0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaGrenivka nam pomaga do dobrega zdravja

Grenivka nam pomaga do dobrega zdravja

MORDA VAS ZANIMA

Grenivka vsebuje kar nekaj učinkovin, ki nam pomagajo v boju proti prehladnim obolenjem, preprečujejo nastanek bolezni srca in ožilja ter mutacije dednega materiala v celicah. Ni pa znanstveno potrjeno prepričanje, da grenivka pospešuje presnovo maščob, zaradi česar jo nekateri priporočajo kot pripomoček pri hujšanju.

- Oglas -

Kje raste grenivka?

Grenivka (Citrus paradisi) je drevo iz družine rutičevk (Rutaceae), ki so ga v 17. stoletju odkrili na Barbadosu. Verjetno gre za križanca pomaranče in pomela. Med rutičevke spadajo tudi druge znane vrste, kot so pomaranča, limona, mandarina ali bergamotka. Angleško ime ‘grapefruit’ je sestavljeno iz besed ‘grape – grozdje’ in ‘fruit’ – sadež in se je uveljavilo verjetno zato, ker plodovi rastejo v grozdih. Drevo lahko doseže višino do dveh metrov in pol. Ima temno zelene, bleščeče liste ovalne oblike ter bele cvetove. Prvič rodi po štirih do sedmin letih. Odrasla rastlina lahko vsako leto rodi od 500 do 700 plodov. V začetku 19. stoletja so jo prenesli z Barbadosa na Florido, kjer so danes največje plantaže grenivk na svetu. Veliki nasadi so še v Španiji, Maroku, Izraelu, Jordaniji, Južni Afriki, Braziliji, Mehiki in v jugovzhodni Aziji.

Grenivka za zdravje

Uživanje grenivkinih plodov je zelo priljubljeno v Združenih državah Amerike. Agronomi so vzgojili sorte z rumenim in rožnatim do rdečim mesom. Pri slednjih je barva posledica prisotnosti likopena. Nekateri kultivarji imajo zelo malo semen (pečk), do šest, drugi pa jih vsebujejo tudi do 60. Kiselkasto grenkosladek okus sočnega plodu je morda nekoč nekdo povezal z rajem – paradižem, da je nastalo latinsko ime Citrus paradisi. Res vsebuje pravo obilje dobrodelnih učinkovin.

Grenivka

Grenivka je bogata s C-vitaminom

Učinkovine v grenivkinem soku imajo nesporno ugoden vpliv na zdravje. Omeseneli del grenivke, ki ga uporabljajo za njegovo pridobivanje, vsebuje:

- Oglas -
 • veliko vitamina C, folno kislino in vitamine skupine B
 • veliko kalija, železo, kalcij in druge minerale
 • roza in rdeče sorte vsebujejo beta-karoten in učinkovino, iz katere nastane vitamin A
 • flavonoide.

En grenivkin plod zadosti dnevni potrebi odraslega človeka po vitaminu C. Vitamin C je nujno potreben za delovanje imunskega sistema. Hrana, bogata z vitaminom C, kot je grenivka, lahko zmanjša in omili simptome prehlada. Vitamin C kot antioksidant preprečuje poškodbe, ki zaradi prostih radikalov nastanejo pri vnetnih stanjih, kot so astma, osteoartritis in revmatoidni artritis. Prosti radikali sicer sodelujejo tudi pri nastanku ateroskleroze, katere pozni zapleti so bolezni srca.

Roza ali rdeča barva nekaterih sort grenivk je posledica prisotnosti likopena, karotenoida, ki ga poznamo iz paradižnika. Med karotenoidi sodi likopen med najmočnejše antioksidante, kar pomeni, da učinkovito lovi proste kisikove radikale, ki sicer poškodujejo celice. Redno uživanje hrane, bogate z likopenom, dokazano zmanjša tveganje za nastanek raka na prostati. Zelo dobro antioksidativno delovanje imajo tudi flavonoidi iz grenivkinega soka.

V literaturi lahko najdemo tudi podatke o možnosti hujšanja s pomočjo uživanja grenivkinih plodov ali velikih količin soka. Grenivka naj bi vsebovala encim, ki bi pospešil presnovo maščob v telesu. Žal ta domneva ni bila nikoli potrjena, kot tudi ne številni drugi ‘napotki’ za hujšanje. Hujšanje, ki temelji na vnosu le ene, s hranili neuravnotežene vrste hrane, škoduje zdravju.

Vpliv na presnovo zdravil

Uživanje grenivk ali njihovega soka hkrati z nekaterimi zdravili lahko privede do resnih zdravstvenih zapletov ali celo smrti.

Raziskave so pokazale, da pride ob hkratnem zaužitju grenivke ali njenega soka in nekaterih zdravil do velikega povečanja vsebnosti učinkovin v krvi in s tem do povečanja kliničnega učinka teh zdravil (na primer velikega padca krvnega tlaka) ter do povečanja možnosti za neželene učinke zdravil (na primer razgradnja mišičnih vlaken). Nekatere spojine, ki jih grenivka vsebuje, zavrejo delovanje encima citokrom P450 3A4 v steni tankega črevesa (vplivajo pa tudi na p-glikoprotein in peptid OATP). Ta encim presnavlja različne učinkovine, zaradi njegovega zadrževanja pa se le-te absorbirajo v tako velikem obsegu, da lahko pride do toksičnih učinkov.

Medsebojno delovanje grenivke in zdravil je posledica učinkovin, ki so zelo specifične za grenivko, furanokumarine. Med njimi je glavni krivec za vpliv na presnovo zdravil dihidroksibergamotin. Ostali na našem trgu dostopni citrusi (pomaranče, limone) teh spojin ne vsebujejo. Medsebojnega volivanja ne povzročata vitamin C ali citronska kislina.

Tudi uživanje grenivke in zdravila v nekajurnem presledku, ne pomeni varnosti pred zapleti.
Zavrto delovanje encima citokrom P450 3A4, ki se mora na novo sintetizirati, lahko traja od 24 do 72 ur. Učinek nastopi po pol ure in torej traja do tri dni.

- Oglas -

Vpliv ima na začetno razgradnjo zdravil

Grenivka vpliva samo na začetno pot razgradnje zdravila v tankem črevesu, to imenujemo predsistemska presnova ali ‘first-pass’ metabolizem. Na nadaljnjo razgradnjo, npr.v hepatocitih v jetrih, izločanje v žolč ali v ledvice, grenivka nima vpliva. Zato lahko vpliv grenivke na vsrkavanje snovi pričakujemo predvsem pri tistih učinkovinah, ki se močno predsistemsko presnovijo.

Če jemljete zdravila, se pred uživanjem grenivkinega soka raje posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom oziroma pri pripravku, kupljenem v lekarni, natančno preberite priloženo navodilo za uporabo. V primeru, da grenivka vpliva na delovanje zdravil, ki jih trenutno uživate, prenehajte s pitjem grenivkinega soka ali uživanjem plodov.

Grenivka

Izvleček iz grenivkinih pečk

Pri nas so na tržišču tudi izdelki, ki vsebujejo izvleček iz grenivkinih pečk. Semena vsebujejo predvsem polifenolne spojine – flavonoide, kot so naringenin in derivati, hesperidin, kvercetin in podobni. V izdelkih na našem tržišču je prisoten izvleček, imenovan citricidal. Tu gre za naravni izvleček grenivkinih pečk, ki ga obdelajo z amonijevim kloridom. Nastanejo polifenolne kvarterne amonijeve spojine, za katere je značilen močan protimikrobni učinek in jih v ta namen tudi uporabljamo v obliki kapljic, pastil, krem, losjonov in podobno. Pripravki so namenjeni bolj za lokalno uporabo na koži ter za izpiranje ust in žrela. Nekateri avtorji svetujejo tudi notranjo uporabo. Citricidal ne vpliva na presnovo zdravil v steni tankega črevesa.

Katera zdravila jemljete?

Uživanje grenivkinega soka lahko močno vpliva na presnovo zdravil v našem organizmu! Učinkovine vplivajo na presnovo naslednjih zdravil:

 • zdravila za zniževanje koncentracije holesterola iz skupine statinov (lovastatin, simvastatin …)
 • antihistaminiki (feksofenadin in drugi)
 • blokatorji kalcijevih kanalov (na primer nifedipin, verapamil in podobna zdravila)
 • zdravila za pomirjanje (anksiolitiki in hipnotiki – diazepam, alprazolam, midazolam)
 • zdravila proti epilepsiji (karbamazepin),
 • zdravila, ki zavirajo imunski odgovor organizma in se uporabljajo pri presaditvi organov (ciklosporin, takrolimus, sirolimus)
 • zdravila za zdravljenje erektilnih motenj
 • zdravila proti depresiji,
 • kortikosteroidna protivnetna zdravila
 • hormoni
 • zdravila, ki delujejo proti HIV
 • domnevno pa tudi številna druga zdravila, ki se presnavljajo prek omenjenih encimov.

dr. Aleš Mlinarič, mag. farmacije, arhiv Zdravja

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×