Granatno jabolko – rajski sadež, ki pomaga izgubljati kilograme

    Ali veste, da je granatno jabolko eno od sadežev, ki so rasli v raju? In da ostaja prav velika verjetnost, da je bil to sadež, s katerim je Eva zapeljala Adama? Glede na to, da ga v veliki večini še danes granatno jabolko imenujejo za čudežni sadež, ki pomaga izgubljati kilograme, skriva cel vitaminski zaklad in pomaga pri številnih zdravstvenih neprijetnostih, pravzaprav Adamu ne moremo zameriti tistega pregrešnega ugriza. Bi se mu vi lahko uprli?

    Granatno jabolko

    Kaj je granatno jabolko

    Granatno jabolko je pravzaprav košat grm ali manjše drevo, pri nas pa ga gojimo kot posodovko. Ne le, da je sadež tega grma izjemno slasten in zdrav, pač pa so tudi njegovi cvetovi tako lepi, da so pravzaprav lahko okrasno cvetje v stanovanju a, pred hišo ali pa na balkonu. Ta čudoviti sadež, ki pomaga preprečevati bolezni srca, lajša težave stresa in lahko celo izboljša vaše spolno življenje, omenjajo številni sveti spisi, ne le Biblija, pač pa celo homerske hvalnice in Koran.

    Granatno jabolko je bilo v Stari grčiji simbol plodnosti in večne ljubezni, pred nedavnim pa so ugotovili, da ima učinek afrodiziaka.

    Uživanje granatnega jabolka

    Ko sadež kupujete, je pomembno, da izberete pravega. Naj ima tanko in čvrsto kožo temnejše barve in popolnoma brez razpok. Seveda je kot vse sadje najbolj okusen, ko je svež, vendar dobro zdrži tudi v hladilniku in na sobni temperaturi, poskrbite le, da ne bo izpostavljen sončni svetlobi. Pri granatnem jabolku velja, da videz ne vara. Bolj je sijoč in videti slasten, bolj bo takšen tudi v resnici.

    Veliko in težko jabolko obljublja bogato notranjost in veliko sočnega okusa. Nazadnje pa še primite rjavkasto konico na vrhu sadeža in jo rahlo stisnite. Če ni pretrda in premehka, je pravi za vas. Če pa se iz nje pokadi kaj prahu podobnega, ga vsekakor raje ne izberite!

    S peškami ali brez?

    Zanimiva je tudi dilema glede uživanja granatnega jabolka. Nekateri ga jedo s peškami, drugi brez, spet tretji ga preprosto zvrnejo v sokovnik in si privoščijo sveže stisnjen sok iz granatnega jabolka. Mi pravimo, da ima sto ljudi pač sto različnih okusov. Najbolje pa je, da sadež prerežete na pol in potem odstranite rdeča semena. Če nimate potrpljenja za odstranjevanje semen ali pešk, potem to najbrž ni pravo sadje za vas. Nekateri radi žvečijo semena, saj skrivajo velik delež slastnega soka, na koncu pa jih tudi pogoltnejo.

    PREBERITE TUDI:  Ali ste vedeli? Hrana vijolične barve spodbuja hujšanje

    S tem ni prav nič narobe, saj naj bi izdatno pomagala pri čiščenju telesa, v Indiji pa jih celo sušijo in zmeljejo ter dodajajo jedem. Za lažje uživanje ga lahko povaljate po trdni ploskvi, kar bo razdrlo membranice in sprostilo sok. Vsako seme lahko posebej posrkate in potem izpljunete. Najlažje pa je seveda to, da v sadež preprosto potisnete slamico in sadež spijete.

    Granatno jabolko za zdravje in hujšanje

    Soku iz granatnega jabolka pripisujejo ogromno pozitivnih učinkov, med drugim so ugotovili tudi, da pol litra kiselkastega soka na dan topi maščobe na trebuhu in okoli pasu ter znižuje krvni pritisk. Tudi zaradi topljenja maščobe pa je zaslužen za čudovito preventivo bolezni srca in ožilja, k temu seveda spada tudi previsok krvni pritisk. Pomaga tudi pri starostnih težavah in menda upočasnjuje določene procese, povezane s tem, varuje ženske pred rakastimi metastazami v dojkah, ima dober vpliv na jetra in ledvici, varuje pred kapjo in celo zvišuje moško spolno slo.

    V njem najdete vitamina B5 in C, kalij, fosfor, niacin, flavonoide in veliko vlaknin. Pomagal naj bi tudi v boju proti ledvičnim kamnom, prehladu in celo kariesu. Granatno jabolko znižuje temperaturo, blaži kašelj. Ugotavljajo pa tudi njegov vpliv na raka na prostati, sladkorno bolezen, limfomo in celo možganske poškodbe pri dojenčkih. Posušena semena naj bi pomagala odpravljati tudi črevesne zajedavce. 100 gramov njegovih semen pa vsebuje samo triinšestdeset kalorij. Uporabljajte ga za marinade ali sladice ali pa za dober shujševalni čudežni sok, ki vas bo hkrati še malce ohladil!

    Granatno jabolko lahko ožamete kot pomarančo, a ne z električnim ožemalnikom!

    Legenda o letnih časih

    Mit o Perzefoni, boginji podzemlja, govori, da jo je ugrabil Had in jo odpeljal v podzemlje, da bi tam živela kot njegova žena. Njena mati Demetra, boginja rodovitnosti, je za njo žalovala, zato je vse zelenje prenehalo rasti. Vrhovni bog Zeus pa ni mogel dovoliti, da bi Zemlja odmrla, zato je Hadu ukazal, naj Perzefono vrne. Ker je obstajalo pravilo, da je vsakdo, ki pije ali je v podzemlju, obsojen na življenje v njem, se je branila hrane in pijače, a jo je Had pretental, da je pojedla šest semen granatnega jabolka in zato morala šest mesecev vsako leto preživeti pri njem. V tem času njena mati vsako leto žaluje, zato zemlja šest mesecev ne rodi.

    PREBERITE TUDI:  Na bolezni vplivajo tudi podnebne spremembe

    Gojenje granatnega jabolka

    Granatno jabolko sicer prihaja iz Jugovzhodne Azije, vendar pa ga uspešno gojimo tudi v Sredozemlju. Čeprav je precej zahtevno za gojenje, grm cveti vse poletje in pri tem oddaja tudi rahel, prijeten vonj. Starejše rastline začnejo cveteti že junija, mlajše sledijo mesec pozneje. Pravo granatno jabolko zraste do dva metra v višino, pritlikavo pa do enega. Njegovi cvetovi so lepe oranžne barve, večinoma so oranžnordeči, včasih beli ali rumeni.

    Na eni veji rastejo trije cvetovi v obliki velikih kelihov. Nekateri cvetovi so enojni, drugi pa polnjeni, a sadeži zrastejo le iz enojnih. Če je poletje dolgo in vroče, se lepo razvijajo, in če celo rastlino, ki raste v velikem loncu, po tem prenesemo v zaprt prostor, se bodo razvili do konca.

    Granatno jabolko na domačem vrtu

    Granatno jabolko razmnožujete in gojite jih lahko tako iz semena kot iz potaknjencev. Seme posejte v lončke, napolnjene z mešanico mivke in zemlje. In bodite brez skrbi, saj semena vzkalijo šele pri temperaturi od 20 do 25 °C. Na tej temperaturi jih tudi ohranjajte, dokler manjših rastlinic ne presadite v večje lonce, takrat jih lahko postavite v bolj hladen prostor. Iz potaknjencev pa jih lahko razmnožite marca, ko rastline še nimajo listov. Takrat s trdega debla narežite potaknjence v velikosti največ desetih centimetrov.

    Ukoreninijo se pri temperaturi od 20 do 22 °C, potem pa jih moramo presaditi v lonce s premerom od deset do dvanajst centimetrov in jih pazljivo gnojiti (enkrat tedensko).

    Postavite jih na sončno lego in jih nekajkrat obrežite, da se lepo razvejijo. Od spomladi do pozne jeseni jih moramo pridno zalivati, pozimi pa z vodo kar skoparite, predvsem pa jih tedaj ne gnojite.

    PREBERITE TUDI:  FRUKTOZNA INTOLERANCA: Kako jo obvladati?

    Granatno jabolko

    Kako najlažje olupimo granatno jabolko?

    Granatno jabolko za marsikoga predstavlja iziv, kako se lotiti lupljenja, da bomo semna čim lažje in v čim večji količini dobili iz sadeža. Za pomoč si oglejte spodnji video:

    Recept: Solata s papriko in granatnim jabolkom

    Solata z granatnim jabolkom in papriko

    • 1 rdeča paprika
    • 2 granatni jabolki
    • limonin sok
    • agavin sirup
    • oljčno olje
    • kumina in koriander

    Papriko razrežite in odstranite semena, potem pa jo popecite na žaru ali kapljici olivnega olja. Če ne marate zažgane kožice, jo odstranite, potem pa na ponvi segrejte malce olja in dodajte kumino in koriander, a le za nekaj trenutkov. Dodajte papriko, sok granatnih jabolk, limonin sok in agavin sirup. Vse dodajajte počasi in po svojem okusu.

    Recept: Jajčevci z granatnim jabolkom

    Granatno jabolko lahko uprabite tudi v receptu z jajčevci, saj odlično popestri poletne kulinarične okuse.

    Jajčevci z granatnim jabolkom

    • 2 jajčevca
    • sok enega granatnega jabolka
    • sojin jogurt
    • limonin sok
    • tahini
    • česen
    • bel kis
    • oljčno olje
    • sol

    Jajčevce narežite na enakomerne rezine, jih posolite in počakajte, da zaradi soli izpustijo vodo, ki jo potem obrišete. Potem jih položite na aluminijevo folijo in potisnite v ogreto pečico (230 °C) za trideset minut, vmes pa jih enkrat obrnite. Jogurt zmešajte s tahinijem, nasekljanim strokom česna in limono. Sok granatnega jabolka zmešajte z belim vinskim kisom in majhno žličko olivnega olja. Ko so jajčevci pečeni, jih pomažite z mešanico granatnega jabolka, na koncu pa nanjo posujte malce jogurtovega preliva.

    Povejte svoje mnenje - kometirajte