0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

DomovZdravje & prehranaBezgov sirup iz bezgovih cvetov: Osvežilna pijača naših babic

Bezgov sirup iz bezgovih cvetov: Osvežilna pijača naših babic

Bezgov sirup poleg šabese tudi lahko pripravimo iz bezgovih cvetov, saj je okusna in dobra pijača za vroče poletne dni. Skoraj si ne moremo predstavljati začetka poletja brez okusne in osvežujeoče pijače iz bezga.

Recept: Bezgov sirup

Sestavine:

  • 35-40 bezgovih cvetov (sveže nabranih)
  • 3 litre vode
  • 4-5 limon iz ekološke pridelave (lahko dodamo tudi kakšno pomarančo)
  • 3 kg belega sladkorja
  • 50 g cironske kisline

Priprava:

V večjem loncu najprej zavremo vodo in lonec odstavimo iz ognja. Imejte v mislih, da je posoda dovolj velika, saj mešanica, ko vanjo dodamo vse sestavine še naraste. Dodamo sladkor in citronsko kislino. Mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. V tej fazi lahko dodamo tudi zelišča po okusu v vodo dokler je še topla, vendar ne v prevročo vodo.

Ko se mešanica ohladi, dodamo bezgove cvetove. Bodite pozorni, saj na bezgovih cvetovih svoj dom lahko najdejo tudi nekatere žuželke in uši. Če ste jih nabrali na lokaciji, kjer ni cest in nijiv ter tako ni možnosti za stik s škropivi, jih načeloma ni potrebno posebej prati. Na koncu lahko dodate mešanici še narezane limone in pustite v pokriti posodi od 24 do 48 ur.

Pripravite si steklenice, jih sterilizirajte, ter nato bezgov sirup najprej precedite, nato pa z njim napolnite steklenice. Tukaj je zelo pomembna čistoča, saj bo bezgov sirup le tako zdržal dovolj dolgo, da boste v njegovih okusih uživali tudi v mrzlih mesecih.

Nabiranje bezgovih cvetov za bezgov sirup

Bezgove cvetove obiramo previdno in jih zlagamo v košaro ali cekar, da ne otresemo z njega preveč dišečega cvetnega prahu, ki mu daje prepoznavni vonj ter je tudi zdrav. Bezeg nabiramo stran od cest in prašnih makadamskih poti, najbolje na kakšni godni jasi, da nam ga ni potrebno dodatno prati, saj s tem odplaknemo večino cvetnega prahu.

bezgov sirup

Bezgov sirup nas osveži v poletnih mesecih

V poletnih dneh nas poleg šabese izredno osveži, ker pa si ga lahko naredimo nekoliko več, nas bo bezgov sirup razveseljeval še pozno v jesenske dni in nas spominjal na poletje.

Ko iz gozdnih obronkov omamno zadiši po bezgovih cvetovih je čas, da vzamemo košaro ali cekar in se odpravimo nabirat bezeg.

Včasih smo bezgov sirup delali kar po tradicionalnem receptu, danes pa si lahko dovolimo tudi nekoliko več eksperimentiranja ter mešanja okusov, zato nekateri mešanici dodajo tudi dišavnice kot sta melisa ali poprova meta, ki pijačo naredita še bolj osvežujočo.

Vonj po poletju

Če bi lahko opisali vonj po osvežujoči pijači, bi bil to nedvomno vonj bezga. Ko se sprehodimo mimo bezgovega grma, je vonj preprosto očarljiv. Cvetove moramo nabrati hitro, saj kmalu odcvetijo in iz njih nastanejo črne jagode, ki jih surovih nikakor ne smemo jesti. Iz lepih belih cvetov pa lahko ustvarimo osvežujoče dobrote, kakršni sta šabesa in bezgov sirup. Kaj pa lahko bezeg naredi za naše zdravje? Ogromno!

Še nekaj o bezgu

Z bezgovim sirupom si boste lahko polepšali svoje poletje s svežino bezga, vam pa moramo razložiti še uporabnost lubja. Tudi lubje debel, vej in korenin namreč deluje odvajalno. Pomaga pri motnjah v delovanju ledvic in mehurja, vodenici, mišičnem in sklepnem revmatizmu. Iz vej Slovaki ustvarjajo celo piščali, podobne inštrumente pa izdelujejo tudi Madžari.

Na Danskem sicer verjamejo, da pohištvo, izdelano iz bezgovega lesa, prinaša nesrečo, romske skupnosti pa ne dovoljujejo uporabo bezgovega lesa za kurjavo. Ne glede na njegovo zdravilnost pa ga uživajte zmerno, saj lahko prevelika količina povzroča določene zdravstvene težave. Prav tako naj ga ne uživajo nosečnice in doječe matere, surovih svežih jagod pa nikakor ne jejte, saj niso užitne in povzročajo bruhanje in drisko ter celo mrzlico.

Poznamo več vrst bezga, saj gre za rod grmovnic ali nizkih dreves, ki se lahko delijo v skoraj trideset različnih vrst. Njegovi listi so neparni in pernati, cvetovi pa petštevni in rastejo v kobulastih grozdih. Plod, ki potem zraste, je jagodast in najprej zelen, potem rdeč in na koncu črn, vsebuje pa nekaj semen (navadno od tri do pet). Iz cvetov seveda lahko pripravimo okusen bezgov sirup.

- Oglas -

Preberi tudi

- Oglas -