Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaČešnje zmanjšujejo tveganje za raka in upočasnjujejo staranje

Češnje zmanjšujejo tveganje za raka in upočasnjujejo staranje

MORDA VAS ZANIMA

Številni bi brez posebnega pomisleka označili češnje za svojo najljubšo vrsto sadja. Češnje pa niso samo izjemno okusne, ampak tudi zelo zdrave. Podobno kot drugo sadje vsebujejo zelo veliko vlaknin, ki med drugim poskrbijo tudi za lažje hujšanje, saj nas nasitijo, čeprav nismo zaužili veliko kalorij.

- Oglas -

Češnje

Še posebej pomembni antociani v češnjah

V češnjah najdemo ogromno fitokemikalij in drugih pomembnih hranilnih snovi. Kot že omenjeno, s češnjami oskrbimo telo tudi z vlakninami, ki pomagajo pri hujšanju. Prav previsoka telesna teža pa je eden pomembnih dejavnikov tveganja za različne vrste raka. Vlaknine pa so še posebej pomembne pri preprečevanju raka danke in debelega črevesja. Raziskovalci, ki se ukvarjajo z vplivom hrane na preprečevanje raka, so se pri češnjah še posebej osredotočili na antociane, posebne pigmente, ki jih uvrščamo med flavonoide in ki veljajo za zelo močne antioksidante. Študije so pokazale, da lahko antociani v češnjah pomagajo pri zaviranju rasti rakavih celic, ne da bi imeli pri tem negativen vpliv na zdrave celice. Poleg tega pa češnje delujejo tudi protivnetno. Treba pa je omeniti še eno pomembno snov v češnjah s protirakavim delovanjem, in sicer perililni alkohol. Vendar pa bodo za natančnejše ugotovitve potrebne dodatne raziskave.

Antioksidanti poskrbijo tudi za mladostno kožo

Zelo podoben vpliv na zmanjševanje tveganja za raka kot češnje imajo tudi višnje. Za obe vrsti sadja je značilno, da vsebujeta izjemno veliko močnih antioksidantov. Poleg tega, da uživanje češenj in višenj zmanjšuje nevarnost za raka ter mnoge druge kronične bolezni, ki so pogosto povezane z oksidativnim stresom v telesu, lahko tudi uspešno upočasni proces staranja kože. Če se želite izogniti prezgodnjim gubicam in čim dlje ohraniti mladosten videz kože, so torej češnje zagotovo ena najboljših izbir.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×