0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaNajboljši pripravki iz bezgovih cvetov: Kaj vse si lahko pripravimo poleg soka?

Najboljši pripravki iz bezgovih cvetov: Kaj vse si lahko pripravimo poleg soka?

MORDA VAS ZANIMA

Poletje se počasi približuje, o čemer priča tudi cvetenje bezgovih grmov. Običajno je vrhunec sezone bezgovih cvetov, ki mamijo s svojim opojnim vonjem, prav junij. Narava nam ponuja razkošje zdravja in prijetnih okusov, zato bi bilo škoda, da ne bi izkoristili teh darov. Vendar pa nam mnogokrat zelo hitro zmanjka idej, za kaj vse bi lahko uporabili bezgove cvetove. Tokrat se zato pomikamo malo dlje in vam ponujamo nekaj izvirnih, manj znanih možnosti njihove uporabe. Zagotovo za mnoge recepte še niste slišali, ampak ko jih boste preizkusili, vas bodo zelo verjetno povsem začarali!

- Oglas -

Bezgov kis

Letos lahko poskrbite, da bodo imele vaše solate čisto poseben, poletni pridih. Če vas ni strah malce eksperimentirati v kuhinji, vam priporočamo, da namesto klasičnega kisa uporabite takšnega, katerega okus je obogaten z bezgovimi cvetovi. Izbirate lahko med dvema receptoma – osnovnim, povsem preprostim, in nekoliko kompleksnejšim, ki združuje raznovrstno paleto zanimivih okusov.

1. Osnovni recept

Steklen kozarec napolnite s svežimi bezgovimi cvetovi, ki jih nato prekrijte s kisom. Pazite, da bodo vsi cvetovi povsem prekriti. Uporabite lahko katerikoli kis – klasična izbira je jabolčni kis, lahko pa poskusite eksperimentirati tudi z drugimi vrstami. Pustite stati najmanj mesec dni, preden mešanico precedite.

2. Malce zahtevnejši recept

Sestavine:

- Oglas -
  • bezgovi cvetovi (koliÄŤina, s katero lahko napolnite pribliĹľno 1-litrski steklen kozarec)
  • 8 decilitrov kisa po izbiri
  • 1 mlada ÄŤebula
  • 2 lovorova lista
  • 3 stroki ÄŤesna
  • 1 ĹľliÄŤka celega popra
  • 2 ĹľliÄŤki sveĹľega timijana
  • 2 ĹľliÄŤki sveĹľega šetraja

Postopek priprave:

Česen olupite in ga nasekljajte skupaj s čebulo. Vse sestavine stresite v večji steklen kozarec in jih prelijte s kisom. Počakajte 6 tednov, nato pa mešanico precedite in jo shranite v manjše kozarčke. Aromatični kis lahko po želji izdelate tudi v večjih količinah. Če ga boste shranjevali na temnem, hladnem mestu, je uporaben najmanj leto dni.

Bezgovi cvetovi

Bezgova tinktura za ublaĹľitev simptomov alergij 

Bezgovi cvetovi veljajo za eno najboljših naravnih izbir za ublažitev simptomov alergij. Še posebej učinkoviti so pri senenem nahodu. Pomlad in poletje sta žal zaradi alergije na cvetni prah za marsikoga precej neprijetni obdobji. Vendar pa lahko na srečo težave uspešno ublažite z določenimi naravnimi pripravki. Simptomi, kot sta kihanje in močno solzenje oči, bodo tako precej manj izraziti.

Iz bezga lahko preprosto pripravite čaj, ki ga nato redno pijte v obdobju, ko so simptomi najizrazitejši. Še učinkovitejša pa je bezgova tinktura. Pripravite jo tako, da bezgove cvetove najprej grobo nasekljate, nato pa stresete v steklen kozarec. Zmešajte vodko in vodo v razmerju 3 : 1. Z mešanico prelijte bezgove cvetove. Kozarec shranjujte v temni omarici in ga prva dva tedna vsak dan dobro pretresite. Mešanica naj stoji vsaj mesec dni, še bolje pa tri mesece, preden jo precedite in uporabite. Odrasli lahko v času težav s senenim nahodom uživajo po žličko te tinkture do trikrat na dan. Priporočamo, da tinkturo zaužijete pred obroki.

- Oglas -

Hranilno maslo za telo z dodatkom bezgovega olja

Doma izdelana mazila za telo so pogosto precej boljša izbira za nego kože od kupljenih. Z dodajanjem bezga poskrbite tako za izdatno nego kot za izjemno prijeten vonj. Za pripravo masla morate najprej pripraviti bezgovo olje. Kozarec napolnite z bezgovimi cvetovi, ki jih prelijte z izbranim oljem. Uporabite lahko praktično katerokoli olje – olivno, mandljevo ipd. Če se vam zelo mudi, lahko kozarec za nekaj ur položite v lonec, ki ste ga napolnili z malce vode. Postavite na štedilnik in segrevajte pri najnižji temperaturi. Nato odstranite in precedite. Še bolje pa bo, da kozarec postavite na temno mesto, kjer naj počaka 4–6 tednov.

Ko je bezgovo olje pripravljeno, ga zmešajte s karitejevim ali kakavovim maslom. Razmerje med bezgovim oljem in izbranim maslom naj bo 1 : 1. Dobro pomešajte. Po potrebi si lahko pomagate tudi s kuhinjskim mešalnikom. Premestite v posodico s pokrovčkom. Bezgovo maslo lahko uporabljate vsak dan. Vašo kožo bo oskrbelo s pomembnimi hranili, obenem pa jo bo navlažilo in poskrbelo za čudovit vonj.

Tonik za obraz/osvežilno pršilo za telo

Iz bezga lahko pripravite tudi zelo preprost tonik za obraz, ki bo poskrbel, da bo vaša koža prijetno mehka, obenem pa lahko pomaga tudi pri odpravi nadležnih mozoljčkov. V poletnih mesecih lahko tonik uporabljate tudi kot osvežilno vodo za telo, pri čemer bo dodatni bonus zelo svež, naraven vonj. Tonik/osvežilno vodo pripravite tako, da najprej zberete približno 15 bezgovih cvetov. Poskusite odstraniti čim več pecljev. Cvetove nato stresite v kozarec, odporen proti višjim temperaturam. Prelijte s 300 mililitri vode, ki ste jo pred tem zavreli. Počakajte približno pol ure, preden mešanico precedite. Prelijte v čiste stekleničke z razpršilnikom. Uporabite na očiščenem obrazu oziroma popršite po telesu po potrebi. Tonik oziroma bezgovo vodo je najbolje pripravljati sproti, da zagotovimo, da je ob uporabi čim bolj sveža.

Kaj lahko izdelamo iz bezgovih cvetov

Osvežilen bezgov sorbet – poslastica za poletne dni

V vročih poletnih dneh se več kot prileže osvežujoč sorbet. Izjemno okusnega lahko pripravite kar iz bezgovih cvetov. Osnova pri tem receptu je bezgov sirup. Obstaja več različic za pripravo tega sirupa, ki je, razredčen z navadno ali mineralno vodo, seveda tudi zelo priljubljena pijača. Ena od možnosti za pripravo je, da najprej naberete približno 10 bezgovih cvetov, ki jim poskušajte odstraniti čim več pecljev. Zavrite 1 liter vode, ki jo nato odstranite s štedilnika. Dodajte bezgove cvetove, lonec pokrijte in pustite stati nekaj ur. Nato precedite in tekočini dodajte enako količino sladkorja. Zavrite, nato pa pri nizki temperaturi kuhajte še približno pol ure. Ohladite. Bezgov sirup je tako pripravljen.

Za pripravo sorbeta potrebujete 250 mililitrov bezgovega sirupa, 500 mililitrov vode in 200 gramov sladkorja. Sladkor in vodo stresite v lonec in med mešanjem zavrite. Ko se sladkor povsem raztopi, mešanico odstranite s štedilnika in primešajte še bezgov sirup. Položite v hladilnik za nekaj ur ali čez noč. Nato premestite v zamrzovalnik in vsako uro dobro premešajte. Po približno 6 urah je bezgov sorbet pripravljen. Postrežete ga lahko samostojno, izvrstno pa se znajde tudi v družbi jagodičevja, na primer svežih malin. Dober tek!

.

NAJNOVEJĹ E