Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Ekologija & okoljeZgoščenke iz koruznega škroba

Zgoščenke iz koruznega škroba

MORDA VAS ZANIMA

Biološko razgradljive snovi naj bi bile tiste, ki jih lahko razgradijo mikroorganizmi: bakterije, glive, alge … Tudi nakupovalne vrečke iz polietilena nekoč razpadejo, le da za to potrebujejo kar dvesto let. Kreditne kartice naj bi razpadle šele v petsto letih. Sporno je tudi, kaj po razgradnji od snovi ostane in ali je to toksično.

- Oglas -

Raziskovalci francoskega Inštituta za kmetijski inženiring (Cemagref) menijo, da bi kot biološko razgradljive lahko označevali le snovi, ki razpadejo na netoksične elemente, do razpada pa bi moralo priti v nekaj tednih do dveh letih. Raziskovanje biološke razgradljivosti je postalo izziv v začetku devetdesetih, ko se je začela prava invazija različne plastične ovojnine, ki v povprečnem gospodinjstvu danes zavzema že skoraj četrtino koša za odpadke. Pomislite samo na številne plastične vrečke, ki jih prinesete iz trgovine.

BIO embalaža in plastika

Biorazgradljiva plastika

In s čim bi omenjene proizvode lahko nadomestili? Z materialoma, kot sta papir in celofan, ki sta oba izdelana na osnovi celuloze in kot takšna biološko razgradljiva. Polietilen je v večini primerov uporabe mogoče nadomestiti z biorazgradljivo plastiko na osnovi posebne vrste mlečne kisline, ki nastaja s fermentacijo sladkorjev.

Vendar ne gre samo za plastenke, tudi praktično neuničljivi polikarbonat, ki se uporablja za proizvodnjo zgoščenk, naj bi v prihodnosti prepustil mesto koruznemu škrobu. V kmetijstvu naj bi se vreče iz plastike nekoč umaknile proizvodom iz lanu, kokosa, konoplje, papirja ali biološko razgradljivih polimerov.

- Oglas -

Napredek je bil dosežen tudi na področju olj (hidravličnih, maziv za avtomobile, olj za menjalnike …), kjer mineralno olje postopoma prepušča mesto repičnemu in sončničnemu. Kmalu bo na vrsti tudi motorno olje. Področje je še kako pomembno, saj na primer samo v Franciji vsako leto skrivnostno izgine v zemljo 250.000 ton odpadnega motornega olja.

Stroški padajo

Zakaj biološko razgradljiva plastika prihaja tako počasi? Zato, ker je za zdaj v povprečju trikrat dražja. Vendar se ob vse bolj napredujoči industrializaciji stroški proizvodnje kljub vsemu hitro znižujejo. Pred desetimi leti so bili stroški za izdelavo biološko razgradljive različice desetkrat višji od stroškov za izdelavo »klasičnih« proizvodov. Gradnja novih tovarn (za proizvodnjo polimerov na osnovi mlečne kisline) pa bi v štirih do petih letih te stroške lahko izenačila.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×