DomovEkologija & okoljePnevmatike, ki bodo same proizvajale električno energijo?

Pnevmatike, ki bodo same proizvajale električno energijo?

Goodyear je na letošnjem 85. mednarodnem avtomobilskem sejmu v Ženevi razkril konceptualno pnevmatiko, ki sama proizvaja električno energijo in lahko pomembno spremeni prihodnost električnih vozil.

- Oglas -

Goodyear pnevmatika ki sama proizvaja električno energijo.

Futuristična konceptualna pnevmatika, ki so jo razvili Goodyearovi inženirji, ima vse možnosti, da v industriji sproži pravo revolucijo. Spremembe oblike in vibracije lahko namreč pretvori v električno energijo, ki v vozilu napaja baterije hibridnega sistema prenosa moči ter druge elemente na armaturi.

Pnevmatika je v notranjosti opremljena z dvema novima materialoma, ki omogočata ustvarjanje električne energije;

  • termoelektrični material v električno energijo pretvarja toploto, ki jo v statičnem stanju z absorpcijo svetlobe in toplote ustvarja ultra-črna struktura, v dinamičen stanju pa kotaljenje;
  • piezoelektrični material pa vibracije in spremembe v tlaku pretvarja v električno energijo.
- Oglas -

Konceptualna pnevmatika prinaša še nekatere druge prednosti; notranja struktura v primeru predrtja pnevmatike omogoča podporo celotni teži avtomobila in s tem predstavlja alternativni pristop k tehnologiji RunOnFlat. Širok kanal na obodu plašča pa povečuje odpornost proti akvaplaningu in na edinstven način absorbira hrup.

Jean-Pierre Jeusette, glavni direktor Goodyearovega centra za inovacije v Luksemburgu, je ob predstavitvi poudaril, da jih je k razvoju pnevmatike spodbudila zaskrbljenost glede energije in okolja: “Pri tej pnevmatiki je še zlasti impresivna njena posebna tehnologija, ki s svojo zasnovo podpira Goodyearova nenehna prizadevanja za trajnostni razvoj, kakovost in varnost.”

Pnevmatiko so zasnovali inženirji v Goodyearovem centru za inovacije in jo poimenovali kar po njeni razvojni šifri “BH03”. V tem koraku gre zgolj za konceptualno pnevmatiko, ki je še ne nameravajo lansirati na trg, ampak jo bodo uporabili kot osnovo za nadaljnji razvoj.

- Oglas -
- Oglas -
- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×