Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Ekologija & okoljePodnebne spremembe bodo kmalu zahtevale selitve

Podnebne spremembe bodo kmalu zahtevale selitve

MORDA VAS ZANIMA

Podnebne spremembe, ki so med drugim privedle tudi do taljenja arktičnega ledu, bodo že v naslednjem desetletju zahtevala prve selitve. Prav zaradi podnebnih sprememb se bodo namreč morali preseliti prebivalci odročne vasi ob obali severozahodne Aljaske. Vas, ki leži na pregradnem otoku, bo morje po pričakovanjih v prihodnjem desetletju zalilo, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Prebivalci vasi Kivalina bodo tako postali prvi ameriški podnebni begunci.

- Oglas -

Podnebne spremembe selitve

V vasi Kivalina prebiva 400 prebivalcev, pripadnikov ljudstva Inupiat, ki so se stoletja zanašali na morje in se preživljali z lovom na kite. Pred hudimi jesenskimi in zimskimi nevihtami je njihovo vas vedno ščitil tanek sloj ledu.

A zadnji dve desetletji se je arktični led začel umikati, kar je Kivalino izpostavilo obalni eroziji, še piše STA. Ameriška vlada je v zadnjih letih jeznim prebivalcem Kivaline sicer skušala pomagati, a njene rešitve nikoli niso bile dolgoročne. Na vaški obali so leta 2008 tako denimo postavili zaščitni zid, a ta ni preprečil evakuacije, ki jo je pred dvema letoma povzročila huda nevihta.

Strokovnjaki, katerih ugotovitve je pred časom povzel britanski BBC, napovedujejo, da bo slabih 13 kilometrov dolg pregradni otok, na katerem stoji Kivalina, morje do leta 2025 povsem zalilo.

- Oglas -

Podobna težava pesti tudi več drugih aljaških vasi, v prihodnjih desetletjih pa se bodo morala z njo soočiti tudi druga mesta ob ameriški obali.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×