Najboljša leta? Med 30. in 34. letom starosti!

Mnenja o tem, katera so najboljša leta človekovega življenja, so seveda zelo subjektivna.

Ali lažnim novicam nasedajo samo starejši ljudje?

Prepričanje, da lažnim novicam nasedajo predvsem starejši ljudje, je zelo razširjeno. Ali gre pri tem za upravičeno stališče ali zgolj za predsodek?

Aktivno poslušanje – osnova uspešne komunikacije

Čeprav se vam morda zdi, da poslušate sogovornika, so standardi za aktivno poslušanje, ki je osnova uspešne komunikacije, precej visoki.

Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.
Vrt & VrtnarjenjeOkra ali bamija - nekaj eksotičnega na vrtu

Okra ali bamija – nekaj eksotičnega na vrtu

MORDA VAS ZANIMA

Okra uspeva v vročih poletjih in vlažnem vremenu. Najboljša je sveža, ravno odtrgana, zato je mlade stroke najbolje obirati sproti. Če jo kupujemo, kupimo samo nepoškodovane, na videz zdrave, svetlo zelene barve, z dlačicami na površini. Porabimo jo v nekaj dneh, shranjujemo jo v hladilniku, rahlo zavito v plastično vrečko.

- Oglas -

Okro lahko kuhamo, pečemo na žaru, cvremo. Če se odločimo za kuhanje, je priporočljivo, da med kuhanjem dodamo nekaj kislega, nekaj kisa ali soka citrusov ali paradižnik.

Okro nekako razvrščamo med eksotične tropske rastline, kar pa ni, uspeva namreč tudi v našem podnebju. Prenaša pa odlično tako sušo kot vročino.

Okra je rastlina, ki hitro raste

Tla, kjer bomo okro posejali, morajo biti rodovitna, vlažna in dobro prepustna. Za rast potrebuje sončno lego in rahla, dobro pognojena tla. Okri ustrezajo toplejši pogoji, zato jo sadimo na najtoplejši del vrta. Priporočljivo je, da tla zastiramo. Prav tako se lahko goji v posodah. Prednost gojenja v posodah je, da jo lahko v jeseni prestavimo v notranje prostore in tako podaljšamo rastno sezono.

Sajenje okre

Pred setvijo semena čez noč namočimo. Ko mine nevarnost spomladanskih pozeb, jo sejemo na prosto. Za vzgojo svojih sadik uporabimo multiplošče oz. vsako seme damo v svoj lonček, saj lepše uspeva, če druge rastline ne motijo razraščanja korenin. Semena potisnemo v zemljo 2,5 cm globoko in dobro zalijemo. Okra lahko kar dolgo kali, to je od 2 do 3 tedne. Sadike na prosto sadimo, ko so tla dovolj ogreta in ko mine nevarnost pozeb. Sadimo jih na razdaljo 40 X 60 cm.

- Oglas -

Glede zalivanja okra ni zahtevna in dobro prenaša obdobja tako s preveč kot tudi s premalo vode.

Okra

Ko doseže svojo končno višino, jo je priporočljivo vršičkati, tako da se razraste tudi v širino. Vršičkanje tudi spodbuja nastajanje stranskih poganjkov in tako imamo več pridelka.  Zaradi višine je rastlino priporočljivo privezovati ob oporo. Ko rastlina doseže višino okrog 60 cm, pinciramo rastne vršičke, da spodbudimo razraščanje. 8–10 tednov po setvi lahko pobiramo prve dozorele stroke. Na vsaki rastlini lahko zraste nekje 4–6 strokov.

Kdaj obiramo plodove?

Okro običajno obiramo, ko so plodovi dolgi 3–4 cm, nekje se priporoča 6–7 cm, to je približno 1–2 tedna po cvetenju. Priporočljivo je, da plodove obiramo sproti, tako nastavlja nove cvetove in imamo še več pridelka. Med pobiranjem previdno odtrgamo plod, da ne poškodujemo rastline. Med obiranjem je priporočljivo nositi rokavice.

Plodove okre lahko obiramo še mlade . Takrat so plodovi majhni in čvrsti ter jih lahko uživamo surove. Uživamo jih lahko tudi kot pečeno ali kuhano zelenjavo ali pa jih uporabljamo kot gostilo za juhe in zelenjavne omake.

Plodove obiramo sproti, najbolje vsak dan, saj sicer hitro prerastejo in postanejo precej nitasti ter zato manj uporabni. Takrat je najbolje, da plodove posušimo in jih dodajamo jedem kot začimbo.

Plodove okre lahko tudi shranjujemo. Neumite plodove lahko za krajši čas shranjujemo v hladilniku, in sicer do tri dni. Plodove lahko tudi sušimo ali zamrznemo, vendar jih moramo pred zamrzovanjem blanširati. Za shranjevanje uporabljamo predvsem mlade plodove.

Okusni pa so tudi okrini listi. Te lahko dodamo različnim solatam.

- Oglas -

Namig 1: Ker zraste med 140–150 cm visoko, jo lahko uporabimo kot živo in uporabno ograjo okrog vrta. Tako na naravi prijazen način postavimo ograjo okrog svojega vrta.

Namig 2: Okro dodamo jedem s paradižnikom, čebulo in koruzo. Odlično se ujema tudi s školjkami in z ribami. Okra ima blag okus, ki morda rahlo spominja na jajčevec.

Preberite si tudi, za kaj vse je okra uporabna v kuhinji TUKAJ.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×