0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNapitek za imunski sistem

Napitek za imunski sistem

MORDA VAS ZANIMA

Imunski sistem je najpomembnejši del naše obrambe pred tujki, kot so škodljive molekule, mikrobi (bakterije, virusi …),  rakave celice … Njegovo glavnino tvorijo bela krvna telesca, specializirana za tvorbo protitelesc – limfocita B, ki nevtralizira tujke, in  celic T ubijalk, ki ubijajo patogene mikrobe in okužene celice. Njihovo delovanje koordinirajo in usmerjajo celice T pomagalke.

- Oglas -

Zdravi in krepki smo le toliko, kolikor so zdrave naše celice. Da bi le-te delovale normalno, mora biti voda, v kateri plavajo (kri, limfa …), dovolj antioksidantna. S šibkostjo in starostjo  postaja voda v našem organizmu vse bolj oksidirana. Takrat življenjski procesi v celicah ne more potekati več normalno, celice postopno degenerirajo in odmrejo. Kazalec antioksidantnosti imenujemo redoks potencial (ORP). Izražen je v milivoltih. Negativne vrednosti pomenijo antioksidantnost, pozitivne pa oksidiranost. Za normalno delovanje celic morata imeti kri in limfa ORP vsaj ¬-100 mV ali še večje negativne vrednosti. Patogene bakterije, s katerimi se spopada naš imunski sistem,  pa imajo največjo življenjsko in razmnoževalno moč v oksidiranem okolju. Pri ravni kislosti/bazičnosti, kakršno ima kri, se razvijajo, če so vrednosti OPR med +600 mV in -250 mV (dr. C. Howard).

Naravno zdravje

Antibiotiki škodujejo tudi celicam

Pri pojavu raznih bakterijskih infekcij nam zdravnik običajno predpiše antiobiotike. Le-ti so močni oksidanti, saj ustvarijo okolje z ORP tudi  +1000 mV in več. Seveda tako sredstvo praviloma učinkovito zatre škodljive  bakterije, škoduje pa tudi našim celicam. Zato moramo po terapiji z antibiotiki poskrbeti, da postane okolje naših celic spet dovolj antioksidantno (počitek, sprehodi na svežem zraku, uživanje svežih sokov ter sadja in zelenjave). Če je okrevanje »polovično« in se medceličnina povrne le v območje oksidiranosti, ki je najbolj ugodno za razvoj bakterij, se mikrobi spet namnožijo in infekcija se lahko ponovi.

- Oglas -

Naravno zdravljenje ubira nasprotno pot. V organizmu poskuša neposredno ustvariti močno antioksidantno biološko okolje. Slednje je neprimerno za razmnoževanje patogenih bakterij, obenem pa koristi razvoju naših celic, med drugim tudi celic imunskega sistema. Problem naravnega zdravljenja s hrano pa je, da je vsa toplotno obdelana hrana oksidirana, pa tudi med surovimi živili le stežka najdemo taka, ki bi imela ORP vsaj -250 mV. Tolikšen ORP ima le sok iz mladega bilja pšenice, drugi antikosidantni zelenjavni sokovi pa so precej šibkejši. Vendar soka pšeničnih bilk lahko užijemo le v omejenih količinah.

Tu lahko nastopi mineralni prah, obogaten z antioksidantnim vodikom  FHES, ki vodo oživi na vsaj -400 mV. Zadnje meritve ORP s FHES obogatene vode, ki jih je opravil prof. Vlado Barbič, so pokazale  povprečno vrednost kar -776 mV. Tudi če prehrane v času akutnega bakterijskega obolenja ne spremenimo povsem,  učinke FHES običajno prav kmalu zaznamo. Naše izkušnje potrjujejo trditve dr. R. Meyersa, pionirja preučevanja prehranjevanja  bolnikov s FHES, ki  ugotavlja, da bolniki s simptomi akutne infekcije običajno začutijo olajšanje že po 24 do 48 urah, če pa FHES užijemo ob prvem  znaku prehlada ali zastrupitve s hrano, sledi olajšanje že prej kot v dveh urah.

Z antioksidantno vodo lahko pomagamo sploh pri bakterijskih infekcijah. Učinkovita je lahko pri vnetju dlesni in ustne votline. Pri tem učinkuje tudi žvrkljanje raztopine FHES v majhni količini vode (R. Meyers). Že vrsto let ga uporabljamo  tudi za zagotavljanje zobne higijene in preprečevanje nastajanja zobnega kamna. Osnovni dejavnik za nastanek zobne gnilobe in paradontoze je namreč množica mikrobov, ki se zadržujejo na zobeh v obliki oblog (plaque). Te se razvijajo le, če je okolje oksidirano. Bakterije iz zobnega kamna se postopoma zalezejo pod dlesni, z ustvarjenimi strupi pa povzročijo paradontozo. O uporabi FHES v zobozdravstvu obstajajo tudi strokovni prispevki. Zobozdravnik, dr.L.C.Miller  npr. poroča, da je s ščetkanjem zob s FHES, raztopljenim v majhni količini vode, uspel zmanjšati štiri do šest milimetrov globoke paradontozne žepke za polovico, zobe pa pobeliti. Dandanes je možno dobiti tudi zobne praške, ki vsebujejo FHES.

Imunski sistem

- Oglas -

Manj viroz z živo vodo

Kot je pokazala naša anketa med uporabniki FHES, se z živo vodo zmanjšuje število in trajanje viroz. Razlog za to je verjetno v tem, da povečuje alkalnost (bazičnost) vode. Medicinski učbeniki  pojasnjujejo, da se virusi razmnožujejo le v kislem celičnem okolju (Alberts, Bruce et al). V zdravih celicah je pH 7,1, kar je rahlo bazično, vrednosti nižje od 7,0 pa pomenijo kislost in s tem toksičnost (»onesnaženost«) celic. Proti virozam torej pomagajo vsa sredstva, ki dvigujejo pH organizma oz. mu pomagajo pri razstrupljanju. Redne mesečne meritve kakovosti v Slovenijo poslanega FHES, ki jih opravlja  prof. dr. V. Barbič, kažejo, da je  FHES zelo bazotvoren (pH višji od 9,0).

Seveda  pa FHES ni edino živilo, s katerim lahko povečamo bazičnost organizma. To dosežemo tudi s svežimi zelenjavnimi sokovi (zlasti s sokom pšeničnih bilk in rdeče pese), s surovim sadjem in zelenjavo in z drugimi razstrupljevalnimi sredstvi in načini, kot sta post in čiščenje debelega črevesa. V zadnjem desetletju smo se velikokrat praktično prepričali o učinkovitosti teh sredstev pri premagovanju viroz. Nesporno pa sodi tudi FHES v krog živil, s katerimi povečujemo pH organizma in s tem zmanjšujemo možnosti nastanka viroz.

Tudi če se virusna in bakterijska obolenja pojavijo, jih imunski sistem s FHES laže obvlada. Dr. Meyers v svoji knjižici o FHES (prevedena je tudi v slovenščino) ugotavlja, da FHES  ne ubija  bakterij ali virusov, ampak le upočasni bujno razmnoževanje njihovih strupov, tako da se jim imunski sistem laže zoperstavi. Za razliko od antibiotikov, ki škodljive mikroorganizme uničijo, naj bi zgolj ustvaril okolje, v katerem se škodljivi mikroorganizmi težko razmnožujejo … in s tem omogočil imunskemu sistemu, da napadalce obvlada po naravni poti. Dejstvo, da FHES ne uničuje škodljivih mikroorganizmov, je zelo pomembno. Ob uživanju antibiotikov se namreč škodljivi mikroorganizmi čez čas prilagodijo in se razvijejo v prave ‘super mikroorganizme’, ki so na zdravljenje imuni. Krepitev imunskega sistema, da se bo v prihodnje učinkovito spopadel z napadalci, je zato še toliko bolj pomembno.

Podhranjenost celic

Čeprav živa voda pomaga imunskemu sistemu pri njegovih obrambnih funkcijah, pa za ozdravitev ne zadostuje, če organizmu primanjkuje tudi drugih mikrohranil. Splošna celična podhranjenost je dandanes zaradi osiromašenosti živil zelo pogosta. Celicam primanjkuje tudi mineralov in vitaminov, esencialnih maščobnih kislin, pa tudi esencialnih aminokislin – bistvenih gradnikov beljakovin. Zelo dobro dopolnilo FHES  so zato modrozelene alge, ki so bogat vir  mikrohranil, a tudi z njimi ne zapolnimo vedno svojih  prehranskih »lukenj«, zlasti ne beljakovinske podhranjenosti.

Prav beljakovine so lahko omejujoči dejavnik za dobro delovanje imunskega sistema. Vedeti je treba, da so levkociti prehransko zelo zahtevni. Večinoma se razmnožujejo  hitro, zato potrebujejo za svojo reprodukcijo veliko rudnin, vitaminov in drugih mikrohranil, zlasti pa aminokislin. Celice B (plazmatke) namreč  proizvedejo vsako sekundo kar 2000 protitelesc – imunoglobulinov, ki so obrambne beljakovinske molekule. V času bolezni bi zato potrebovali veliko beljakovin. Žal pa so težko presnovljive in v organizmu sproščajo veliko toksičnih dušičnih odpadkov, ki so velik problem zlasti za organizme starejših in obolelih ljudi. Po raziskavah prof. M. Lucà-Morettija se pri običajnih beljakovinskih živilih več koto polovica esencialnih aminokislin ne izkoristi, pač pa jih telo razgradi in izloči. Na srečo so v inštitutu INRC (Florida) odkrili za človeka idealno sestavo esencialnih aminokislin in jo pimenovali MAP. Aminokislinski »izvleček«, ki ga pripravljajo po tej formuli, omogoča kar 99% izkoristek, kar daje možnosti tudi starim in oslabelim, da okrepijo svoje telo in imunski sistem.

Ob skrbi za prehrano in druga fizična krepilna sredstva pa ne smemo pozabiti na duševno sproščanje. Neprekinjeni psihični stres zelo izčrpava imunski sistem. Telo namreč v  času stresa preusmerja kri zlasti v mišice okončin. V trebušni votlini, kjer je kar 70 odstotkov imunskega sistema, pa je primanjkuje. Zato je med stresom imunski sistem podhranjen, primanjkuje mu kisika, je bolj toksičen … Z živo vodo se tudi v času stresa izboljšata absorbcija hranil in dovajanje kisika celicam, toksičnost se zmanjša. Kot že rečeno, pa je za zdrav imunski sistem nujna tudi redna sprostitev. Veliko pomeni že ura gibanja na svežem zraku. Gibanje ustvarja antistresne hormone, sončna svetloba pa hormon serotonin, ki mu pravimo tudi »hormon sreče«.

Virus

Pitna voda

Onesnaženost voda se hitro povečuje. V obdobju od leta 1940 do leta 1980 se je na primer  v ZDA  kar za 500 krat povečala letna emisija toksičnih snovi v vodne vire (P.Flanagan). Običajna pitna voda, tudi najboljša izvirska, je oksidirana (»neživa«), z onesnaževanjem pa se še bistveno poslabšuje.

Tudi v Sloveniji postaja voda vse slabša. Še do nedavnega sem trdil, da voda pri nas ni tako slaba. V primerjavi z ZDA, kjer je ustekleničena voda imela ORP okrog 300 mV, nekatere klorirane pitne vode pa prek 600 mV, je v Sloveniji prof. dr. Barbič nameril vrednosti med 100 mV in 200 mV (tudi pri izvirskih vodah in ustekleničenih). Meritve vzorcev vode v začetku letošnjega leta pa že kažejo drugačno sliko. Povprečje ORP  18 vzorcev iz  vodovoda v Ljubljani in okolici je  344 mV,  povprečje sedmih vzorcev iz  slovenske Istre 280 mV, povprečje petih vzorcev ustekleničenih negaziranih vod pa 311 mV.  Tudi izvirske vode so slabše kot pred leti (povprečni ORP 4 vzorcev je 327 mV).

Ob takih obremenitvah okolja, ki se nam vračajo v telo, bomo morali zagotoviti svojemu organizmu več učinkovitih antioksidantov pa tudi drugih mikrohranil, ki se zaradi večje oksidacije v našem telesu prehitro »pokurijo«.  Novi živili, kot sta FHES in MAP, sta pri tem lahko v veliko pomoč.

FHES

Je splošno ime za skupino različnih vrst mineralnega prahu, ki jih je svetovno znani izumitelj dr. Patrick Flanagan uspel obogatiti z antioksidantnim vodikom (H-). Od leta 1997 so na trgu razne vrste silicijevega mineralnega prahu, ki ga je dr. Flanagan poustvaril po vzoru mineralov v ledeniški vodi, kakršno pije dolgoživeče himaljasko ljudstvo Hunza. Od leta 2003 pa je v Evropi na razpolago različica FHES, ki temelji na magneziju. Ustvaril jo je po mineralih v zdravilnih vodah iz Lurda in Baden Badna.

Slovenske izkušnje

* Zdravnik je Mariji po operaciji raka dojk priporočil, naj si pri vrtnih delih vedno nadene na desno roko rokavico, saj so ji iz nje odstranili bezgavke. Ob morebitni okužbi bi se lahko pojavile hude težave. Da bi si okrepila imunski sistem, je kmalu po operaciji začela uživati vodo, oživljeno z antioksidantnim prahom (FHES). Minila so leta in pregledi pri onkologu so vedno kazali dobre rezultate. Tudi svojo desno roko je skrbno varovala pred morebitnimi ranami. Pred kratkim pa jo je domači pes ugriznil prav vanjo. Zelo je bila zaskrbljena, a na njeno presenečenje, okužbe ni bilo. Tudi zdravnik je bil presenečen, saj so ji v štirinajstih dneh izginile celo modrice.
* Nadja je morala vsako zimo zelo paziti, saj sta se ji vsak prehlad ali gripa razvila v pljučnico. Pomagala si je s koencimom Q10 in mineralno-vitaminskimi prehranskimi dodatki, ki jih še vedno uživa, a ni veliko zaleglo. Leta 2000 je začela uživati tudi oživljeno vodo. Ob prvih znakih gripe ali prehlada je povečala odmerek prahu. Od tedaj nima več pljučnic in tudi prehladov in gripe je manj. Tudi njej se je imunski sistem znatno okrepil.
* Leta 2001 je Sonja prebolela pljučnico. Namesto da bi počivala, je še naprej neumorno skrbela za hudo bolnega soproga in tako se ji pljučnica ni povsem pozdravila. Upala je, da ji bodo večji odmerki mineralnega prahu pomagali. Uživala je tudi algo spirulino, pa so se ji znaki obolenja kljub temu ‘vlekli’ več mesecev. Šele ko je okrepila svojo sicer vegetarijansko prehrano z večjo količino beljakovin, so znaki obolenja povsem ponehali.
* Podobnih izkušenj se je v Sloveniji nabralo veliko. Anketa leta 2001 med 126 uporabniki je izboljšanje zdravja in počutja pokazala pri 85 odstotkih, predvsem kot povečanje energije, boljše psiho-fizično počutje, manj prehladov in gripe.

Območje razvoja patogenih bakterij

Z mineralnim prahom, s katerim doseže voda zelo močne antioksidantne vrednosti (ORP   -400 mV ali še bolj negativno), je razvoj patogenih bakterij ustavljen. Celice imunskega sistema se v tem območju zelo dobro razvijejo. Ker se jim ni treba toliko ukvarjati z obrambo pred bakterijami, se lahko bolj posvetijo drugim obrambnim nalogam, na primer uničevanju rakavih celic. (Vir slike: dr. C. Howard)

Virusi se razmnožujejo le v toksičnih (zakisanih) celicah. (Vir slike: Alberts, Bruce et al: Molecular Biology of the Cell)

dr. Iztok Ostan, Zdravje

NAJNOVEJŠE