najmanjši, tega pa opisujemo z izrazom »spodnji« krvni tlak.

Hrana za nizek krvni pritisk

Krvni pritisk se nenehno spreminja. Zviša se lahko zaradi številnih dejavnikov, denimo bolečine, psihične obremenitve, telesnega napora in celo govorjenja. Zvišujeta ga tudi kajenje in kofein.

Po drugi strani pa so vzroki nizkega krvnega tlaka pogosto neznani. Nizek krvni pritisk se lahko tako pojavi kot posledica določenih bolezni, vzroki pa so lahko tudi večja izguba krvi, pomanjkanje soli in izguba tekočine, denimo ob močnem potenju ali bruhanju. Včasih se znižan krvni tlak pojavi tudi v nosečnosti, kar je za plod lahko nevarno, saj se zmanjša prekrvavitev posteljice, kar lahko vodi do zaostanka pri rasti otroka.

- Oglas -

Kadar so težave z nizkim krvnim pritiskom hude in jih sami z ustreznim ravnanjem ne moremo omiliti, je potreben obisk zdravnika. Z obiskom zdravnika pa ne odlašajte, ko se težave z nizkim krvnim tlakom pojavijo nenadoma, saj bo le zdravnik lahko postavil ustrezno diagnozo in odredil zdravljenje.

Kako lahko težave z nizkim krvnim pritiskom omilimo sami?

Pri težavah z nizkim krvnim tlakom je potrebno poskrbeti za dovolj spanja. Za prebujanje in vstajanje si je potrebno vzeti čas, se v postelji pretegniti ter sprostiti roke in noge, saj se na ta način »prebudi« tudi krvni obtok. Pri težavah z nizkim krvnim pritiskom zvonjenje budilke in hiter skok iz postelje v zadnji minuti ni primeren način prebujanja.

Težave z nizkim pritiskom omilita tudi prhanje, pri katerem izmenjujemo toplo in hladno vodo, ter masaža z mehko krtačo, ki izboljša prekrvavitev.

Tudi telesna aktivnost je pomembna

Bistvenega pomena je tudi redna telesna aktivnost, pozornost pa velja nameniti tudi prehrani. Ta naj vsebuje dovolj tekočine, obroki pa naj ne bodo preobilni, saj prepoln želodec težko prebavljive hrane še dodatno obremenjuje krvni obtok.

Pri blaženju težav z nizkim krvnim tlakom pomagata rdeča pesa in korenček, ki sta najbolj učinkovita sveže stisnjena v soku. Tudi olje pšeničnih kalčkov, poznano kot krepčilo za srce, utegne koristiti pri težavah z nizkim pritiskom. Omenjeno olje namreč zaradi vsebnosti esencialnih maščobnih kislin spodbuja celično dihanje, kar je v prid celotni presnovi.

Z nizkim krvnim pritiskom povezano utrujenost in slabotnost pomaga pregnati tudi pelod, ki je še posebej učinkovit, če ga jemljemo hkrati z morskimi rastlinami, denimo halogami, ki slovi po visoki vsebnosti joda in kalija. Na obtočila in srce ugodno vpliva tudi rožmarin.

Za lajšanje težav z nizkim krvnim pritiskom lahko z nekaj prilagoditvami v vsakdanjem življenju ter skrbjo za zdravo prehrano in redno telesno dejavnost veliko naredimo tudi sami!

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×