Zdravje & prehranaSvetovna zdravstvena organizacija je napovedala vojno skritemu sladkorju

Svetovna zdravstvena organizacija je napovedala vojno skritemu sladkorju

MORDA VAS ZANIMA

V Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) v okviru svojega boja proti debelosti pozivajo k drastičnemu zmanjšanju porabe sladkorja. Ta je pogosto skrit v raznih pijačah in živilih. V svojih prejšnjih smernicah je WHO priporočala, naj sladkorji predstavljajo manj kot deset odstotkov posameznikovega dnevnega energijskega vnosa. V novih smernicah pa to količino prepolavlja.

- Oglas -

Sladkor in svetovna zdravstvena organizacija

Na dan le do šest čajnih žličk sladkorja

Z novimi smernicami pozivajo države, naj skušajo priporočljiv dnevni delež sladkorja zmanjšati na pet odstotkov, kar dnevno znese približno 25 gramov sladkorja oziroma šest čajnih žličk. Za primerjavo, v običajni pločevinki gazirane pijače se skriva kar deset čajnih žličk sladkorja. Poročilo je zaenkrat sicer pogojno, saj je bilo na populacijah, ki porabijo tako malo sladkorja, narejenih še premalo raziskav, so dodali v WHO.

Nevarni so enostavni sladkorji

Najbolj nevarni so enostavni sladkorji, mono- in disaharidi, ki jih proizvajalci, kuharji in seveda potrošniki sami dodajajo hrani in pijači. Smernice WHO pa se ne nanašajo na sldakorje, ki so naravno prisotni v svežem sadju, mleku in zelenjavi, saj zanje ni dokazov, da so zdravju škodljivi. Še posebej opozarjajo na sladkorje, skrite v predelani hrani, ki je sicer ne smatramo kot sladke (npr. kečap, zamrznjene pice ipd.).

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×