Če vam primanjkuje kalcija, železa in magnezija, si naredite svežujočo limonado z žličko melase, saj vitamin C pomaga pri hitrejši resorbciji železa in kalcija. Dve žlički melase na dan pokrijeta dnevne potrebe po glavnih rudninskih snoveh.
Kaj je melasa?
Prava, črna, Applefordova melasa, se pridobiva s stiskanjem sladkornega trsa. Rezultat stiskanja je sok, bogat z mineralnimi snovmi. Ta sok ni rafiniran in ne vsebuje dodatkov ali konzervansov. Melasa je bogata s kalijem, kalcijem, magnezijem in železom, poleg tega pa vsebuje tudi organski fosfor, baker in krom.
Melaso uporabljamo kot nadomestek kakava ali čokolade, saj se po okusu odlično ujema s sladicami, ki temeljijo na njih. Odlično se obnese tudi kot nadomestek sladkorja v kakavovih napitkih še bolje če so le-ti iz eko kakava in napitkih iz soje. Z melaso lahko sladkate zdrob, žitne kaše (ovseni kosmiči), kislo sadje, čaje ali žitno kavo.
Vsebnost rudnin v 25g (2 polni čajni žlički):
- Kalcij 671 mg
- Magnezij 214mg
- Železo 22,3mg
- Kalij 2421mg