Zdravje & prehranaNajboljše sestavine za razstrupljevalne smoothije

Najboljše sestavine za razstrupljevalne smoothije

MORDA VAS ZANIMA

Razstrupljanje je zahteven proces, ki od nas zahteva več kot pripravo smoothija ali dveh. Gre za celostno spremembo življenjskega sloga, ki se začne že pri drobnih navadah. Za razstrupljanje je izrednega pomena uravnotežena in zdrava prehrana ter pitje dovolj tekočine. Smoothiji naj bodo le pika na i vašemu razstrupljevalnemu načrtu.

- Oglas -

Da bi v času razstrupljanja telo kar najbolje nahranili z vitamini in minerali, si lahko večkrat pripravite napitke, sokove ali smoothije, saj telo tekočine lažje prebavi. Napitke lahko pripravite iz praktično vseh vrst sadja in zelenjave. Z njimi lahko uspešno nadomestite kakšen obrok, ki ga sicer ne bi zaužili in s tem ne dosegli priporočene dnevne količine petih obrokov.

Sestavine za smoothije

Nekaj pravil pred začetkom priprave

Držite se tega, da živila, preden jih zmešate v mešalniku ali sokovniku, dobro operete in iz njih odstranite semena ali pečke. Če uporabljate sokovnik, ki sadja ne zmelje in ga le ožame, lahko z iztiskanjem soka iz sadja in zelenjave odstranite tudi nekatere vlaknine. Zato si takrat privoščite vlaknine v obliki žitaric, fižola, kosmičev, prehranskih dopolnil ipd.

Sestavine, ki odstranjujejo strupe

Med hrano, ki je še posebej dobra za razstrupljanje telesa, uvrščamo jabolka. Ker vsebujejo pektin, spodbujajo izločanje kovin. Smoothie na bazi jabolka je primeren tudi, če se pregrešite in pojeste kaj ocvrtega ali sladkega. Pektin namreč pomaga odstranjevati aditive v prehrani.

- Oglas -

Strupe, še posebej tiste iz alkohola, boste dobesedno raztopili s pomočjo avokada. Ta sadež ima ogromno vlaknin, beljakovin, vitamina E in drugih antioksidantov, kot je na primer glutation, ki je še posebej uspešen v boju s prostimi radikali.

Pesa vsebuje betacianin in druge antioksidante, ki pospešujejo razstrupljanje jeter.

Beluši so obogateni z aminokislino asparaginom, ki v povezavi z visoko vsebnostjo kalija in nizko vsebnostjo natrija deluje diuretično: pospešuje predelavo beljakovin in izločanje prek ledvic.

Izjemen borec proti prostim radikalom je sok granatnega jabolka. Poleg vitamina C vsebuje antioksidante flavonoide, ki delujejo protivnetno, antivirusno in antibakterijsko.

Zelo zanimiva sestavina za razstrupljevalne smoothije je ingver, ki s pomočjo izvlečkov, bilobidov, pospešuje cirkulacijo krvi in s tem prenos hranil po telesu.

Sestavine, ki nas napolnijo z energijo

Banana je sijajen sadež, ki vas bo napolnil z energijo. Bananini smoothiji so še posebej zaželeni v prvih dneh razstrupljanja, saj vam lahko takrat primanjkuje energije. Poleg tega dajejo občutek sitosti.

Grenivka vsebuje encime, ki telesu pomagajo izgorevati energijo (sladkor). Po njenem zaužitju se zato počutimo bolj energično.

Sestavine, ki spodbujajo hujšanje

- Oglas -

Če ste na dieti, v razstrupljevalnem smoothiju nikar ne pozabite na zgoraj omenjeno grenivko. Dokazano je, da težo izgubljamo že z njeno vpeljavo k svojim vsakodnevnim obrokom.

Zelo okusna in tudi koristna pri hujšanju je hruška. Ker se po njenem zaužitju krvni sladkor zvišuje postopno, boste dlje časa siti. K občutku sitosti prispeva tudi dejstvo, da hruške vsebujejo veliko vlaknin, ki »napolnijo« želodec.

Sestavine, ki ščitijo pred nastankom raka

Korenje je ena od skoraj obveznih sestavin za smoothije. Vsebuje namreč veliko antioksidantov, alfa- in beta-karotenov, ki telo varujejo pred nastankom rakavih obolenj. Korenje tudi pospešuje cirkulacijo krvi v telesu.

Idealna sestavina za razstrupljevalni smoothie je vodna kreša. Tudi za to listnato zelenjavo je bilo ugotovljeno, da ima protirakave lastnosti.

Če iščete sadje, ki ima ogromno antioksidantov, izberite borovnice ali acai jagode, ki vsebujejo maščobne kisline omega-6 in omega-9, vlaknine, kalcij in vitamine. So nizkokalorične in ščitijo pred nastankom raka.

Lubenica vsebuje sestavino, imenovano fitokemični likopen. Ta ji daje značilno rdečo barvo in je tudi sredstvo v boju proti raku. Ta poletni sadež ima še številne druge pozitivne razstrupljevalne lastnosti, med njimi ohranjanje zadostne količine vlage v koži, ki je zato bolj prožna in gladka.

NAJNOVEJŠE