0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaKetonska dieta – nevarnosti, ki jih pogosto prinaša

Ketonska dieta – nevarnosti, ki jih pogosto prinaša

MORDA VAS ZANIMA

Ketonska dieta je postala v zadnjem času zelo priljubljena. Zagovorniki obljubljajo predvsem zelo hitro izgubo odvečnih kilogramov. Pri tem pa pogosto pozabijo na potencialne nevarnosti oziroma nezaželene simptome, povezane s skoraj popolno odpovedjo ogljikovim hidratom.

- Oglas -

Ketonska dieta

Ketonska gripa

Ogljikovi hidrati so optimalen vir energije za telo. Če jih praktično v celoti izločite iz prehrane, se pogosto pojavi niz simptomov, za katerega se je uveljavilo poimenovanje ketonska gripa. Gre za težave, kot so slabost, povečana utrujenost, vrtoglavica, nespečnost, pomanjkanje zbranosti, glavoboli, krči in diareja.

Prenizek krvni sladkor

Nekateri se za ketonsko dieto odločijo tudi v želji, da bi znižali krvni sladkor. Čeprav na kratki rok dieta res pomaga pri tem, pa dolgoročno ni nujno najboljša izbira. Poleg tega morate paziti tudi, da raven sladkorja v krvi ne postane prenizka. Pred tovrstnimi drastičnimi spremembami prehrane se je tako vedno pametno posvetovati z zdravnikom.

- Oglas -

Pomanjkanje pomembnih mikrohranil

Pri ketonski dieti se uživa izredno malo sadja in zelenjave, žita in stročnice pa so praktično prepovedano živilo. Vendar se v vseh naštetih živilih skriva ogromno vitaminov in mineralov, ki jih naše telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Tako je težko dlje časa vztrajati pri tovrstni prehrani, saj pride slej ali prej do pomanjkanja pomembnih hranilnih snovi.

Zaprtje in druge prebavne težave

Za dobro prebavo je nujno, da uživamo veliko vlaknin. S ketonsko dieto pa je to praktično nemogoče doseči. Posledica je tako pogosto močno upočasnjena prebava, velikokrat pa pride tudi do hujših težav z zaprtjem.

Izguba prevelike količine elektrolitov

Ko telo preide v ketozo, se pogosto poveča potreba po uriniranju. S tem lahko izgubite preveč elektrolitov, ki so nujni za vzdrževanje normalnega srčnega utripa. Pri ljudeh, ki se odločijo za ketonsko dieto, se lahko tako pojavi tudi aritmija. Obenem pa seveda obstaja povečano tveganje za dehidracijo, kar ima nemalokrat negativen vpliv na ledvice.

Slab zadah

Pri ketonski dieti telo išče različne poti, kako se znebiti ketonov. Poleg vsega naštetega lahko to vpliva tudi na vaš zadah. Tisti na ketonski dieti pogosto opazijo, da je njihov zadah precej neprijeten, čeprav redno skrbijo za ustno higieno.

.

NAJNOVEJŠE