0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaČešnje zmanjšujejo tveganje za raka in upočasnjujejo staranje

Češnje zmanjšujejo tveganje za raka in upočasnjujejo staranje

MORDA VAS ZANIMA

Številni bi brez posebnega pomisleka označili češnje za svojo najljubšo vrsto sadja. Češnje pa niso samo izjemno okusne, ampak tudi zelo zdrave. Podobno kot drugo sadje vsebujejo zelo veliko vlaknin, ki med drugim poskrbijo tudi za lažje hujšanje, saj nas nasitijo, čeprav nismo zaužili veliko kalorij.

- Oglas -

Češnje

Še posebej pomembni antociani v češnjah

V češnjah najdemo ogromno fitokemikalij in drugih pomembnih hranilnih snovi. Kot že omenjeno, s češnjami oskrbimo telo tudi z vlakninami, ki pomagajo pri hujšanju. Prav previsoka telesna teža pa je eden pomembnih dejavnikov tveganja za različne vrste raka. Vlaknine pa so še posebej pomembne pri preprečevanju raka danke in debelega črevesja. Raziskovalci, ki se ukvarjajo z vplivom hrane na preprečevanje raka, so se pri češnjah še posebej osredotočili na antociane, posebne pigmente, ki jih uvrščamo med flavonoide in ki veljajo za zelo močne antioksidante. Študije so pokazale, da lahko antociani v češnjah pomagajo pri zaviranju rasti rakavih celic, ne da bi imeli pri tem negativen vpliv na zdrave celice. Poleg tega pa češnje delujejo tudi protivnetno. Treba pa je omeniti še eno pomembno snov v češnjah s protirakavim delovanjem, in sicer perililni alkohol. Vendar pa bodo za natančnejše ugotovitve potrebne dodatne raziskave.

Antioksidanti poskrbijo tudi za mladostno kožo

Zelo podoben vpliv na zmanjševanje tveganja za raka kot češnje imajo tudi višnje. Za obe vrsti sadja je značilno, da vsebujeta izjemno veliko močnih antioksidantov. Poleg tega, da uživanje češenj in višenj zmanjšuje nevarnost za raka ter mnoge druge kronične bolezni, ki so pogosto povezane z oksidativnim stresom v telesu, lahko tudi uspešno upočasni proces staranja kože. Če se želite izogniti prezgodnjim gubicam in čim dlje ohraniti mladosten videz kože, so torej češnje zagotovo ena najboljših izbir.

.

NAJNOVEJŠE