Podnebne spremembe bodo kmalu zahtevale selitve

Podnebne spremembe, ki so med drugim privedle tudi do taljenja arktičnega ledu, bodo že v naslednjem desetletju zahtevala prve selitve. Prav zaradi podnebnih sprememb se bodo namreč morali preseliti prebivalci odročne vasi ob obali severozahodne Aljaske. Vas, ki leži na pregradnem otoku, bo morje po pričakovanjih v prihodnjem desetletju zalilo, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA). Prebivalci vasi Kivalina bodo tako postali prvi ameriški podnebni begunci.

Podnebne spremembe selitve

V vasi Kivalina prebiva 400 prebivalcev, pripadnikov ljudstva Inupiat, ki so se stoletja zanašali na morje in se preživljali z lovom na kite. Pred hudimi jesenskimi in zimskimi nevihtami je njihovo vas vedno ščitil tanek sloj ledu.

A zadnji dve desetletji se je arktični led začel umikati, kar je Kivalino izpostavilo obalni eroziji, še piše STA. Ameriška vlada je v zadnjih letih jeznim prebivalcem Kivaline sicer skušala pomagati, a njene rešitve nikoli niso bile dolgoročne. Na vaški obali so leta 2008 tako denimo postavili zaščitni zid, a ta ni preprečil evakuacije, ki jo je pred dvema letoma povzročila huda nevihta.

Strokovnjaki, katerih ugotovitve je pred časom povzel britanski BBC, napovedujejo, da bo slabih 13 kilometrov dolg pregradni otok, na katerem stoji Kivalina, morje do leta 2025 povsem zalilo.

Podobna težava pesti tudi več drugih aljaških vasi, v prihodnjih desetletjih pa se bodo morala z njo soočiti tudi druga mesta ob ameriški obali.